Breaking

Τα κρίσημα ερωτήματα που τίθενται από την επιστολή του Αμερικανού ΥπΕξ κ. Antony Blinken -της 12ης Οκτωβρίου '21- προς την Ελλάδα

CIA : ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ!

CIA : ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ! { NTOKOYMENTO }

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ (2) Επιστολή (καταγγελία) προς τον Έλληνα Υπ. Εθνικής Άμυνας (Ευάγγελο Μεϊμαράκη)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ (2) Διαβάστε την μυνητήρια αναφορά προς τον Άρειο Πάγο για την Κυπριακή Τραγωδία

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ : Ελληνική Δημοκρατία γιατί αρνείται πεισματικά την παραπομπή των υπευθύνων της Εθνικής Τραγωδίας

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ (2) : Επιστολή προς τον Έλληνα Υπ. Δικαιοσύνης (2008)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ (2) Επιστολή καταγγελία προς τον Έλληνα Υπ. Δικαιοσύνης Σωτήριο Χατζηγάκη (2008)

Έρχεται μεγάλη πείνα (!) πρωτοφανής στην ανθρώπινη ιστορία

Η δική μας μεγάλη Πατρίδα Κύριε Ερντογάν! {Open letter to Turkish President Recep Tayip Erdogan}

Αυτά που ζούμε(...) και αυτά που έρχονται... το 2021

Quō vādis AMERICA? Τι φέρνει η3η Νοεμβρίου 2020 για τις ΗΠΑ

Που πορεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;

Η 24ης Ιουλίου ημέρα εθνικού πένθους και Ορθόδοξης περισυλλογής. Ημέρα Εθνικής Ενότητας και Ομοψυχίας.

Αν ήταν σήμερα Αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος θα σείοταν όχι μόνον η πλατεία συντάγματος αλλά ολόκληρη η Ευρώπη! Στο άκουσμα και μόνον της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί!

Μιχάλης Χαλκιάς: Άνθρωπος. Φιλάνθρωπος. Έλληνας. Φιλέλληνας. Ευεργέτης. Ευπατρίδης.

Το δίκτυο Al Jazeera αναίτια και προκλητικά ανοίγει ζήτημα στην Δυτική Θράκη!

Al Jazeera : Δυτική Θράκη, περιοχή υπό αμφισβήτηση!

Covid-19: Η εφιαλτική επόμενη ημέρα... ή ο θαυμαστός νέος κόσμος μας

State Department : Ο Amir Muhammad Sa’id Abdal-Rahman al-Mawla ο σκληρός φονικότερος διάδοχος του Abu Bakr al Baghdadi

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

EDITORIAL / GREEK AMERICAN ORGANIZATIONS / ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ / ΘΕΜΑ Ι / ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ / ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ / ΠΡΟΣΩΠΑ / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / ΤΟ ΘΕΜΑ / ΦΑΚΕΛΟΙ / 2 Ιουλίου 2018

και υπό την απειλή νέου διχασμού…στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας.

Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

Σήμερα 1η Ιουλίου (2018) ξεκίνησε η πιο κρίσημη 44η Κληρικολαϊκή  συνέλευση του κορυφαίου οργάνου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ, που θα κρίνει το μέλλον και την ενότητα της Ελληνικής κοινότητας στην Αμερική. {ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ}

Η Εκκλησιαστική ηγεσία, του Αρχ. Δμητρίου (τρακατέλη), ύστερα από μια 19ετή πορεία, διόλου επιτυχημένη, και  ουσιαστικά πτωχευμένο και καταχρεωμένο τον διοικητικό  οργανισμό του καθιδρύματος της,   με ένα χρέος που ξεπερνά τα 13.000.000$(μαζί με τους τόκους) ύστερα από το δάνειο 7.8  εκατομμύρια που ανακοινώθηκε ότι σήνυψε με την τράπεζα Alma Bank του Ευστάθιου Βαλιώτη,  ενός προσώπου αμφιβόλου κύρους και  επιχειρημαρτικής  αξιοπιστίας γεμάτο ερωτηματικά για το πόθεν έσχες των χρημάτων του καθώς  και του συνόλου της περιουσίας του και τις φήμες να οργιάζουν εις βάρος του ,  ο Αρχ. Δημήτριος προσέρχεται  εντονότατα προβληματισμένος με το κλίμα που επικρατεί εντός των κόλπων της Ιεραρχικής Εκκλησίας και την πανθομολογούμενη ιαχή: Παραιτήσου! Από την μια πλευρά. Από την άλλη όλο και πυκώνουν οι ομάδες που ζητούν την παραμονή του Αρχ. Δημητρίου στην ηγεσία ως αντίδραση στο οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι γιατί εκτιμούν την πορεία του Αρχ. Δημητρίου καθώς τα πρόσωπα που έχουν εκφραστεί υπέρ της παραμονής του περιστασιακά και συγκυριακά μόνον καταχωρούνται στους γνωστούς αντιπάλους του οικουμενικού πατριαρχείου και κατά περιστάσεις επίσης ισχυρούς επικριτές του Αρχ. Δημητρίου.

Στις 30 Μαϊου(2018) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την διάρκεια Πατριαρχικής Συνόδου,  ζητά επισήμως την παραίτηση  Αρχ. Δημητρίου. Παραίτηση που κατ ουσίαν ζητείται  υπό το βάρος των πιέσεων και  την βαριά  σκιά σκανδάλων ηθικών και οικονομικών αλλά κυρίως το βάρος των μεγάλων συνεχών σεξουαλικών σκανδάλων που ταλανίζουν την Ιερά Αρχ. Αμερικής, χρόνια τώρα, και  ειδικά ύστερα από την αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου σεξουαλικών  οργίων κάθε εποχής στους κόλπους της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας ,   σκανδάλου βιασμών ανηλίκων κατά σύστημα κατ επάγγελμα  και κατά συρροή αλλά  και ηθικών σκανδάλων και εσωτερικής διαφθοράς, των αεί ποτέ ισχυρών Μητροπολιτών  Παϊσίου και Βικεντίου.. Βοηθοί Επίσκοποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου  οι οποίοι εν τέλη καθαιρέθηκαν  τον Απρίλιο του 2012,  παρά την σθεναρή υποστήριξη του κ. Δημητρίου.

{ΒΛ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ}

Στις 30 Μαϊου και επισήμως -γιατί είχαν προηγηθεί και άλλαες κρούσεις για την παραιτήση του κ. Δημητρίου-  ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας Βαρθολομαίος,  ζητήσε την παραίτηση του κ. Δημητρίου! Εκείνος αρνήθηκε! Και μετά ξέσπασε η κρίση! Ο διχασμός έριξε πάλι την βαριά σκιά του πάνω από την Ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.

Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ANTE PORTAS…

Το σώμα των λαϊκών, κυρίως οι τάξη των οικονομικά ισχυρών και  πλουσίων, δωρητών αλλά και ευεργετών ενοριακών Ι. Ναών, πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων αλλά  και σχολείων , σχεδόν στο σύνολο της ζητά από την κ. Δημήτριο να παραιτηθεί με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις και επιστολές. Τελευταία επιστολή, που τα λόγια του ηχούν ως ράπισμα στις παριές του Αρχ. Δημητρίου, η επιστολή του John Katsimatides! Και παρόμοιες επιστολές φαίνεται πως θα εμφανισθούν και κατά την διάρκεια της κληρικολαϊκής που ξεκινά σήμερα.

Από την άλλη, μια άλλη μερίδα,  οικονομικά ισχυρών με προεξάρχοντες τους κ. Βαλιώτη και Ανδριώτη επίσης δωρητές και ευεργέτες ενοριών και σχολείων, στην Αστόρια  ζητούν από τον κ. Δημήτριο να αγνοήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους υπόλοιπους, να παραμείνει στην θέση του και να κυρήξει την Επαρχική τοπική Εκκλησία εληνορθόδοξη Εκκλησία  των ΗΠΑ, – κανονική πνευματική και διοιητική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου,- Αυτοκέφαλη! Αυτόνομη!

Εξέλιξη που αν συμβεί, έστω και στιγμίαια θα σημάνει μεγάλο  διχασμό στο εσωτερικό της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ, σχίσμα εσωτερικό της Ορθοδοξίας και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και φυσικά απομόνωση από τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου αλλά όχι και των Ορθοδόξων Εκκλησιών στις ΗΠΑ.

Εκεί υπάρχει ένα Επισκοπικό Σώμα αποτελούμενο από την ηγεσία των τοπικών θρησκευτικών ηγεσιών των υπολοίπων εθνικών  Ορθόξων κοινοτήτων( Ρώσων, Αντιοχειανών, Αλβανών, Ουκρανών, Σέρβων, Βουλγάρων, κτλ)   η SCOBA. Ένα επισκοπικό Σώμα Ορθοδόξων Επισκόπων  που ουδείς γνωρίζει τις αληθινές προθέσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για την OCL ένα οργανισμό αποτελούμενο από τους Λαϊκούς Ορθόδοξους των Εθνικών Κοινοτήτων στις ΗΠΑ που πολλές φορές έχει ταχθεί εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και στην περίπτωση αυτή, συγκυριακά και μόνον τάσσεται υπέρ του Αρχ. Δημητρίου, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν του έχει ασκήσει δριμύτατη σκληρή κριτική για τα πεπραγένα του, εν τούτοις στην παρούσα φάση φαινομενικά στηρίζει τις φωνές περί αυτοκεφαλίας…

Η ΕΠΑΡΧΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ…

Μέσα σε όλο αυτό το  εκρηκτικό κλίμα υπάρχουν και οι οκτώ Επίσκοποι, των Μητροπόλεων Σικάγου του νεοεκλεγέντος  κ. Ναθαναήλ που απετέλεσα και την αφορμή για την ρήξη μεταξύ Δημητρίου και Βαρθολομαίου αλλά τα βαθιά  αίτια προϋπήρχαν, του Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελου , Ατλάντας Αλέξιου, Βοστώνης κ. Μεθόδιου, Αγ. Φραγκίσκου Γερασίμου, Ντένβερ κ.Ησαϊας, Ντιτρόϊτ κ.Νικολάου,  και Πίτσμπουργ κ.Σάββα  που συγκροτούν υπό την προεδρεία του Αρχ. Δημητρίου   την τοπική Επαρχική Σύνοδο, χωρισμένοι και αυτοί  σε δυο πλευρές.

Σε εκείνους που τάσσονται αναφανδόν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ζητούν την παραίτηση του κ. Δημητρίου,   επιδιώκοντας  λύση, άμεσα εδώ και τώρα, στα χρονίζοντα  10αδες προβλήματα της Ιεράς Αρχ. Αμερικής που με την Ποιμαντορία Δημητρίου διογκώθηκαν. Εντάθηκαν. Αυξήθηκαν.  Προβλήματα νέα και παλαιότερα που εντάθηκαν, παρά την διαφαινόμενη τεχνητή γαλήνη που, διασφαλιζόταν λόγω απραξίας που υποτίθεται ότι θα  διασφάλιζε ο 70ετης τότε νεοεκλεγής Αρχ. Αμερικής ο Επίσκοπος  Βρεσθένης Δημήτριος  (Τρακατέλης). Εκλογή που τότε τον Σεπτέμβριο του 1999 προβλήθηκε  ως λύση ανάγκης, μετά την εκρητική κατάσταση και την αντικανονική αποπομπή του Αρχ. Σπυρίδωνα (Παπαγεωργίου). Μια θορυβώδη όσο και εκρηκτική απομάκρυνση  ύστερα από μια 4ετια γεμάτη εντάσεις και εκρήξεις, διχασμούς, και φήμες περί σκανδάλων… Σκάνδαλα  που εκ των υστέρων, και ύστερα από ενδελεχή έρευνα όλα-μα όλα- αποδείχθηκαν απλώς  φήμες…και εν τέλει κατηγορίες. Συκοφαντίες. Δολοπολοκίες. Βασιμένα όλα σε μια μεγάλη συνωμοσία που είχαν συντεριάξει άνομα  συμφέροντα οικονομικά και προσωπικά όπως και σήμερα 19 χρόνια μετά.

19 χρόνια που χαρακτηρίστηκαν  και στιγματίστηκαν , εκτός όλων των άλλων, από  ηθικά, διοικητικά,   άγρια σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα. Οικονομικά σκάνδαλα  που έφτασαν τον πάλαι ποτέ ισχυρό οικονομικό οργανισμό, της πρώην εύπωρης και οικονομικά  ισχυρής και ανεξάρτητης  Ελληνορθόδοξης  Αρχ. Αμερικής. Μια διοικητική και Ορθόδοξη εκκλησιαστική εταιρική   οντότητα  που κρατούσε τα σκήπτρα και την ηγεσία έναντι όλων των άλλων Ορθόδοξων κοινοτήτων, με  αυτό τον οικονομικά έυρωστο τεράστιο οργανισμό  να έχει οδηγηθεί πλέον στον οικονομικό μαρασμό και κατευθείαν  στο χείλος της οικονομικής καταστορφής και της πτώχευσης! Παρά τον υπέρογκο δανεισμό που ανακοινώθηκε λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των εργασιών της 44ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης.

Ένα δάνειο μαμούθ-για τα οικονομικά δεδομένα της Ιεράς Αρχ. Αμερικής – που συνήφθει κάτω από όρους και προϋποθέσεις που ακόμα δεν έχουν γίνει σαφείς. Η ανακοίνωση της ιεράς Αρχ. Δεν δίνει λεπτομέρειες αρκείται σε ευχολόγια και όχι στην ουσία που αποκρύπτεται επιμελώς…  Βάζοντας υποθήκη το κτήριο επί της 79ης Οδού στο Μανχάταν και ίσως όχι μόνον… Ένα δάνειο, που όσοι στην αχανή αγορά της πολιτείας της Νέας Υόρκης  γνωρίζουν το παρελθόν το ευκαλαιούς κατά τα άλλα νέου τραπεζίτη-με ιστορία  πολύ λίγα  χρόνια, ούτε 20ετια έστω,  στο τραπεζικό χώρο,  Ευστάθου Βαλιώτη αλλά και των στενών, απειλητικά ασφυκτικών  οικονομικών δεδομένων που συνήφθει, και επίσης   γνωρίζουν πολύ καλά τον σκληροτράχειλο, σκληρό και  με οξύ εκρηκτικό  χαρακτήρα,  Ευστάθιο Βαλιώτη, μάλλον θα καταλήξει  άδοξα… και οι ρόλοι θα αλλάξουν. Σήμερα, άδοξα  υποστηρικτής του Αρχ. Δημητρίου και μάλιστα φανατικός ενώ παλιότερα κατατάσονταν στους σφορδρούς επικριτές του.

Δεν είναι όμως μόνον αυτά . Όλα αυτά τα 19 έτη της Ποιμαντορίας του Αρχ. Δημητρίου χαρακτηρίστικαν και  από ατολμία!  Ελειψη θάρρους και πραγματικής ηγεσίας. Έλειψη ουσιαστικής  Ορθόδοξης  Ποιμαντορίας. Χαρακτηρίστηκαν  επίσης  από έλλειψη  αποφάσεων, και πρωτοβουλιών, διόγκωση του ζωτικού προβλήματος των μεικτών γάμων. Πρόβλημα  που σταδικά αλλά σταθερά  αλοιώνει την εθνικό θρησκευτική ταυτότητα της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, και αλλάζει άρδην τα ιστορικό πολιτισμικά δεδομένα της Ελληνικής Κοινότητας των ΗΠΑ. Μια εθνική  κοινότητα  που υπερβαίνει τα 200 χρόνια παρουσίας στις ΗΠΑ και με κυριώτερο πρόβλημα που απειλεί τον Ελληνισμό και την συνέχεια του στις  ΗΠΑ, πρόβλημα  όπως  αυτό  της  σταδιακής και συνεχούς μείωσης των Ελληνικών σχολείων (απογευματινών και ημερήσιων) , της σοβαρής απομείωσης υψηλού επιπέδου παροχής καθαρής  Ελληνικής  παιδείας από τα απογευματινά και ημερήσια σχολεία που ελέγχονται ή υπάγονται στην Ιερά Αρχ. Αμερικής. Πρόβλημα ζωτικό και στις οκτώ Μητροπόλεις!

Η άλλη πλευρά, η μειοψηφία των Επισκόπων δυο στο συνολο τους  σε σύνολο οκτώ Μητροπολιτών, είναι εκείνοι που ζητούν την παραμονή του Αρχ. Δημητρίου στην ηγεσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Πάση θυσία! Πάση δυνάμει έναντι οποιουδήποτε κόστους…

Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκινά η 44ης Κληρικολαϊκή συνέλευση την Κυριακή 1η  με 5η Ιουλίου. Αν και οι προετοιμασίες και η προεργασία έχει ξεκινήσει ήδη από τις 28 Ιουνίου και φυσικά ο όγκος ολόκληρης της διοργάνωσης τουλάχιστον δυο μήνες νωρίτερα.

Ελάχιστα μόνον 24ωρα, στην υπέρ 90ετη πορείας της Αρχ. Αμερικής,  πριν από  την έναρξη της πιο κρίσημης 44ης Κληρικολαϊκής συνέλευσης που αναμαίνονταν να  συνέλεθει  στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Copley Marriott», στην Βοστώνη της Μασαχουσέτης  από την 1η μέχρι την 5η Ιουλίου,  η κατάσταση στους κόλπους της Ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ, έμοιαζε εκρηκτική! Μυστικές συναντήσεις. Συνάξεις κληρικών για να δουν με ποια πλευρά θα ταχθούν. Μαζώξεις λαϊκών. Απλών και οικονομικά ισχυρών.  Μια ολόκληρη κοινότητα, απκ άκρη σ άκρη των ΗΠΑ σε νευρική κρίση. Κοινωνία σε παραλυσία λόγω του τέλματος που έχει περιέλθει η κάθε κοινότητα και αντίστοιχα ενορία. Στασιμότητα σε αποφάσεις για μείζονα και ζωτικά ζητήματα της κάθε Επισκοπής αλλά και της κάθε ενορίας – κοινότητας αλλά και κάθε σχολείου  περί την Ελληνορθόδοξη  Επισκοπή,  καθώς όλη η ζωή της καθε κοινότητας συγκεφαλαιώνεται γύρω από τον τοπικό οικείο Επίσκοπο- Μητροπολίτη.

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες και για την ενότητα του Ελληνισμού αλλά και της  (Ελληνό)Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ.  Η αρχ. Αμερικής παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και υπό καθεστώς πτώχευσης και  με χρέη που ξεπερνούν τα 8,5 εκατομμύρια δολάρια εν τούτοις, στο δείπνο που θα παρακαθήσουν στις 5 Ιουλίου όλα τα μέλη και οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων,  αξίας άνω των 200.000$!  Πληρωμένο στο σύνολο του από το  πανίσχυρο οικονομικά ταμείο των  της «ηγεσίας των 100», ενός ανεξάρτητου οργανισμού με κεφάλαια στο αποθεματικό του που ξεπερνούν τα 100.000.000$, αλλά η αρχ. Αμερικής  δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το κόστος αυτής της μεγάλης διοργάνωσης.   Διοργάνωση για την οποία υπήρχαν πολλές εισηγήσεις για την αναβολή της για ένα χρόνο τουλάχιστον μέχρι να ισοσκελιστούν τα υπέρογκα έξοδα.

Το κλίμα πριν την  έναρξη των εργασιών του κορυφαίου εκκλησιαστικού οργάνου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, είναι κλίμα πολεμικό! Το σκηνικό άγριο με δηλώσεις και αντιδηλώσεις ένθεν κακείθεν. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι ο εκάστοτε Αρχ. Αμερικής είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος και αντιπρόσωπος του Πατριάρχη ως Έξαρχος Του, εν τούτοις  αυτή την  φορά θα εκπροσωπηθεί, για πρώτη φορά, σαφές  δείγμα της εκρηκτικής κατάστασης,   με δυο απεσταλμένους «ειδικής αποστολής». Τους μητροπολίτες  Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο και τον Σηλυβρίας κ. Μάξιμο.

Η ΚληρικολαΪκή Συνέλευση που συνέρχεται κάθε δυο έτη , και αυτή την φορά  μέχρι στιγμής δηλωμένους   περισσότερους από 1500 εγγεγραμμένους(πρόσωπα και ενορίες) και προεδρεύοντος του Αρχ. Γέρων Αμερικής κ. Δημητρίου, δεν έμοιαζε σε τίποτα με το πανηγυρικό κλίμα της 42ης   το 2014 και πόσο μάλλον  της 43ης Κληρικολαϊκής το 2016 που επισφράγισε με την παρουσία του ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Μπάϊντεν.  Το αντίθετο!

Το κλίμα σε τούτη την εορτή-γιατί περί εορτής πρόκειται στην πραγματικότητα – μύριζει μπαρούτι. Η βαριά  σκιά του διχασμού ρίχνει απειλητικά το πέπλο της. Απειλή  που μοιάζει να απλώνεται απ άκρη σ άκρη των όπου γης Ελλήνων κάθε γενιάς στις ΗΠΑ. Ομάδες. Ομαδούλες.  Παρατάξεις. Φράξιες. Παρασυναγωγές. Συμφέροντα οικονομικά. Φιλοδοξίες. Σύλλογοι και σωμματεία έχουν χωριστεί σε εκείνους που θέλουν -και ας μη τον συμπαθούν διόλου- τον Αρχ. Δημήτριο και σε εκείνους που μάχονται(χρόνια τώρα) το οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με το κλίμα που επεκράτησε στην  κληρικολαϊκή του Ορλάντο στη Πολιτεία της Φλόριδας το 1998, η οποία και σηματοδότησε  την αντικανονική απομάκρυνση-αποπομπή  του Αρχ. Αμερικής Σπυρίδωνα(Παπαγεωργίου). Επίσης πιστό τέκνο και προσωπική επιλογή (τότε) του κ. Βαρθολομαίου.  Του Πατριάρχη που όμως υπέκυψε στις πιέσεις των ισχυρών λαϊκών και των συμφερόντων…

Και τότε, όπως και σήμερα , είκοσι χρόνια μετά, η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται οικτρά και ειρωνικά, ο κινητήριος μοχλός όλης της αναταραχής πάλι η εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ της οικογένειας Μητσοτάκη και εκδότη τον Αντώνη Διαματάρη. Τον άνθρωπο που φέρεται, από την 10ετια του 1990,  να έχει λάβει, παρανόμως,   100αδες χιλιάδων ευρώ και από τα μυστικά κονδύλια αλλά και από κρατικές καταχωρίσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω υπουργείων και φορέων(ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Περιφέρεια, κτλ)

Μέχρι την στιγμή που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ, παραμονή της έναρξης των εργασιών (27 με 30 Ιουνίου) οι  επίσημες προετοιμασίες, υποδοχής των συνέδρων(members)  εκ μέρους του οικοδοσπότη που φιλοξενεί την 44η κληρικολαϊκή συνέλευση, Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθοδίου, επισήμως  βρίσκονται στο αποκορύφωμα τους.  Ωστόσο όλες οι κοινότητες, περισσότερες των 450,  και ως εκ τούτου οι εκπρόσωποι και αντιπρόσωποι τους  προσέρχονται μουδιασμένοι και γεμάτοι αμφιβολίες  για το αποτέλεσμα αυτής της ιστορικής συνάντησης των στελεχών που ηγούνται αφενός στις κατά τόπους ενορίες(απλοί ως επί το πλείστων άνθρωποι οικογενειάρχες, εθελοντές όλοι τους )  αφετέρου στην κορυφή και ηγεσία κληρικών και λαϊκών που ηγούνται της Ιεράς Αρχ. Αμερικής.

Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται σχεδόν σε όλες τις Μητροπόλεις(Επισκοπές). Οι περισσότερες μυστικές. Αντίστοιχα ανάλογες συσκέψεις γίνονται στην Αστόρια όπου φέρεται να έχει βρει ευήκοα ώτα ο Αρχ. Δημήτριος σε πρόσωπα που εγνωσμένα μάχονται ανοιχτά και δημοσίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως οι κ. Ευστάθιος Βαλιώτης και Νικόλαος Ανδριώτης. Και οι δυο πετυχημένοι επιχειρηματίες. Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί… Υπάρχουν και άλλοι, που συστρατεύονται μαζί τους και φέρονται να ωθούν τον κ. Δημήτριο στ άκρα  την κόντρα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη πλευρά, αρκετά σκαλιά πιο πάνω οικονομικά είναι εκείνοι που φέρονται να συντάσσονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ζητούν την παραίτηση  και απομάκρυνση του Αρχ. Δημητρίου.

Στη μέση, με μυστικά και σχεδόν αόρατο «διαμεσολαβητικό» ρόλο ο γνωστός -εδώ στα Επίκαιρα και στο GreekAmericanNewsAgency- από τις συνχότατες αναφορές στο πρόσωπο του- π. Αλέξανδρος Καρλούτσος… Ο κληρικός του οποίου, η ισχύς, η επιρροή, η δύναμη,  ο «προσωπικός  μύθος» και θρύλοι γύρω από τα επιτεύγματα και κατωρθώματα του, καλά κρατεί…   Συγκεντρώνοντας ωστόσο από την μια  τα πυρά μικρών και ανίσχυρων, και από την άλλη αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο παν ισχυρών οικονομικών συμφερόντων…

Ο επί 18 συναπτά  έτη Αρχ. Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος αμφισβητείται πλέον ευθέως  όχι μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά από τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά και από μεγάλη μερίδα Ιεραρχών Κληρικών και επωνύμων Λαϊκών, και μάλιστα πολύ  ισχυρών οικονομικά λαϊκών! Λαϊκών  οι οποίοι έχουν και το «πάνω χέρι» στις αποφάσεις κυρίως επί των οικονομικών αλλά και των διοικητικών κάθε ενορίας , αλλά και του οργανισμού της κάθε Μητρόπολης από τις συνολικά οκτώ  συνολικά Μητροπόλεις (+ την  Αρχ. Αμερικής αλλά κατ ουσίαν της πολιτείας της Νέας Υόρκης  της οποίας προϊσταται ο υπέργηρος  κ. Δημήτριος  )  αφού επί της ουσίας οι λαΪκοί κατευθύνουν στο σύνολο της το οργανικό  οικοδόμημα  της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας καθώς όλοι οι ναοί(ενορίες και σχολεία) λειτουργούν ως εταιρίες (corporation) με μέλη  (members) άρα με το καθεστώς του (μικρό) μετόχου ο οποίος ανανεώνει, επισημοποιεί και νομιμοποιεί την συμμετοχή του με την  ετήσια συνδρομή του.   Προ ολίγων ημερών ο οικονομικά ισχυρός Γιάννης Κατσιματίδης, και υποψήφιος δήμαρχος της πολιτείας της ΝΥ αλλά και πρώην πρόεδρος του Αρχ. Συμβουλίου ζήτησε με δημόσια επιστολή του προς τον Αρχ. (ολίγον άκομψη…) την άμεση απομάκρυνση και παραίτηση του συμπλέοντας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ως γνωστόν   ο οικουμενικός Πατριάρχης στις 30 Μαϊου ζήτησε (αυτή την φορά ) και επισήμως ενώπιον της Πατριαρχικής συνόδου την παραίτηση του κ. Δημητρίου. Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο που εντάθηκε ακόμα περισσότερο με τις άστοχες δηλώσεις, περί αυτοκεφαλίας  ενός αμφιλεγόμενου προσώπου στις 19 Μαϊου, κατά την διάρκεια πανηγυρικής  τελετής στη θεολογική σχολή της Βοστώνης. Δηλώσεις όμως που έγιναν ενώπιον του κ. Δημητρίου και άλλων ιεραρχών…

Η παραίτηση του κ. Δημητρίου έχει ζητηθεί για πρώτη φορά από το 2010 αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέβαλε… υπενθυμίζεται ότι η επιλογή ήταν «προσωρινή λύση» για ένα το πολύ δυο τρία έτη… Αλλά, όπως πάντα,  ουδέν μονιμότερο του προσωρινού όπως αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά…

Τα επίκαιρα ανοίγουν για πρώτη φορά τον Φάκελο με τα έργα και  τις ημέρες επί Αρχ. Δημητρίου και αποκαλύπτουν με στοιχεία τι έχει δημιουργήσει όλο αυτό το εκρηκτικό κλίμα στους κόλπους της Ιεράς Αρχ. Αμερικής αλλά και τις εντάσεις μεταξύ Αρχ. Δημητρίου και Πατριάρχη Βαρθολομαίου.   Εντάσεις που αργά ή γρήγορα, αναγκαστικά  θα εμπλέξουν και την Ελληνική κυβέρνηση, αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο όπως μοιάζει να συμβαίνει λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των εργασιών της  44ης Κληρικολαϊκής συνέλευσης.  {Α.Σ.}

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΑ  ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

 Previous Post

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Με αφορμή την συνέντευξη Τύπου περί νέου ανένδοτου αγώνα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και της υφαρπαγής ιστορίας, ιθαγένειας, γλώσσας, πολιτισμού

Next Post

Σεραφείμ, Μητρ. Κυθήρων προς Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: Σε καλώ σε Μετάνοια! Διαιρείς και Σχίζεις την Ορθόδοξη Εκκλησία!

0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Με αφορμή την συνέντευξη Τύπου περί νέου ανένδοτου αγώνα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και της υφαρπαγής ιστορίας, ιθαγένειας, γλώσσας, πολιτισμού

ΑΝΕΝΔΟΤΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΘΩΝ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ...

27 June 2018
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία