Breaking

Η αποκατάσταση της αλήθειας ως προς το χθεσινό (16.11.2021) εις βάρος μου δημοσίευμα του Μιχαήλ Ιγνατίου

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Η Δύση αντιμέτωπη με νέους δαίμονες, σε έναν κόσμο που αλλάζει

EDITORIAL / ISLAM / ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ / ΔΙΕΘΝΗ / ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΥΡΩΠΗ / ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ / 13 Ιουνίου 2017

Η ανθρωπότητα καλείται να υπερβεί τον τρόμο, να σταθεί όρθια απέναντι στον φανατισμό και να επικρατήσει.

Αποτέλεσμα εικόναςΣτις 18 Μαρτίου(2017) στην  όμορφη πόλη της  Ξάνθης,  σε μια ανοιχτή  ημερίδα με σημαντικούς ομιλητές, ο κάθε ένας στον τομέα δράσης και έρευνας του, και  θέμα τις «παγκόσμιες  γεωπολιτικές  ανακατάξεις, και αλλαγές  σε σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία»(1)  στην εισήγηση μου(2) με τρόμο και θλίψη, μετά και το μόλις προ 24ωρου νέο χτύπημα στο Λονδίνο   δυστυχώς- για ακόμα μια φορά γιατί τα γράφω και προειδοποιώ από το 1998 μέσα από τις σελίδες του μοναδικού θρησκειολογικού περιοδικού “God & Religions”  σημείωνα μεταξύ  άλλων με θλίψη τα εξής :

«Οδεύουμε προς μια κοινωνία με λιγότερες ελευθερίες που θα ανασταλούν στο όνομα της ασφάλειας και της παγκόσμιας ειρήνης. Πρόσχημα η επικίνδυνη αλήθεια; Λιγότερα δικαιώματα. Ατομικά και διασυλλογικά που θα αναστέλλονται κάθε φορά που το αίμα θα ρέει μετά από κάθε τραγωδία σαν αυτές που ζήσαμε –και δυστυχώς θα ζήσουμε και άλλες ακόμα πιο οδυνηρές. Ακόμα πιο αιμοσταγείς. Πολύνεκρες. Επώδυνες. Σε ακραίες μορφές.

–      Ο νέος δαίμων της δύσης : το ακραίο Σουνίτικο Ισλάμ δείχνει τις προθέσεις του ασχέτως αν το ίδιο το Ισλάμ, κυρίως το Σιιτικό Ισλάμ, στην βαθιά κοινωνική και ανθρωπιστική του διάσταση προσπαθεί, να αποβάλει κάθε τι ακραίο και επώδυνο όπως ο αδίστακτος νόμος της Σαρίας. Η μαντίλα δεν είναι απειλή. Είναι στοιχείο της Μουσουλμανικής θρησκευτικής παράδοσης. Όπως αντίστοιχη έκφραση σεβασμό προς το Θείο και Ιερό, έχει το Ισραήλ με το Κιπά, όπως εσωτερικός μυστικός Χριστιανισμός της Ορθόδοξης Ανατολής. Με τους μοναχούς και την σταθερά ακλόνητη ιερά παράδοση με τις δικές της παραδόσεις που όμως δεν επιβάλει στον Άλλο δια της βίας και δια της πειθούς όπως το Ισλάμ. Με ανοχή στο διαφορετικό. Το άλλο. Αυτή είναι και η μεγάλη –σχεδόν χαώδης – διαφορά της Ορθόδοξης Ανατολής με το σύνολο του Δυτικού Χριστιανικού κόσμου.

–      Ωστόσο αν ο λόγος και ο προβληματισμός αφορά το ακραίο Ισλάμ,   ήδη προ ελάχιστων μόνον ωρών ακούσαμε από Τούρκο αξιωματούχο ότι η Ευρώπη –και ο κόσμος ολόκληρος συμπληρώνουμε εμείς – θα αντιμετωπίσει ιερούς πολέμους.

–   Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ένα νέο μετερίζι. Εποχή τεράστιων αλλαγών. Σε όλα. Και πρώτα από όλα στην ίδια την καθημερινότητα μας.  Όλα αλλάζουν και όλα θα αλλάξουν. Με ταχείς ρυθμούς που δεν θα προλαβαίνουμε να αντιδράσουμε.

–     Η Κοινωνία Εθνών και Λαών βρίσκεται σήμερα,  αντιμέτωπη με αγωνιώδη και θεμελιώδη για τον Άνθρωπο (εκ του Άνω Θρώσκω) ερωτήματα. Ερωτήματα ηθικής και βιοηθικής. Επιστημονικά και θεολογικά. Υπαρξιακά. Οντολογικά. Θεωρητικά και πρακτικής φύσεως.

–    Ο κόσμος μας αλλάζει. Εξελίσσεται. Ή πισωγυρίζει; Βρισκόμαστε μπροστά σε  μια κρίσιμη καμπή για όλα τα  ιστορικά έθνη- κράτη.  Μπροστά σε  μια νέα πρόκληση για τα ιστορικά έθνη όπως η Ελλάδα και  έθνη όπως η Αίγυπτος. Το Ισραήλ. Η Συρία. Η Ρωσία. Η Κίνα. Η Ινδία. Η Περσία.   Οι Ευρωπαϊκοί λαοί και τα  άλλα  φύλα που σήμερα έχουν αναδιαμορφωθεί και ενσωματοθεί στην νέα πολυπολιτισμική ταυτότητα τους. Και άλλα από αυτά –κυρίως στην γηραιά αλβιώνα- να αναζητούν νέα πολιτισμική και πολιτιστική  ταυτότητα. Μια νέα ταυτότητα  που θα επανακαθορίσει το ρόλο και την διεθνή και εθνική τοπική υπόσταση τους στο υπόλοιπο του 21ου αιώνα και μετέπειτα. Εποχή τομών. Με βαθιές κοινωνικές αλλαγές. Θα μοιάζουν με πρόοδο αλλά θα βυθίσουν την ανθρωπότητα κάποιες στιγμές στο χάος και την απελπισία. Με χρονικές πανθέσεις ανάτασης.»

Άραγε πόσο απέχει η  Ελλάδα από ένα παρόμοιο ή και ακόμα χειρότερο χτύπημα από κάποιον «μοναχικό λύκο»…; ΑΠΑΝΤΗΣΗ δυστυχώς όχι πολύ! Δεν είναι μακρυά η στιγμή που και η Ελλάδα θα ζήσει ένα παρόμοιο μαρτύριο…

Από χτες τα ξημερώματα, που και αυτά τα χτύπηματα στο Αφγανιστάν και στο Λονδίνο (και αλλού…)  προστέθηκαν  στο μακρύ κατάλογο των φανατικών του ακραίου ριζοσπαστικού Ισλάμ,  με τα περισσότερα από 51.000 θύματα από το 1970 εως σήμερα (2017) προβληματίζομαι έντονα. Έχουμε μπει στην μακρά (δυστυχώς) εποχή   των  ασύμμετρων  αιμασταγών χτυπημάτων(3)… Ο προβληματισμός και η αγωνία που μοιράζομαι μαζί σας,  έρχεται και «δένει»  με τις  δεδομένες   πληροφορίες και το ρεπορτάζ  –όσων ασχολούμαστε με το θέμα- εντείνεται   και εύλογα αναρωτίεμαι  για τα εξοίς  ένα μέρος των οποίων  είπα να μοιραστώ μαζί σας.  Στόχος μου; Η αφύπνιση όλων μας. Η εγρήγορση. Ο μη επικίνδυνος και ύποπτος εφυσηχασμός που ακούω από κάποιους «εδώ είναι Ελλάδα. …είναι πέρασμα…δεν κινδυέυουμε…» και άλλα παρόμοια. Δεν είναι έτσι!  Κάθε κοινωνία ανοιχτή –και δη η Ελληνική με τις τόσες χαίνουσες  κοινωνικές πληγές ανοιχτές – είναι ευάλωτη! Εκτεθειμένη. Για πολλούς λόγους αλλά και για έναν ακόμα σημαντικότατο! Η Ελλάδα είναι η καρδιά και η ψυχή του Χριστιανισμού με την  ζωντανή Ορθοδοξία!

Οι σφαγές των χριστιανών (κοπτών , καθολικών, προτεστασταντών κτλ)  είναι μόνιμο καθημερινό «αντικείμενο» στα σημεία των σφαγών σε όλα τα μέτωπα. Σε όλο τον κόσμο. Στην Συρία. Στην Αίγυπτο. Στην Υεμένη. Στην  Αφρική. Στην Αιθιοπία…

Βεβαίως, οφείλω να πω, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ότι οι ελληνικές κρατικές αρχές επαγρυπούν. Το ίδιο και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας,  παρά τα (όποια εσωτερικά) προβλήματα   τους σε θέματα εκσυχρονισμού αναβάθμισης και ανανέωσης στελεχιακού έμπειρου και εξιδεικευμένου  δυναμικού,  εν τούτοις  εργάζονται. Ανύστακτα. Ωστόσο δεν ξέρω αν και κατά πόσο προετοιμάζονται, κατάλληλα  και ειδικότερα, όχι μόνο   σε επίπεδο, καταστολής  –και αυτό είναι το σημαντικό- αλλά σε επίπεδο πρόληψης, για το χειρότερο;  Είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Εύχομαι να παραμείνουμε εξίσου ουδέτεροι και μακράν … Για πόσο όμως;  Η χώρα δυστυχώς έχει γεμίσει με 1000αδες, πονεμένες ψυχές… Μέσα σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες με   άτομα Σουνίτικης καταγωγής ποιος μπορεί να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι «μοναχικοί λύκοι», που για τον ένα ή τον άλλο – άσχετο λόγο, και παρά τα όσα τους παρέχονται προνομοιακά   – δεν θα θελήσουν να προβούν σε μια πράξη οργής;   κατά των Χριστιανών;

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι μπροστά σε ένα τέτοιο –και εύχομαι ήπιας μορφής- ενδεχόμενο;… Για αυτό ας είμαστε ψυχολογικά προετομασμένοι και ας κάνουμε ότι χρειάζεται σε κάθε επίπεδο. Σε προσωπικό ατομικό επίπεδο. Ας ενημερωθούμε με ποιους τρόπους και πως μπορούμε να προστατευθούμε. Συλλογικά και διασυλογικά ας οργανωθούμε. Ας είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο…  Η χώρα, λυπάμαι που το γράφω, στα σωθικά της έχει μια ωρολογιακή βόμβα. Το ερώτημα δεν είναι αν  θα εκραγεί αλλά  πότε ; πως ; και που θα εκγραγεί.   Ας είμαστε προσεχτικοί. Στους ανοιχτούς χώρους. Στα τραίνα. Στον ηλεκτρικό. Στο μετρό.  Στα λεωφορεία. Στους χώρους συνάθροισης πολλών ατόμων. Θέατρα. Κινηματογράφους.  Παιδικές χαρές. Σχολεία. Νοσοκομεία.  Αν δούμε κάτι που μας προβληματίζει ας ενημερώσουμε τους αρμόδιους. Καλύτερα υποψιασμένοι και  προσεχτικοί παρά,  προ  θλιβέρων και οδυνηρών τετελεσμένων…

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος


Alexstefanopoulos ΣΠ
Previous Post

Ελληνική Βουλή: Θεατές στο ίδιο πληκτικό και τελματωμένο έργο

Next Post

Πράττουμε αυτό που κανείς δεν τόλμησε: Aνοίγουμε τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις της ΕΥΠ

0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

Ελληνική Βουλή: Θεατές στο ίδιο πληκτικό και τελματωμένο έργο

Έλεος! Λίγη σοβαρότητα, επιχειρήματα, σχέδιο για τη χώρα. Όχι άλλο κακόγουστο...

19 May 2017
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία