Breaking

Η αποκατάσταση της αλήθειας ως προς το χθεσινό (16.11.2021) εις βάρος μου δημοσίευμα του Μιχαήλ Ιγνατίου

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Πόσο αληθινή/πραγματική είναι η δήλωση του Stade Department της 20ης Αυγούστου στον Μιχάλη Ιγνατίου ;;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ / ΘΕΜΑ ΙΙ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ / ΠΡΟΣΩΠΑ / 25 Αυγούστου 2019

ΑΝΑΛΥΣΗ / ΡΕΠΟΡΤΑΖ 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ (Α)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ : Συγγραφέας- Ερευνητής ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ HELLAS JOURNAL

Ένα  νέο διπλωματικό αθόρυβο / σιωπηρό θρίλερ φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα με την  Αθήνα  απλώς να το παρακολουθεί. Η έντονη διπλωματική δραστηριότητα που δείχνει να έχει ενεργοποιήσει όλα τα επίσημα, αλλά κυρίως τα ανεπίσημα, παράλληλα  κανάλια επικοινωνίας, μεταξύ Ουάσιγκτον, Άγκυρας, Βρυξελλών (που ενημερώνονται και παρακολουθούν απλώς),  Λευκωσίας  αλλά και Μόσχας η οποία δείχνει να ανησυχεί. Διπλωματική δραστηριότητα   στο επίκεντρο της, φέρεται να έχει μια περίεργη όσο και ύποπτη δήλωση που  αποδίδεται,   σε ανώτατο αξιωματούχο  του Stade Department  χωρίς όμως  να κατονομάζεται  από συγκεκριμένη  ελληνόφωνη ιστοσελίδα  την οποία διαχειρίζεται ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

Η  αμερικανική πλευρά, ωστόσο  εδώ και τρία 24ωρα, από τις 21 Αυγούστου, την επομένη δηλαδή της εμφάνισης της φερόμενης ως «αποκλειστικής  δήλωσης»  αξιωματούχου του State Department  προς τον κ. Ιγνατίου   σε όλες τις  «οχλήσεις» διπλωματών αλλά και δημοσιογράφων   επίμονα  παραπέμπει αποκλειστικά και  μόνον στις επίσημες δηλώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών! Χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, αφήνοντας όμως ευθέως  να εννοηθεί  «πως ότι δεν αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου, δεν υπάρχει στις αναρτήσεις του, δεν αποτελεί μέρος της επίσημης τακτικής ή έκτακτης  ενημέρωσης που γίνεται στους διαπιστευμένους  εκπροσώπους του τύπου,   και  κυρίως παρουσιάζει, μικρή έστω,  φραστική ή λεκτική  διαφοροποίηση ακόμα και σε μια ή δυο  λέξεις με αποτέλεσμα την αλλοίωση της επίσημης θέσης των ΗΠΑ επομένως και  επί του θέματος άρα αποτελεί  και απόκλιση από τις επίσημες θέσεις, όπως αυτές αποδίδονται μόνον από τον εκάστοτε εκπρόσωπο που κάνει ενημέρωση. Οτιδήποτε άλλο  δεν αποτελεί επίσημη  θέση των ΗΠΑ. Δεν είναι αληθές!»  αυτό τονίζει και στην ΠΡΩΙΝΗ, ανώτατη διπλωματική πηγή με την οποία επικοινωνήσαμε και που γνωρίζει άριστα, και επί σειρά 10ετιών με μακρά θητεία σε διαβαθμισμένο πόστο των ΗΠΑ αλλά  και εκ των έσω τον τρόπο λειτουργίας και του State Department, του Λευκού Οίκου αλλά και γενικότερα της αμερικανικής διοίκησης (American administration).

Πηγές μας από την Μόσχα αλλά και την Ε.Ε, αναφέρουν πως αν ισχύει και πράγματι  αληθεύει η δήλωση αυτή που παρουσιάστηκε και αποδίδεται σε αξιωματούχο του State Department,  τότε οι ΗΠΑ μοιάζει να  αλλάζουν πολιτική στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και εύλογα προκαλείται το έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον. Μένει όμως  να αποδεχθεί και επισήμως. Προς το παρόν όλα είναι στον αέρα και ισχύουν μόνον οι επίσημες  διατυπωμένες θέσεις των ΗΠΑ.

Η δήλωση,  που εμφάνισε ο Μιχάλης Ιγνατίου και υιοθέτησε το ΚΥΠΕ(δηλ ο κ. Απόστολος Ζουπανιώτης φίλος και στενός συνεργάτης του επί σειρά ετών)  και φέρεται να  αποδίδεται σε εκπρόσωπο του State Department  ενώ εκ πρώτης όψεως μοιάζει στο σύνολο της πράγματι να «απηχεί» την πάγια  επίσημη θέση των ΗΠΑ για  τις παράνομες – ΠΡΟΣΟΧΗ παράνομες  μόνον για Ελλάδα και Κύπρο αλλά όχι για τις ΗΠΑ παράνομες «unlawful» – έρευνες της Τουρκίας,  σε βυθοτεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Καρπασίας  παρουσιάζει μια νέα πιο έντονη ρητορική και ελάχιστη  ένταση και διαφοροποίηση σε λέξεις.

Διαφοροποίηση σε λέξεις  που αλλοιώνουν όμως το βαθύτερο και ουσιαστικότερο νόημα των πράγματι διασταυρωμένων αληθινών πάγιων και  επίσημων θέσεων των ΗΠΑ και μάλιστα  επί του συγκεκριμένου ζητήματος, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την όντως προκλητική και παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή.  Άλλο όμως οι θέσεις της Κύπρου κατ επέκταση και της Ελλάδος και όλων υμών και ημών και άλλο η δημοσιογραφική δεοντολογία και αλήθεια που βασίζεται σε στοιχελια και  τεκμηριωμένα δεδομένα.

Η «δήλωση», αυτή που εμφανίσθηκε στις 20 Αυγ. 2019 (και ως συνήθως  αναπαρήχθη ακρίτως και χωρίς να ελεγχθεί και διασταυρωθεί), κατά  πάγια τακτική της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και του συγκεκριμένου μόνον δημοσιογράφου,  Μιχάλη Ιγνατίου { από την οποία πηγές του State Department επιμένουν να  αποστασιοποιούνται ευθέως,  καθώς εμφανίζουν τις ΗΠΑ με μια νέα πιο «επιθετική» ρητορική έναντι της Άγκυρας,  κάτι που από τις πράγματι επίσημες θέσεις τους  δεν φαίνεται να προκύπτει}, όπως δείχνει η  ενδελεχής και σε βάθος δημοσιογραφική έρευνα, (που θα επακολουθήσει μέρος της οποίας θα αρχίσει να δημοσιοποιείται σταδιακά αλλά  και το τρέχoν ρεπορτάζ)  φαίνεται πως έχει αρχίσει να προβληματίζει αρκετούς, όχι μόνον στην Ουάσιγκτον, στην Λευκωσία, αλλά και στην Μόσχα, η οποία μάλιστα ερευνά  το όλο ζήτημα…

Λευκωσία,  η οποία πάντα είναι πολύ προσεκτική και σχεδόν ποτέ δεν υιοθετεί ακρίτως ότι εμφανίζεται ως επίσημη δήλωση ή τοποθέτηση «πηγών» ή «αξιωματούχων» του State Department και του Λευκού Οίκου, όπως συστηματικά εμφανίζεται να αποτυπώνει ο εν λόγω δημοσιογράφος…  Ειδικώς   αν όσα εμφανίζονται ως δηλώσεις αξιωματούχων που δεν κατονομάζονται ή αποδίδονται ανωνύμως και αορίστως σε πηγές και  δεν πιστοποιούνται δια της νομίμου και  επισήμου οδού.  Σε αντίθεση με τμήματα της Αμερικανικής  Πρεσβείας στην Αθήνα (το  τμήμα που ασχολείται με το twitter)   που  αναπαράγει χωρίς να ελέγχει και διασταυρώνει με τις official πηγές.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ, επισήμως  παραπέμπουν, όπως θα δούμε, και από προηγούμενη σχετική ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου -υπάρχει και σε βίντεο – επιμένουν  να παραπέμπουν αυστηρά  και μόνον στις επίσημες  θέσεις τους, όπως αυτές παρουσιάζονται επισήμως (official) και ΜΟΝΟΝ  μέσα την ιστοσελίδα του αμερικανικού υπ. Εξ. αλλά και όλες τις επίσημες και δημόσιες  τοποθετήσεις των αξιωματούχων  τους, πάγια εδώ και καιρό.

Όπως η ενημέρωση που έκανε τελευταία ο Francis Fannon επί των συγκεκριμένων ζητημάτων στην Αθήνα. Στην οποία επίσης παραπέμπουν πηγές του Αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ, εδώ και καιρό, κατά πάγια τακτική και στρατηγική τους   κρατούν πολύ  συγκεκριμένη   τακτική, που περιγράφει μόνον  τις κινήσεις της Τουρκίας χωρίς όμως να τις χαρακτηρίζει ή να λαμβάνει επιθετική θέση έναντι της Άγκυρας κρατώντας προς το παρόν ακόμα στρατηγική ίσων αποστάσεων. Όπως συμβαίνει εδώ και 10ετιες.  Ασχέτως αν αυτό αρέσει στην Κυπριακή (και Ελληνική ) πλευρά.  Αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως προκύπτει μόνον από τις επίσημες θέσεις και τις επίσημες πηγές και τοποθετήσεις αξιωματούχων της σε κάθε επίπεδο.

Ας δούμε όμως το χρονικό, που έχει προκαλέσει όλη αυτή την έντονη διπλωματική δραστηριότητα σε όλα τα, επίσημα και ανεπίσημα,  κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον, Μόσχας, Άγκυρας και Λευκωσίας  όπως εξελίχθηκε από την στιγμή της εμφάνισης της φερόμενης ως επίσημης δήλωσης στον Μιχάλη Ιγνατίου και το hellas journal, με την Αθήνα απλά να καταγράφει και να παρακολουθεί.

Το δημοσίευμα της 20ης Αυγούστου του Hellas Journal που περιέχει άλλη μια δήλωση κάποιου εκπροσώπου του State Department, χωρίς και πάλι αυτός να κατονομάζεται  έχει ως εξής: Να απομακρύνει άμεσα το Γιαβουζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ζητούν οι ΗΠΑ από τον Ταγίπ

Το ερώτημα  όπως παρουσιάστηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων & το Hellas Journal στα αγγλικά:

QUESTION: Despite your persistent calls and efforts, Turkish warships remain in Cyprus’ Exclusive Economic Zone. Is your position, that these Turkish actions are highly provocative, still valid today?

και η  παραφρασμένη(αλλοιωμένη) και υπό αμφισβήτηση απάντηση 

ANSWER: The United States is concerned about the activities of the drillship Yavuz, which is operating within the territorial sea of the Republic of Cyprus (ROC).  This provocative step raises tensions in the region.  Only the ROC, acting through its government, can consent to activities such as drilling within its territorial sea. We urge Turkish authorities to cease unlawful activities immediately and to remove the Yavuz from the ROC’s territorial sea. We encourage all parties to act with restraint.  Resource development in the Eastern Mediterranean should promote cooperation and provide a foundation for durable energy security and economic prosperity throughout the region. We continue to support development of an equitable solution for sharing the benefits of Cyprus’ hydrocarbon resources between the two communities.

Και στα ελληνικά:

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάλαμε την εξής ερώτηση: Παρά τις επίμονες εκκλήσεις και τις προσπάθειές σας, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Είναι η θέση σας, ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα προκλητικές; Εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα αυτή η θέση;

Όλη η δήλωση (;) του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακολουθεί:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Yavuz, το οποίο δραστηριοποιείται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ROC). Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το εν λόγω δημοσίευμα αναπαρήχθη από μεγάλη μερίδα του ελληνικού τύπου ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΗΠΑ σε Τουρκία: Να απομακρυνθεί το Γιαβούζ από την Κύπρο

Αναπαρήχθη επίσης ΜΟΝΟΝ  από την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

Προκάλεσε μάλιστα και την δήλωση του εκπροσώπου της Κυπριακής Κυβέρνησης, του κ. Π. Προδρόμου μετά από σχετική ερώτηση όπως φαίνεται και από το ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Η τελευταία, ΟΜΩΣ,  επίσημη ανακοίνωση του State Department ήταν στις 9 Ιουλίου  -δήλωση της εκπροσώπου, MORGAN ORTAGUS, και  αναφέρονται τα εξής:

The United States remains deeply concerned by Turkey’s repeated attempts to conduct drilling operations in the waters off Cyprus and its most recent dispatch of the drillship Yavuz off the Karpas Peninsula. This provocative step raises tensions in the region. We urge Turkish authorities to halt these operations and encourage all parties to act with restraint and refrain from actions that increase tensions in the region. Energy resource development in the Eastern Mediterranean should foster cooperation, increase dialogue between the two communities and among regional neighbors, and provide a foundation for durable energy security and economic prosperity. We continue to believe the island’s oil and gas resources, like all of its resources, should be equitably shared between both communities in the context of an overall settlement.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από τη χερσόνησο της Καρπασίας. Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε- και ήταν η τελευταία- στην σελίδα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο. Έκτοτε δεν υπήρξε κάποια άλλη σχετική.

Στο Briefing της 16ης Ιουλίου γίνεται ερώτηση για την Τουρκία και τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εκπρόσωπος παραπέμπει, ΠΑΛΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ  ΜΟΝΟΝ  στη ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΟΠΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ  δήλωση της 9ης Ιουλίου την οποία  όπως θα δείτε στο βίντεο την καλεί να της δώσει και γραπτώς σε αντίγραφο.

Νωρίτερα, πάλι ως επίσημη ανακοίνωση του State Department ήταν στις 6 Μαΐου, πάλι από την εκπρόσωπο MORGAN ORTAGUS στην οποία αναφέρονται  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ τα εξής ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΏΝ ΟΥΔΕΝ ΑΛΛΟ(ή άλλη λέξη κτλ):

The United States is deeply concerned by Turkey’s announced intentions to begin offshore drilling operations in an area claimed by the Republic of Cyprus as its Exclusive Economic Zone. This step is highly provocative and risks raising tensions in the region. We urge Turkish authorities to halt these operations and encourage all parties to act with restraint.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση.

Η δήλωση του εκπροσώπου του State Department, όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα Hellas Journal και το ρεπορτάζ υπογράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου –είναι αυτός που υπέβαλλε το ερώτημα μαζί με το ΚΥΠΕ-,  που εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «φερόμενη» (δήλωση) από ένα δύσπιστο συνάμα και υποψιασμένο αναγνώστη, σπέρνοντας ουσιαστικά την αμφισβήτηση για το αν όντως είναι πραγματική.

Κοντολογίς,  δηλαδή  κάποιος από τη θέση του «δικηγόρου το διαβόλου», μπορεί να υποβάλει μια σειρά ερωτήματα, που αν υπήρχαν οι απαντήσεις τους, πράγματι η συγκεκριμένη δήλωση του εκπροσώπου του State Department θα είχε μεγάλη σημασία και όχι μόνο για την στάση των Αμερικανών έναντι στο Yavuz, και την ολοένα αυξανόμενη επιθετική ρητορική και πρακτική της Τουρκίας  αλλά και για δυο ακόμα σημεία της, τα οποία και θα αναλυθούν πιο κάτω.

Παράλληλα δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στο πρόσωπο του δημοσιογράφου ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΑΝΤΙΟΥ, καταρρίπτοντας κάθε επιχείρημα περί fake news και «έωλης, ανεύθυνης ή και επικίνδυνης για τα εθνικά συμφέροντα, -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται τα τελευταία 24ωρα σε Λευκωσία και Ουάσιγκτον – «δημοσιογραφίας».

Γιατί για να αντιμετωπίσεις έναν –ας πούμε- δύσπιστο, ή ακόμα και κακόπιστο, ερευνητή -παρατηρητή  χρειάζεται να έχεις όλα εκείνα τα στοιχεία που θα στηρίζουν και θα τεκμηριώνουν  την αλήθεια των όσων μεταφέρεις. Εμφανίζοντας όχι απλά ως πειστικά τα όσα μεταφέρεις (έστω και από υπερβάλλοντα ζήλο), αλλά πρέπει και να είναι αληθή. Είναι αυτό που λέγεται «η Γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται {τίμια } πρέπει και να είναι» Ιούλιος Καίσαρ.

Με δεδομένο –ως υπόθεση εργασίας- ότι η «δήλωση» αυτή είναι(;)αληθινή  όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, ένα βασικό και εύλογο  ερώτημα που εγείρεται είναι   γιατί δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του State Department, όπως είχε γίνει στην αντίστοιχη περίπτωση της 9ης Ιουλίου και της 6ης Μαΐου, με την υπογραφή της εκπροσώπου του State Department, Margan Ortagus; (βλ. παραπάνω).

Και οι δυο δηλώσεις, είχαν αναρτηθεί επίσης και στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Κύπρο, και όπως είναι φυσικό είχαν αναπαραχθεί από τον ελληνικό και κυπριακό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι δηλώσεις που εκφράζουν την πάγια θέση της αμερικανικής πολιτικής, η οποία δεν αλλάζει και ως προς την ουσία, αλλά και ως προς τη διατύπωση. Παρουσιάζει όμως μια σοβαρή διαφοροποίηση και ως προς το ύφος και ως προς την φρασεολογία.  Σε αυτό που παρουσιάζει ως δήλωση αποκλειστικά και μόνον προς αυτόν υπάρχουν δυο σημεία που αν ανταποκρίνονται στην αλήθεια αλλάζει πράγματι η επίσημη θέση των ΗΠΑ και από το «προκλητική», που εως τώρα εμφανίζεται να επαναλαμβάνει,  φέρεται να χαρακτηρίζει πλέον και «παράνομη» την Τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή. Θέση που ναι μεν ικανοποιεί την Κυπριακή (Ελληνική)  πλευρά αλλά μάλλον δεν είναι αυτή η αλήθεια… Καλώς ή κακώς.  Άλλο τι θα θέλαμε -εμείς ως Κύπρος και Ελλάδα – και άλλο τι ισχύει στην πραγματικότητα. Δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Άλλο το επιθυμητό και άλλο το  αληθές και επομένως εφικτό…  Η αλήθεια όμως απέχει παρά σάγκας…  

Γιατί, λοιπόν, για τη «δήλωση» της 20ης Αυγούστου, αφού είναι ενός εκπροσώπου του State Department, -ενδεχομένως κάποιος να έθετε και το ερώτημα για το ποιος εκπρόσωπος ήταν αυτός, δεν έχει όνομα; -δεν ακολουθείται η ίδια διαδικασία;  και  δεν αναρτάται και επίσημα στην ιστοσελίδα του Αμερικανικού ΥΠΕΞ;  

Προς επίρρωση των παραπάνω, στο Briefing της 16ης Ιουλίου γίνεται ερώτηση από Αμερικανίδα δημοσιογράφο για την Τουρκία και τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εκπρόσωπος παραπέμπει στη δήλωση της 9ης Ιουλίου. Προτίθεται μάλιστα η εκπρόσωπος να φέρει και ένα αντίτυπο με τη δήλωσή της για την Τουρκία και τις προσπάθειες εξόρυξης.  

 Βέβαια, όλα αυτά τα ερωτήματα θα είχαν εκ προοιμίου ακυρωθεί αν, κατονομάζονταν επισήμως ο εκπρόσωπος ή αν  υπήρχε ένα print screen του email/απάντησης του State Department, αφήνοντας μόνο την κατάληξη της διεύθυνσης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email). Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι… (photoshop).  Θα μείωνε πάντως τον θόρυβο περί ένός ακόμα fake news

Τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν καθαρά στη διαδικασία και στον τρόπο που παρουσιάστηκε ως αποκλειστική (;) και πάντα μόνον (;)  προς τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο.

Αν επεκτείναμε το σκεπτικό και την εύλογη συλλογιστική μας,  με αυτή την «πάγια  τακτική» του κ.  Μιχάλη Ιγνατίου,  που σχεδόν φέρεται να «μονοπωλεί»,  για να μη χαρακτηρισθεί άλλως αυτή η στάση και  συμπεριφορά,   έναντι των υπολοίπων συναδέλφων του,  που μοιάζει απλώς να έχουν αποδεχθεί μια κατάσταση, που και τους θίγει και τους προσβάλει, αλλά προς αποφυγή νέων εσωτερικών συγκρούσεων, όπως συνέβη με την σφαγή του 2007… και ανέχονται αυτή την κατάσταση και σιωπούν, νομιμοποιώντας όμως μια αμφότερα, και για τους ίδιους αλλά κυρίως για την Ελλάδα και την Κύπρο, μια άκρως   επικίνδυνη κατάσταση…   

  «Αποκλειστικότητα» σε παρόμοιες και μόνον ορφανές  «δηλώσεις» και μόνον  προς τον κ. Ιγαντίου  λες και οι υπόλοιποι συνάδελφοι,  δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε πηγές, ούτε σε αξιωματούχους και πολύ περισσότερο σιωπούν παθαίνουν «αφωνία», όταν βρίσκονται μέσα στην επίσημη ενημέρωση. Σίγουρα δεν πρόκειται για δημοσιογραφική δεοντολογία. Άλλο η δουλειά μας και ο επαγγελματισμός και άλλο ο σεβασμός που αν μη τι άλλο οφειλετικά πρέπει να αποδίδεται, όχι στον παλιό, επειδή ο παλιός είναι αλλιώς, αλλά επειδή τον σεβασμό κάποιος τον κερδίζει, δεν τον επιβάλλει με αλλότριες και ξένες προς το επάγγελμα και το ήθος, μεθόδους και πρακτικές…  

 Επομένως,  υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που θα μπορούσαν  να θέτουν   ερωτήματα, χωρίς να περιμένουν μόνον από τον σεβασμό και σεβάσμιο κ. Ιγνατίου, να θέσει εκείνος μονοπωλιακά ερώτηση. Ούτε μόνον εκείνος γνωρίζει το ρεπορτάζ, ούτε πολύ περισσότερο μόνον εκείνος έχει ευαισθησίες…

Υπάρχουν λοιπόν και άλλοι διαπιστευμένοι συνάδελφοι που θα μπορούσαν να θέτουν ερωτηματικά και έτσι ο ένας να αλληλοσυμπληρώνει τον άλλο και όλοι μαζί να βοηθάμε προς τον εθνικό στόχο, που είναι αφενός η αληθινή και ουσιαστική πραγματική επίσημη ενημέρωση και η αλήθεια -μας αρέσει δεν μας αρέσει (!)- και αφετέρου η υποβοήθηση των εθνικών μας θεμάτων.

 Επιγραμματικά θα αναφέρουμε πχ κ.  Λένα Αργύρη της ΕΡΤ (που απλά αναπαράγει) την κυρία  Κατερίνα Σώκου της Καθημερινής (πολύ προσεκτική και δεν αναπαράγει σχεδόν ποτέ ) ο κ.  Θανάσης Τσίτσας που επίσης και απέχει από  όλη αυτή την «περίεργη  διαδικασία»  και δεν αναπαράγει ότι «μεταδίδει»  όσα «αποκλειστικά» δημοσιοποιεί ο κ. Ιγνατίου…  

ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΌ  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΆΖ που θα δημοσιοποιηθεί την Κυριακη 25 Αυγούστου  στην προσωπική ιστοσελίδα του υπογράφοντος .  

Βεβαίως, υπάρχει και ο νεαρός   κ. Πέτσος Κασφίκης του Ελεύθερου Τύπου και του ΑΠΕ, που όμως η διεύθυνση του ΑΠΕ θα πρέπει εφεξής  να ελέγχει και να διασταυρώνει αυτά που στέλνει με τις official πηγές καθώς μονοπωλιακά σχεδόν για ένα μεγάλο διάστημα, ωσάν το ΑΠΕ να μην έχει ανταποκριτή ή να έχει πάθει αφωνία, αναπαρήγαγε κατ επάγγελμα και κατά σύστημα μόνον τις αποκλειστικές δηλώσεις προς τον  Μιχάλη Ιγνατίου και το Hellas Jounral…   

Εύλογα  λοιπόν θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί   και πάντα μόνον σε αυτόν τον Μιχάλη Ιγνατίου;  Και γιατί και οι άλλοι συνάδελφοι δεν υποβάλλουν σχετικά ερωτήματα και μάλιστα  Όχι μέσω μαιλ αλλά  και σε πραγματικό χρόνο real time την ώρα της επίσημης ενημέρωσης που καταγράφεται και στο βίντεο το οποίο αναρτάται, και υπάρχει και η απομαγνητοφώνηση των ερωταποκρίσεων,  ώστε να μη υπάρχει αμφιβολία.  

 Στην συνέχεια της δημοσιογραφικής έρευνας,  θα δούμε και θα συναντήσουμε πολλά… ευτράπελα.

Μια δεύτερη διάσταση που και εδώ τίθενται μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα αφορούν στην ουσία της ίδιας της δήλωσης της 20ης Αυγούστου όπως αυτή παρουσιάστηκε με αυτή την ελάχιστη  φραστική διαφοροποίηση.

 Και στις δύο περιπτώσεις, διαδικασία και ουσία, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η δήλωση της 20ης Αυγούστου υφίσταται και είναι αληθινή!   

Η δήλωση της 20ης Αυγούστου επισημαίνει «We urge Turkish authorities to cease unlawful activities immediately» (Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες).

Πότε άλλοτε οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν το επίθετο «παράνομες» για να χαρακτηρίσει τις τουρκικές ενέργειες; Αν κοιτάξουμε  ΟΛΕΣ τις  προηγούμενες επίσημες δηλώσεις του State Department το μόνο επίθετο που θα συναντήσουμε είναι το provocative (προκλητικές).  ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΈΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

Συνεπώς, με το Unlawful (παράνομες) που χρησιμοποιούν αλλάζουν ρητορική; Ή ακόμα, σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της Τουρκίας; Έχει προηγηθεί κάτι για αυτή την αλλαγή;

Το δεύτερο σημείο που σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και πιο διεξοδική ανάλυση είναι Only the ROC, acting through its government, can consent to activities such as drilling within its territorial sea. (Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων).

Άλλο ένα καινούργιο στοιχείο. Είτε ως προϊόν θεωριών συνωμοσίας, είτε ως απλή δυσπιστία, για την ύπαρξη της συγκεκριμένης δήλωσης, όπως γίνεται γνωστή από το «ρεπορτάζ» του Μ. Ιγνατίου, τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα.  

-Για ποιον λόγο γίνεται η αναφορά αυτή, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί έχουν μια πάγια πολιτική τοποθέτηση για το θέμα;

-Γιατί γίνεται η αναφορά αυτή την παρούσα χρονική στιγμή περί «συναίνεσης της κυπριακής κυβέρνησης»; Προοιωνίζει κάτι;

ΜΗΠΩς «Ρίχνεται ο σπόρος» για να ανοίξει μια νέα συζήτηση που στο τέλος θα οδηγήσει την κυπριακή κυβέρνηση να αμβλύνει τις θέσεις και να  δώσει την συγκατάθεσή της για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ; Εν όψει και του πακέτου λύσης που προετοιμάζεται στο παρασκήνιο… ;  

-Γιατί οι ΗΠΑ δεν το θέτουν επισήμως; Μήπως, στην καλύτερη περίπτωση, το εν λόγω δημοσίευμα λειτουργεί   ως «Δούρειος Ίππος» και «προπομπός»  κατ’ επέκταση ο δημοσιογράφος, για επερχόμενες εξελίξεις;

Αυτός «ο σπόρος» περί συναίνεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επιφανειακά φαίνεται εκ πρώτης όψεως να στηρίζει μόνον την νόμιμη και αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία,   μήπως όμως  αποτελεί τον «προθάλαμο» για να μετρηθούν οι πρώτες  κυπριακές αντιδράσεις, και στη συνέχεια, οι αντιδράσεις της «Αθήνας η οποία απλώς στηρίζει την Κύπρο που αποφασίζει» και έτσι εν όψει επερχόμενων  εξελίξεων  να  ανοίξει μια εφ’ όλης της ύλης  συζήτηση, εν όψει και της συνολικής λύσης που προ ετοιμάζεται συστηματικά, στο σκοτεινό  παρασκήνιο,  μετά το προηγούμενο ναυάγιο στην Ελβετία ; «Λύση» που ουδείς γνωρίζει πού μπορεί να καταλήξει…,

-Και όλα αυτά πάντα  στο όνομα πάντα της ασφάλειας και της ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου; 

Φυσικά από όλη αυτή την συλλογιστική και ανάλυση και  πάντα υπό το πρίσμα ότι είναι αληθής η δήλωση της 20ης Αυγούστου που παρουσίασε ο κ. Ιγνατίου, εγείρει και μια σειρά άλλα επίσης ουσιώδη ερωτηματικά για την επίσημη (αλλά και ανεπίσημη όπως προκύπτει) πολιτική των ΗΠΑ και  με την διασπορά fake news…  

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούν απόρροια μιας συλλογιστικής που λαμβάνοντας υπ’ όψιν συγκεκριμένες παραμέτρους αναφορικά με τις πάγιες αμερικανικές θέσεις και με το πώς δουλεύει το State Department, οδηγώντας, όπως προαναφέραμε, έναν δύσπιστο αναγνώστη να θέτει εν αμφιβόλω αν η δήλωση της 20ης Αυγούστου είναι αληθινή/πραγματική  ή όχι.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι το Hellas Journal μπορεί να διαθέτει όλα τα αποδεικτικά, εκείνα που αποδεικνύουν το αληθές της εν λόγω δήλωσης, κάνοντας έτσι ακόμα και τον πιο δύσπιστο και ανήσυχο αναγνώστη να διαλύσει κάθε ικμάδα αμφισβήτησης που μπορεί να διατηρεί. Οψόμεθα…      ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

*Διευθυντής έκδοσης της Πρωινής 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΗ 


Alexandros Stafanopoulos
Previous Post

GREEK - HELLENIC LOBBY : Father Alex (karloutsos). Ο "Ισχυρός"... Μυστηριώδης... Κληρικός "σκιώδης" Αρχιεπίσκοπος Αμερικής!

Next Post

Τα fake news στην υπηρεσία ισχυρών γεωπολιτικών παιγνίων.

0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

GREEK - HELLENIC LOBBY : Father Alex (karloutsos). Ο "Ισχυρός"... Μυστηριώδης... Κληρικός "σκιώδης" Αρχιεπίσκοπος Αμερικής!

GREEK - HELLENIC LOBBY ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ  Συνδετικός κρίσημος κρίκος όλων των δυνάμεων(Ελλάδος,...

8 August 2019
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία