Breaking

Η αποκατάσταση της αλήθειας ως προς το χθεσινό (16.11.2021) εις βάρος μου δημοσίευμα του Μιχαήλ Ιγνατίου

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν

Blogs & Sites / EDITORIAL / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΘΕΜΑ Ι / ΝΕΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ / ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ / ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΠΡΟΣΩΠΑ / ΠΡΟΣΩΠΑ / 2 Απριλίου 2018

…για την επιτυχία της στρατιωτικής επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας” εναντίον των Κούρδων στην Συρία…

και η σιωπή του για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς…

Στις 26 Ιανουαρίου 2018, και ενώ έχει ξεκινήσει η Τουρκική εισβολή στην Συρία εναντίον των Κουρδικών δυνάμεων με την κωδική ονομασία, «ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣ»,  από τα Τουρκικά ΜΜΕ δημοσιοποιείται επιστολή του Οικουμενικού  Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν με την οποία  του γνωστοποιεί ότι εύχεται και προσεύχεται για την αίσια έκβαση της στρατιωτικής επιχείρησης του Τουρκικού Στρατού! Σχεδόν ταυτόχρονα μερικές ώρες αργότερα το θέμα λαμβάνει-περιορισμένες- διαστάσεις και στον Ελληνικό Τύπο.

Στην αρχή μάλιστα στην Ελλάδα κάποιοι πίστεψαν πως αυτή η επιστολή εντάσσεται στο πλαίσιο της γνωστής Τουρκικής προπαγάνδας και προέρχεται από τα υπόγεια των Τουρκικών κρατικών υπηρεσιών και του φωτομοντάζ(photo shop).

ΜΗΠΩΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΑ “ΠΑΡΕΜΒΕΙ” 

και για τους δυο Έλληνες αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού;

Άλλοι προς στιγμή νόμισαν πως είναι άλλη μια Τουρκική προβοκάτσια στοχεύοντας σε δίπλό στόχο: Δημιουργία έντασης με την απανταχού Ελληνική Ορθοδοξία αλλά και την απομείωση του κύρους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Εκ του αποτελέσματος ίσχυσαν και τα δυο! Απλά προς το παρόν δεν έχουμε δει (ακόμα) τις επιπτώσεις σε διορθόδοξο και διεκκλησιαστικό επίπεδο…

Μερικοί μάλιστα στάθηκαν στο γεγονός ότι το επιστολόχαρτο που εμφανίστηκε ως επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν είναι επίσημο και δεν ανήκει στον Οικουμενικό Πατριάρχη!

Η επιστολή προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν

Δυστυχώς το επιστολόχαρτο είναι επίσημο(Official) και ανήκει στον Οικουμενικό Πατριάρχη! Με μια διαφορά: ως γνωστόν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την θεσμική οικουμενικά αναγνωρισμένη πνευματική οντότητα του, καθώς το εκλαμβάνει ως ένα εκ των 100αδων Τουρκικών ιδρυμάτων χωρίς καμία άλλη θεσμική αναγνώριση!  Τον δε Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ως ένα απλό (rum Ortodox)  Ορθόδοξο Ναό! Εκεί οφείλετε το εν λόγω  απλό και λιτό χωρίς σφραγίδες και λογότυπα ή την μεγάλη σφραγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιστολόχαρτο.

Στην επιστολή του, η Α.Θ. Π του ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης, και Οικουμενικός Πατριάρχης, την οποία δημοσιοποίησε ολόκληρη η φίλα προσκήμενη  Hurriyet Daily News, καθώς και το Τουρκικό Πρακτορείο Ανατολή,  ο κ. Βαρθολομαίος επισημαίνει:

«Ως παράδοση της εκκλησίας μας, προσευχόμαστε πάντα για το κράτος μας, την υγεία των  ηγετών μας και την ευτυχία και ευδαιμονία του λαού μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τους εκατοντάδες που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των συγκρούσεων στη νότια γειτονιά μας, και ειδικά στη Συρία»λέει ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσθέτοντας ότι «η Εκκλησία προσεύχεται στο Θεό για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Συρία». Ενώ συνεχίζει τονίζοντας πως «Είναι επιθυμία της κοινότητάς μας, το έθνος μας να αναπτυχθεί τάχιστα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, με το τέλος αυτής της αρρώστιας που είναι ο τρόμος, ο οποίος έχει επηρεάσει  όλους τους πολίτες μας, αλλά κυρίως τους Κούρδους πολίτες που ζουν στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας», αναφέρει επίσης ο κ. Βαρθολομαίος, η επιστολή του οποίου καταλήγει: «Η αποφασιστική στάση του Προέδρου Ερντογάν που απαγορεύει αυστηρά το συσχετισμό μίας θρησκείας με την τρομοκρατία, αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια κοινή γνώμη (…) Προσευχόμαστε ότι εσείς και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα καταφέρουν επιτυχία και η ‘Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας’ θα φέρει ειρήνη στην περιοχή όπως το όνομά της υπόσχεται»

Σημειώνεται ότι η επιστολή αυτή ούτε ως official letter αλλά ούτε ως κείμενο δεν έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα ούτε του Οικουμενικού Πατριαρχείου ούτε σε όλες τις άλλες επίσης σελίδες που ανήκουν ή αναφέρονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εκείνες τις ημέρες ζει στον ρυθμό του επικείμενου συλλαλητηρίου της Κυριακής  4ης Φεβρουαρίου 2018, για το ζήτημα των Σκοπίων και έτσι το θέμα από τα συστημικά ΜΜΕ περνά σχεδόν στα ψιλά… Η είδηση σχεδόν θάβετε. Σαν να υπάρχει κάποια «αόρατη» συνεννόηση…  Αντιθέτως  στο ελληνικό  διαδίκτυο τα σχόλια εναντίον του Προκαθημένου της Παγκόσμιας  Ορθοδοξίας  πικρόχολα εως και ακραία σε ορισμένες των περιπτώσεων… Εν τέλει το όλο θέμα στη  Ελλάδα σχεδόν αποσιωπήθηκε…και για ένα ακόμα λόγο παρά την πανοθομολογούμενη πικρία όλων των Ελλήνων! Καθώς σε όλους (μας) είναι κοινό μυστικό πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και αιώνες τελεί υπό ομηρεία, έτσι όλοι μας σε ανάλογες περιπτώσεις όπου το Πατριαρχείο αναγκάζεται, όπως στην περίπτωση της εισβολής του Τουρκικού Αττίλα το 1974, να «σιωπά»… Εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν ατύπως όλοι μας, στην Ελλάδα, αποφεύγουμε την όποια κριτική στα δρώμενα αλλά και τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή προσωπικά του κ. Βαρθολομαίου.  Μόνο που και εδώ ο αντίλογος πάλι σε εκκλησιαστικό επίπεδο αναφέρει πως το πατριαρχείο δεν ζει ημέρες του Πατριάρχη Γρηγορίου του πέμπτου! Όπου από την μια αφόριζε την επανάσταση αλλά ευλογούσε τον αγώνα της Φιλικής εταιρίας και φυσικά τον αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία εναντίον του οθωμανικού ζυγού!

Σήμερα , λένε όσοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε άλλη υπερασπιστική γραμμή προς τον Οικουμενικό Πατριάχη Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πως σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ζει μια τέτοια μαύρη και ζοφώδη περίοδο καθώς είναι ένας πνευματικός και θρησκευτικός οργανισμός που τελεί αφενός υπό την  προστασία διεθνών οργανισμών Ε.Ε. αλλά και ειδικότερα των ΗΠΑ γνωστές άλωστε  οι στενές  σχέσεις με Λευκό Οίκο , State Department , αλλά και τον father Alex Karloutso…

Ο αντίλογος μάλιστα στο εκκλησιαστικό και θεολογικό περιβάλλον είναι ισχυρότατος! Καθώς όσοι αισθάνονται ενοχλημένοι ή βαθύτατα προσβεβλημένοι ειδικά όταν η προκλητικότητα και η επιθετικότητα  της Τουρκίας ξεπερνά κάθε όριο έναντι της Ελλάδος! Λένε, όσοι αισθάνονται πικραμένοι και έντονα προβληματισμένοι με αυτή την συμπεριφορά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου  «θα μπορούσε απλά να ευχηθεί υπέρ της ειρήνης» και εκεί να σταματήσει.

Μερικοί προχωρούν τον συλλογισμό τους ακόμα βαθύτερα. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν επισκέπτεται στο Βατικανό, ύστερα από επίσημη πρόσκληση, τον Ποντίφικα Πάππα Φραγκίσκο ύστερα από 60 χρόνια, και εκείνος του προσφέρει ως δώρο συμβολικά τον Άγγελο Φύλακα της ειρήνης!   Ενώ από όσα του λέει στην προσφώνηση του είναι όχι απλά πολύ καθαρός με λόγο μόνον υπέρ της Ειρήνης καλώντας την Τουρκία να συμβάλει στην «εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης με πράξεις αγάπης και συναδέλφωσης των λαών».

Η κριτική μάλιστα σε θεολογικό και εκκλησιολογικό και εκκλησιαστικό επίπεδο προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος που δεν είναι του παρόντος…Με παραπομπές απευθείας στο Ευαγγέλιο αλλά και στους Μεγάλους Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και σε άλλες μεγάλες περίοδους της δισχιλιετούς πορείας της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας.

Ωστόσο, και παρά ταύτα,  ο θόρυβος στο παγκόσμιο στερέωμα της Ορθοδοξίας και των 14 Αυτοκεφάλλων Εκκλησιών ακόμα δεν  φαίνεται να έχει κοπάσει όπως προκύπτει από συζητήσεις που είχαν τα «Ε» με εκπροσώπους (λαϊκούς κληρικούς & επισκόπους – Μητροπολίτες).

Η δήλωση αυτή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με την επιστολή προς τον Ερντογάν, όμως δεν ενόχλησε μόνον την πλειοψηφία του ανά τον κόσμο Ορθόδοξου Ποιμνίου-μια ματιά μόνο στα σχόλια σε σελίδες blog, εκκλησιαστικά  portal κτλ πείθει επαρκώς ακόμα και τον πιο δύσπιστο-  αλλά με τον ίδιο  σοβαρό και εντόνοτατο προβληματισμό αντιμετώπισε και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα  όπως και στην Ορθόδοξη Συρία και ειδικά τους Ορθόδοξους που ανήκουν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας!

Με ανάλογο προβληματισμό όμως  και έντονο σκεπτικισμό αντιμετώπισαν και οι ιεράρχες από την Ελλαδική Εκκλησία, ειδικότερα μερικοί εκ των οποίων από τις Νέες Χώρες(περιοχή πνευματικής και ποιμαντικής ευθύνης του Οικ. Πατριαρχείου) που συχνά πυκνά κατακευρανώνουν ή απλά επισημαίνουν την Τουρκική επιθετικότητα.  Με αντίστοιχο προβληματισμό αντιμετώπισε και ο Αρχ. Αθηνών Ιερώνυμος την συγκεκριμένη ενέργεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ήρθε να προστεθεί στο  ήδη βαρύ και τεταμένο κλίμα μεταξύ Φαναρίου και Αρχ. Αθηνών αλλά και μεταξύ Βαρθολομαίου και Ιερωνύμου λόγω και της γνωστής δικαστικής διένεξης για το κληροδότημα –κτήμα Προμπονά αλλά κυρίως λόγω των όσων επακολούθησαν την επόμενη ημέρα της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016…

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί πως {προσωπικά επί 35 συναπτά έτη, αλλά και από όπου (συν)εργαζόμουν) εσχάτως δε και το περιοδικό} Επίκαιρα στήριζαν και στηρίζουν τον  Θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και της κατ Ανατολάς Θεόιδρυτης Ορθόδοξης Εκκλησίας άλλωστε αυτό είναι κάτι που έχει καταδειχθεί με σειρά ρεπορτάζ και ερευνών(βλ.τεύχος 289 και άλλα  πολλά τεύχη) ωστόσο,  είναι υποχρεωμένα να αναδεικνύουν τα ανθρώπινα λάθη από όπουδήποτε και αν προέρχονται αυτά. Ειδικότερα δε, δεν γίνεται να αποσιωπηθεί, ένα γεγονός που πράγματι ενόχλησε και μάλιστα υπέρ του δέοντος τον Ελληνικό Λαό,  χωρίς έστω ειδησεογραφικά να καταδειχθεί και καταγραφεί η πικρία του Ελληνισμού και των απανταχού Ελλήνων και  Ορθοδόξων, χωρίς ίχνος εκ μέρους μας διάθεση   κριτικής και μάλιστα κακόπιστης, παρά μόνον, δημοσιογραφική και μόνον  πράξεων ή αποφάσεων που οφείλονται σε ανθρώπινες ενέργειες ή  και τυχόν λάθη.

Λάθη που θα κρίνει η ιστορία και ο ιστορικός του μέλλοντος αλλά πέρα και πάνω από όλους μας θα μας κρίνει ο Θεός! Γιατί –όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να αποδομήσουν τα όσια και ιερά της Πατρίδας μας – Υπάρχει και Θεός που και βλέπει και θα μας κρίνει όλους! Είτε το πιστεύουμε (Λαϊκοί όλων των τάξεων και των αξιωμάτων  και κληρικοί όλων των βαθμίδων)!

Κλείνω τούτο το σημείωμα (μου) με ένα συλλογισμό παράτολμο και μια σκέψη που βασανίζει πολλά μυαλά στην Ελλάδα

μήπως ο Πατριάρχης (μας) και Οικουμενικός Πατριάρχης θα έπρεπε να παρέμβει, με μ ια ανάλογη επιστολή προς τον Τούρκο Πρόεδρο ζητώντας αν μη τι άλλο την αποφυλάκιση-απελευθέρωση  και για τους δυο Έλληνες στρατιώτες αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού ;; οι οποίοι  συνελήφθησαν  το πρωινό της 1ης Μαρτίου κάτω από θολές…γκρίζες και όλως ιδιαιτέρως ύποπτες συνθήκες; 

Αλέξανδρος Μ. Στεφανόπουλος

ΠΑΣΧΑ 2018


Alexandros Stafanopoulos
Previous Post

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αποφασισμένες οι ΗΠΑ να κλείσουν το "Μακεδονικό"

Next Post

Το Αμερικανικό Διάταγμα(proclamation) 9709 για την Ελληνική Εθνική Ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αποφασισμένες οι ΗΠΑ να κλείσουν το "Μακεδονικό"

Διακαώς επιθυμούν ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Προτάσσεται ως ζητούμενο...

8 March 2018
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία