Breaking

Η αποκατάσταση της αλήθειας ως προς το χθεσινό (16.11.2021) εις βάρος μου δημοσίευμα του Μιχαήλ Ιγνατίου

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΘΕΜΑ Ι / ΘΡΗΣΚΕΙΑ / ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ / ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / ΤΟ ΘΕΜΑ / ΦΑΚΕΛΟΙ / 31 Μαΐου 2016

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΕΥΧΟΣ 442, ΜΑΙΟΣ 2016Η μεγαλόνησος  θα γίνει το επίκεντρο της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο, για περίπου 15 ημέρες, φαίνεται πως δεν θα μείνει στην ιστορία μόνο γιατί στο έδαφος της θα συγκληθεί η πρώτη μετά το σχίσμα Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος της Ορθοδοξίας 1229 χρόνια μετά την 7η Οικουμενική Σύνοδο, αλλά και διότι το τελευταίο δίμηνο έχει γίνει το κέντρο έντονου παρασκηνίου από κάθε άποψη εν όψει του ιστορικού γεγονότος. Ήδη καθημερινά λαμβάνουν χώρα 10αδες συναντήσεις ανώτερων και ανώτατων κυβερνητικών Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων με βασικό αντικείμενο τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στην Κρήτη ήδη λειτουργεί πολυμελές μεικτό κυβερνητικό συντονιστικό όργανο υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Κρήτης και την άμεση και συνεχή ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο λειτουργεί νυχθημερών αδιάκοπα ρυθμίζοντας κάθε τεχνική λεπτομέρεια για το παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικό γεγονός.  Έτσι σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου στα πλαίσια της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας  στις 18 Μαϊου  πραγματοποιήθηκε εις την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, τόπος συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, διευρυμένη σύσκεψη. Στην συνάντηση αυτή μετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΑΚ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης, οι Δήμαρχοι Πλατανιά και Κισάμου κ. Μαλανδράκης και κ. Σταθάκης, ο Γενικός Δντής της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο Στρατηγός Περιφερειακός Διευθυντής Αστυνομίας Κρήτης, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 5ης Ταξιαρχίας Κρητών, ο Περιφερειακός Διευθυντής Λιμενικού, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, η Αερολιμενάρχης Χανίων, το Προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Χανίων, ομάδα Σαμαρειτών ΕΕΕ Κισάμου, ομάδα συνεργατών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από Αμερική μεταξύ αυτών και ο υιός του Father Alex Karloutsou , Mike οποίος εμπλέκεται με αυξημένες αρμοδιότητες και με συντονιστικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα στο πλευρό του Μητρ. Γαλλίας κ. Ιερεμία που έχει και τον πρώτο λόγο σε θέματα συντονισμού, καθώς  και άλλοι εμπλεκόμενοι  κρατικοί φορείς. Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να φτάσει στην Κρήτη  και ο ίδιος ο father alex karloutsos με τους συνεργάτες του, από την Ιερά Αρχ. Αμερικής  που θα έχουν την κεντρική ευθύνη και τον συντονισμό όχι μόνον για το διεθνές κέντρο τύπου που στήνεται ήδη και οργανώνεται κατά αμερικάνικα πρότυπα και δεδομένα, αλλά και για κάθε άλλο ζήτημα που άπτεται σε θέματα πρωτοκόλλου, υποδοχής, σίτισης, διαμονής, μετακίνησης και φιλοξενίας των υψηλών προσκεκλημένων με τις συνοδείες τους.

Ο  Επίσκοπος Αμφιλόχιος (πρόεδρος του ΔΣ της ΟΑΚ)  χαιρέτισε και καλωσόρισε όλους τους εκλεκτούς παρόντες, ιδιαιτέρως δε τον Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, και αναφέρθηκε εις το «μέγα, ιστορικό και οικουμενικό» γεγονός της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ως και της σπουδαιότητος για την Μεγαλόνησο Κρήτη. Ευχαρίστησε δε τους εμπλεκομένους Φορείς για την αγαστή και ουσιαστική συνεργασία και συναντίληψη. Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ αφού μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ευχαρίστησε τον Σεβ. Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΟΑΚ κ. Αμφιλόχιο ως επίσης και τον Γενικό Δντή Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά «δια το βάρος της ευθύνης που η Ορθόδοξος Ακαδημία έχει επωμιστεί και αναφέρθηκε εις το Πρόγραμμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», σημειώνοντας πως το ιστορικό αυτό γεγονός «αφορά ολόκληρη την Κρήτη, η οποία το έχει αγκαλιάσει με πολύ αγάπη και σεβασμό». Ακολούθησε συζήτηση επί του Προγράμματος και διευκρινιστικές ερωτήσεις.  Ανάλογη κλειστή σύσκεψη καθαρά επιχειρησιακού και συντονιστικού χαρακτήρα έλαβε χώρα και στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας  στην γενική αστυνομική διεύθυνση Κρήτης χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες ενώ παρόμοιες συσκέψεις αναμένεται να πυκνώσουν όσο πλησιάζει ο χρόνος έναρξης του μεγάλου ιστορικού γεγονότος.

Πέραν όμως αυτών των (δημοσίων) συνεχών συσκέψεων λαμβάνουν χώρα και πολλές  μυστικές συσκέψεις ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, κυρίως από τις χώρες προέλευσης των αντιπροσωπειών των 14 ηγετών της Ορθοδοξίας εξετάζουν σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα σημεία πρόσβασης από αέρος, θαλάσσης αλλά και ξηράς που οδηγούν προς την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, φαντάζει πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ οι κρατικές αρχές ασφαλείας όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και της Μόσχας, συνεργάζονται πλήρως με  τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές που φαίνεται να δίνουν όλοι μαζί εξετάσεις παγκοσμίως. Οι συναντήσεις και οι συσκέψεις με την συμμετοχή του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτου Γαλλίας Εμμανουήλ, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και φορέων είναι διαδοχικές στο νησί για την σωστή οργάνωση της Πανορθόδοξης Συνόδου την οποία χαρακτηρίζουν ως ένα μεγάλο ιστορικό και θρησκευτικό γεγονός η οποία θα προβάλλει την Κρήτη και τη χώρα γενικότερα. Λόγω της σημαντικότητας του γεγονότος ήδη έχει «μαγνητίσει» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς έχουν μέχρι σήμερα ζητήσει διαπίστευση πάνω από 600 δημοσιογράφοι και κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα όπως το BBC και το CNN κ.α.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ Τ 442 ΜΑΙΟΣ 2016Η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα γίνει από τις 16 Ιουνίου έως τις 26 Ιουνίου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει θρησκευτικά συλλείτουργα σε Χανιά και Ηράκλειο στο Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Κίσσαμο, στον Αγ. Τίτο Ηρακλείου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά (έδρα Αρχιεπισκοπής Κρήτης) όπου θα είναι παρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Επίσης θα γίνουν διαδοχικές λειτουργίες  στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Γωνιάς στα Σλαβικά, Ρουμανικά, Γεωργιανά, Αλβανικά, και Αραβικά.

Η κατάσταση στην περιοχή μοιάζει σαν παγκόσμια άσκηση ασφαλείας για την αντιμετώπιση κάθε τυχαίου ή απροσδόκητου γεγονότος που αφορά όχι μόνο την ασφάλεια των 14 κεφαλών της Ορθοδοξίας και των πολυμελών αντιπροσωπειών τους αλλά και για την ασφάλεια κορυφαίων προσωπικοτήτων που αναμένεται να παραβρεθούν την Κυριακή 19 Ιουνίου, την ημέρα της Αγίας Πεντηκοστής όπου θα λάβει χώρα πολυαρχιερατικό και πολύ πατριαρχικό συλλείτουργο προεξάρχοντος της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.  Γεγονός στο οποίο αναμένεται να παραστεί σύσσωμη όχι μόνον η ελληνική  πολιτειακή και πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας αλλά και ηγέτες και εκπρόσωποι  των χωρών μελών των αντιπροσωπειών των 14 Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που συμμετέχουν στην Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που κινητοποιεί όλες τις δυνατότητες άμυνας πρόληψης και αποτροπής κάθε κινδύνου εναντίον της χώρας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και σε αυτό τον σχεδιασμό κεντρικό ρόλο έχουν οι ελληνικές κρατικές  μυστικές –και φανερές- δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδος παρά το γεγονός ότι κυρίαρχη άποψη έχουν και οι αντίστοιχες αντιπροσωπείες από άλλες χώρες. Αυτό όμως που φοβίζει την κυβέρνηση, ειδικότερα το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών είναι τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται στον ουρανό μεταξύ των ηγετών σε ότι αφορά την ουσία της Συνόδου.  Την Παρασκευή 17 Ιουνίου ξεκινούν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι όπου οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα της Εκκλησίας ενώ –σύμφωνα με πληροφορίες στο περιθώριο της Μεγάλης Συνόδου  όπου αναμένονται και πολλές διμερείς αλλά και πολυμερείς συναντήσεις των προκαθημένων αναμένεται να συζητηθούν και τα  οξυμένα κοινωνικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, προσφυγικό, η  φτώχεια και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση είναι :

 ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ

English Ελληνικά русский français العربية

English Ελληνικά русский français العربية

English Ελληνικά русский français العربية

English Ελληνικά русский français العربية

English Ελληνικά русский français العربية

 ΧΩΡΙΣ ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ

English Ελληνικά русский français العربية

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

English Ελληνικά русский français العربية

Τα προβλήματα, όπως τα επίκαιρα έχουν αποκαλύψει ήδη προ πολλών μηνών, είναι πολλά και ενώ έχουν λύσεις απλές και βατές εν τούτοις, καθημερινά εμφανίζονται και νέα.

Έτσι πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με το άλυτο ζήτημα μεταξύ της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και της Εκκλησίας της Αντιοχείας, το πρόβλημα με την Εκκλησία της Γεωργίας αλλά και της Βουλγαρίας που μεταξύ άλλων θέτουν σοβαρό θέμα για το κείμενο που αφορά τις «σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο», κείμενο που συγκεντρώνει την κριτική και τα πυρά μεγάλου ποσοστού στους κόλπους της Ορθοδοξίας, μια απόφαση της Ελλαδικής Εκκλησίας στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ  ήρθε να προσθέσει άλλο ένα   -και μάλλον όχι  τελευταίο-  επεισόδιο στον πόλεμο που υποβόσκει μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιερώνυμου και Βαρθολομαίου. Η ΔΙΣ με απόφαση της στις αρχές Μαϊου «απαγόρευσε» σε αυστηρό πνεύμα την συμμετοχή του Μητροπολίτη Πέλλας κ. Ιωήλ να μετάσχει στην αντίστοιχη 24μελή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπου είχε κληθεί να μετάσχει ως Ιεράρχης που μετέχει της πνευματικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου  του κλίματος των Νέων Χωρών όπου ναι μεν ανήκουν διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος σύμφωνα με τον πατριαρχικό τόμο του 1928(περί αυτοκεφάλλου της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέχεια της πατριαρχικής πράξης του 1850) αλλά παράλληλα όλοι οι οι εν λόγω Ιεράρχες, επίσκοποι και Μητροπολίτες εξακολουθούν να ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γόρδιος εκκλησιαστικός «δεσμός». Που κάποιοι ιεράρχες, προφανώς εν θερμώ συστείνουν στην Μακαριότατο Αρχ. Αθηνών να λυθεί πάραυτα με ανάλογες πράξεις και αποφάσεις με ουσιαστική  έμπρακτη  κατάργηση αυτού του διττού και δισυπόστατου προβλήματος! Ντέ φάκτο! Από την άλλη ο Αρχ. ακούει τους πάντες αλλά οι τελικές αποφάσεις φαίνεται πως θα ληφθούν άμεσα αναλόγως και των αποτελεσμάτων της Συνόδου και πάντως σίγουρα πια το θέμα θα απασχολήσει σοβαρά την Ελλαδική Εκκλησία την επόμενη εκκλησιαστική περίοδο. Προς το παρόν τα φώτα της προσοχής πάντων στρέφονται στην έκτακτη Σύγκληση της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας στις 24 και 25 Μαϊου αντίστοιχα όπου βασικό μοναδικό και κυρίαρχο θέμα είναι τα κείμενα  που προσυνοδικά έχουν λάβει έγκριση για τελική έγκριση κατά την διάρκεια της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου.

Την ενημέρωση στους Έλληνες Ιεράρχες έκανε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ο οποίος μετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλαδικής Εκκλησίας στην σύναξη του Ιανουαρίου στην Γενεύη.

Και η Ελλαδική Εκκλησία μετά την πίεση που έχει δεχθεί όχι μόνον ο ίδιος ο Αρχ. Ιερώνυμος αλλά στο σύνολο της η Ιεραρχία συγκεντρώνει το «ενδιαφέρον» της με τις αντίστοιχες προτεινόμενες αλλαγές, τροποποιήσεις αλλά και αφαιρέσεις επίμαχων παραγράφων του κειμένου που αφορά «τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο».  Στην Ιεραρχία αρκετές φορές ανέβηκαν οι τόνοι για την συμμετοχή της Ελλαδικής Εκκλησίας ενώ δεν είναι βέβαιον πως οι προτάσεις που τελικά υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία των Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας  και  κατατέθηκαν με δεσμευτικό χαρακτήρα εκ μέρους της 24μελους  αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στην Πανορθόδοξη   και αφορούν σε σοβαρές  τροποποιήσεις του επίμαχου κειμένου που αφορά τις «σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο» θα τύχουν ευρείας αποδοχής τουλάχιστον στους ιεράρχες  του κλίματος που επηρεάζει ευθέως ή εμμέσως το Οικουμενικό Πατριαρχείο…

Πάντως μέχρι να φτάσουμε στις 19 Ιουνίου  στην Κυριακή της Πεντηκοστής που ουσιαστικά και επισήμως ξεκινά τις εργασίες με το Πολύ Αρχιερατικό και Πολύ Πατριαρχικό Συλλείτουργο από  της  16 Ιουνίου  η Πανορθόδοξη Σύνοδος που ξεκινά τις εργασίες της  φαίνεται πως θα βρίσκεται σε μεγάλο  αναβρασμό…   Μάλλον όσο πλησιάζουμε  έχουμε να δούμε πάρα πολλά ακόμα να εξελίσσονται…  Από την πλευρά του το ελληνικό Υπ. Εξ. Καταβάλλει τιτάνιες και υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων και αντίστοιχα ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες  ώστε να τα βρουν οι δυο προκαθήμενοι Πατριάρχες Αντιοχείας  κ. Ιωάννης  και Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος αλλά μέχρι τώρα ουδέν νεώτερο πέραν των γνωστών αρνητικών εμμονών και πεισμάτων ένθεν κακείθεν. ίδωμεν. Ο Θεός και το Πνεύμα το Άγιο ας Φωτίσει πρωτίστως και κυρίως τους Ιεράρχες και Επισκόπους μας,  πάντες Υμάς και Ημάς.

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Μετά από 962 χρόνια οι Προκαθήμενοι  των 14 ΑΥΤΟΚΕΦΆΛΩΝ  Ορθοδόξων Εκκλησιών συναντώνται στην Κρήτη, από τις 16 έως 27 Ιουνίου 2016, για την πρώτη  Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδό τους μετά το Σχίσμα του 1054. 1229 χρόνια μετά την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο. 

Η ατζέντα της Πανορθόδοξης Συνόδου

-Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο

-Ορθόδοξη Διασπορά, το Αυτόνομο στην ορθόδοξη Εκκλησία και ανακήρυξής του,

-Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού

-Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα,

-Οι Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το χριστιανικό κόσμο.

Τα θέματα στα οποία  θα φέρει προτάσεις για τροποποίηση  προς συζήτηση η Εκκλησία της Ελλάδος

-Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα

-Οι όροι με τους οποίους μία Εκκλησία ανακηρύσσεται Αυτόνομη

-Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού

-Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής

-Σχέσεις της Ορθόδοξης με τις υπόλοιπες Χριστιανικές Εκκλησίες

Την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Mαϊου μεταβαίνουν στην Κρήτη (στο Ηράκλειο και στα Χανιά), τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής, που συγκρότησε το Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία που θα συμβάλλουν στη διοργάνωση της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Το Πρόγραμμα* 

Πέμπτη 16 Ιουνίου:20.00 Επίσημο δείπνο της Α.Θ.Π  του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου  προς τιμήν των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Παρασκευή 17 Ιουνίου:09.30 Ξεκινούν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου. Θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι θα συνοδεύονται από δύο ιεράρχες. Εν πρώτοις  θα γίνει θεώρηση του Μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Σάββατο των Ψυχών 18 Ιουνίου: Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου Κρήτης. ΠολυΑρχιερατική  Θεία Λειτουργία  προέξαρχοντος  της Α.Μ.  Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.  Θεόδωρου Β’ και μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Ορθόδοξη πίστη.

Αναχώρηση με ιδιωτική πτήση από τον αερολιμένα Χανίων για τη στρατιωτική βάση του Ηρακλείου.

Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. Το απόγευμα θα γίνει δοξολογία στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου.

Η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Κυριακή της Πεντηκοστής 19 Ιουνίου: Α.Θ.Π  ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Στην  Θεία Λειτουργία θα παραστεί ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και πολιτικοί  εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών.  

 Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 20 Ιουνίου: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας Θεοτόκου Αγγέλων Γωνιάς.

11.00 – 14.00 Εναρκτήρια συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Θα είναι παρόντες και οι παρατηρητές της Συνόδου και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι

Τρίτη 21 Ιουνίου: Θεία λειτουργία στα Αραβικά στην Ι. Μονή Γωνιάς. Λαμβάνουν μέρος οι κληρικοί της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αντιοχείας.  Με το τέλος της Θ. Λειτουργίας  συνεδρίαση της  Μεγάλης Συνόδου.

Τετάρτη 22 Ιουνίου: Θεία Λειτουργία στα Σλαβικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Θα λάβουν μέρος οι κληρικοί των αντιπροσωπειών των σλαβόφωνων Εκκλησιών.  Συνεδρίαση της  Μεγάλης Συνόδου.

Πέμπτη 23 Ιουνίου:Θεία Λειτουργία στα Ρουμανικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Συνεδρίαση της Μεγάλης  Συνόδου.

Παρασκευή 24 Ιουνίου: Θεία Λειτουργία στα Γεωργιανά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Συνεδρίαση της Μεγάλης  Συνόδου. Το ίδιο  βράδυ ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης θα παραθέσουν γεύμα στους Ορθόδοξους Προκαθημένους.

Σάββατο 25 Ιουνίου: Θεία Λειτουργία στα Αλβανικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης της  Μεγάλης Πανορθοδόξου  Συνόδου.

Κυριακή 26 Ιουνίου:Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων. Επίσημο γεύμα από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.

 

*Τροποποιήσεις ενδέχεται να γίνουν στις ώρες ή ακόμη και να προστεθούν περιφερειακές εκδηλώσεις.

 


Alexandros Stafanopoulos
Previous Post

Αυτοί είναι οι 23 Ιεράρχες που θα βρεθούν δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Next Post

Πατριάρχες Βαρθολομαίος , Κύριλλος και Αρχ. Ιερώνυμος ενώπιον ιστορικών ευθυνών

0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

Αυτοί είναι οι 23 Ιεράρχες που θα βρεθούν δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ 24ΜΕΛΟΥΣ + 6 ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ...

26 May 2016
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία