Breaking

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Το δόγμα Σαμαρά

EDITORIAL / 13 Δεκεμβρίου 2012

Στην παρούσα περίοδο, ο υπογράφων το editorial, Αλέξανδρος Στεφανόπουλος βρίσκεται σε άδεια και η στήλη φιλοξενεί επώνυμα άρθρα άποψης.

Γράφει ο Μάρκος Αυρήλιος

 

Χωρίς να μεταβάλλεται ουδόλως η ασκούμενη πολιτική, σημαντικές αλλαγές στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβερνήσεως και στη μεθοδολογία του κοινωνικού διαλόγου που επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι πιέσεις τόσο στα «κοινωνικά μέτωπα» όσο και στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός «παίρνει την κατάσταση στα χέρια του», κατά την έκφραση συνεργάτη του, και επιβάλλει «ανασύνταξη δυνάμεων».

Μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα ζητήσει από τους υπουργούς και τα κομματικά όργανα άμεσες ενέργειες, που θα αναδεικνύουν δύο θεμελιώδεις όψεις της πολιτικής του, που εσχάτως τείνουν να τεθούν υπό δοκιμασία: την «αξιοπιστία του κυβερνητικού λόγου» και το «κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης».

Εκ παραλλήλου θα προδιαγράψει ο ίδιος δημοσίως τα επόμενα βήματα της κυβερνήσεως στο πλαίσιο της πολιτικής της. Ήδη επανεξετάζεται το ενδεχόμενο να δώσει ένα σαφές στίγμα για τις επόμενες κινήσεις του, κατά τη διάρκεια του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος, αν και κάποιοι λένε ότι καλό θα ήταν να παραχωρήσει μια συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ή να λάβει μέρος σε ελεύθερη συζήτηση με δύο ή τρεις δημοσιογράφους στην κρατική τηλεόραση.

Το «δόγμα» Σαμαρά είναι απλό: «Να λύνουμε τα προβλήματα για να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων», είναι η μόνιμη επωδός των συζητήσεων που έχει με συνεργάτες του και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης επιθυμεί να απαγκιστρωθεί τόσο η δραστηριότητα της κυβερνήσεως όσο και η προσοχή της κοινής γνώμης από το μνημόνιο που έχει κουράσει τον κόσμο επί δυο χρόνια. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα θετικό σοκ στον κόσμο. Να ξεφύγουμε από τον αρνητισμό και τη μιζέρια» είναι η χαρακτηριστική φράση που ακούγεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με παράγοντες που συνομιλούν συχνά μαζί του, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα από πλευράς ουσίας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου. Για τις αντιδράσεις στο φορολογικό κρίνει ότι «περισσότερος είναι ο θόρυβος που γίνεται από την ουσία».

Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την προσεχή εβδομάδα δραστηριότητες που θα συμβάλουν στη μετακίνηση της δημόσιας προσοχής σε άλλους τομείς, στους οποίους η κυβέρνηση οφείλει να έχει να επιδείξει έργο.

Σε αυτή την κατεύθυνση τον τόνο θα δώσουν πρωτίστως οι δικές του δραστηριότητες που θα πολλαπλασιαστούν εκτός Μαξίμου. «Ήρθε η ώρα ο πρόεδρος να βγει έξω από το γραφείο. Η μάχη για τη δόση δόθηκε και έπρεπε να είναι συνεχώς πάνω από τα τηλέφωνα» λένε συνεργάτες του.

Ακόμα και επισκέψεις σε υποβαθμισμένες περιοχές εξετάζεται να κάνει και να συζητήσει με εκπροσώπους φορέων και πολίτες. Με αυτό τον τρόπο, ελπίζουν ότι θα «αναδειχθεί το μήνυμα ότι η επικαιρότητα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με το μνημόνιο».

Προφανώς ο Σαμαράς επιδιώκει να αναδειχθεί εναργώς αυτό που επαναλαμβάνει κάθε πρωί στους άμεσους συνεργάτες του: να κατανοήσει η κοινή γνώμη ότι η επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής είναι μονόδρομος.

Βέβαια, για πολλά θέματα που τρέχουν τα υπουργεία είναι βαθύτατα προβληματισμένος και ο απολογισμός που έχει κάνει είναι αρνητικός. Χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα επιθυμεί ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με τις κοινωνικές ομάδες, που να στηρίζεται κυρίως στην πρωτοβουλία και στην παρουσία όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και όχι σε επιλεκτικές παρεμβάσεις ολίγων συνεργατών του.

«Τον κοινωνικό διάλογο πρέπει να τον κάνουν οι υπουργοί στον τομέα του ο καθένας» λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου και ήδη γίνονται συζητήσεις για το πώς θα αναπροσανατολιστεί η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Ο επικείμενος ανασχεδιασμός του κοινωνικού διαλόγου και το «νέο στυλ επικοινωνιακής πολιτικής» έχει συζητηθεί και υπάρχει η εξής εκτίμηση: «Εκτιμήσαμε, επειδή ακριβώς είναι ιδιαίτερη η περίσταση, ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια συστηματική ενημέρωση της κοινής γνώμης από τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του Κινήματος προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα, ώστε να ευνοηθούν εξελίξεις εκτόνωσης αυτής της κοινωνικής έντασης».

Ο Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να αποσαφηνίσει ο ίδιος πλήρως τους κανόνες του παιχνιδιού και η προτροπή του προς τους υπουργούς είναι να στηρίξουν «προσωπικά και ένας ένας» την πολιτική της κυβερνήσεως και παρακάμπτει την «ατμόσφαιρα της γκρίνιας», που τείνει να μονιμοποιηθεί κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος Σαμαρά και να ξεδιπλωθεί η στρατηγική του με βάσει το νέο δόγμα, θα πρέπει να τον διευκολύνει περισσότερο η στάση ορισμένων εκ των υπουργών του.

Γι’ αυτό και ο Σαμαράς επιθυμεί την ενεργή συστράτευση των κορυφαίων υπουργών με απήχηση στην κοινή γνώμη να γίνεται για κάθε θέμα με τρόπο συστηματικό ­προκειμένου να ανακοπεί η «τάση για ομφαλοσκόπηση».


Alexandros Stafanopoulos
Previous Post

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει σοβαρό κόμμα εξουσίας;

Next Post

Μετρώντας το ψέμα απέναντι στην αλήθεια

0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει σοβαρό κόμμα εξουσίας;

* Στην παρούσα περίοδο, ο...

11 December 2012
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία