Breaking

Η αποκατάσταση της αλήθειας ως προς το χθεσινό (16.11.2021) εις βάρος μου δημοσίευμα του Μιχαήλ Ιγνατίου

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Με προσδοκίες και το βλέμμα προς την Ουάσινγκτον η Αθήνα

EDITORIAL / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ / ΗΠΑ / ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.Υ. / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / 19 Σεπτεμβρίου 2017

Δέκα σημεία υψηλής -πολιτικής και διπλωματικής- βαρύτητας για την ελληνική αποστολή κατά την προσεδάφιση στην Ουάσιγκτον

ΤΟ (επικείμενο) ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Γράφει ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Αποτέλεσμα εικόνας για trump tsiprasΧωρίς να μπω στην διαδικασία των λεπτομερειών και των προϋποθέσεων ενός τέτοιου πολιτικού εγχειρήματος –για το πότε; και υπό ποιες; Ακριβώς συνθήκες αλλά και με ποια; ακριβώς ατζέντα θα γίνει ένα τέτοιο ταξίδι, αλλά με δεδομένο ότι (κάποια στιγμή θα γίνει) τούτο ταξίδι στις ΗΠΑ, – και πάντα κατά την προσωπική μου άποψη που τεκμαίρεται από την πολύχρονη δημοσιογραφική εμπειρία και την γνώση από παρόμοια δημοσιογραφική κάλυψη προηγούμενων ταξιδιών των αμέσως προηγούμενων προκατόχων του νυν Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα της τελευταίας 20ετιας – θα πρέπει να γίνει υπό τις εξής κατάλληλες (διπλωματικές) συνθήκες και πάντα υπό αντίστοιχες (πολιτικές) προϋποθέσεις: και εξηγούμαι!

Επειδή, εν όψει κάθε τέτοιου (επικείμενου) ταξιδιού με τελευταίο αυτό του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά –τον Αύγουστο του 2013 το οποίο έγινε  κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και γεγονότα – το οποίο και απέτυχε των στόχων του αλλά επί πλέον σε γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, είχε την (ανάλογη) ίδια «τύχη» των αμέσως προηγούμενων ταξιδιών…  Του κ. Γιώργου  Παπανδρέου  τον  Μάιο του 2010  και αντίστοιχα τον Μάιο του 2005 του Κώστα Καραμανλή που απλώς  και μόνον ενίσχυσαν επικοινωνιακά το profile ομοίως αντίστοιχα αμφότερο των δυο τελευταίων Ελλήνων Πρωθυπουργών που μπήκαν στο Λευκό Οίκο.  Αν και υπό τις παρούσες διεθνείς πολιτικές συγκυρίες και υπό την απειλή και τις ιαχές των πολεμικών τυμπάνων ένα τέτοιο ταξίδι, αν θέλουμε στα σοβαρά να  έχει τα επιθυμητά πολιτικά  αποτελέσματα δεν συνίσταται, εν τούτοις, και επειδή η πολιτική και η ζωή δεν μπορεί να σταματά ούτε να υπόκεινται σε τέτοιες τρομο-προϋποθέσεις που αυτές πλέον θα αυξάνονται αντί να μειώνονται, καλό θα είναι να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία.

Πριν από κάθε τέτοιο ταξίδι, δυστυχώς είδαμε πολλές φορές το «ίδιο έργο» με σενάρια επί σεναρίων, τα οποία όλα –μα όλα – υπόκεινται σε σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες –  καλό θα είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι αρμόδιοι και συναρμόδιοι κυβερνητικοί  εμπλεκόμενοι φορείς {διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, Υπ. Εξωτερικών} να προσέξουν τα εξής:

  1. Πρωτίστως θα πρέπει να υπάρχει στόχευση. Τι θέλουμε τι μπορούμε να δώσουμε. Τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο… Σχέδιο και στρατηγική. Πέρα από τις συναντήσεις του Αμερικανού Προέδρου με τον Αμερικανό Πρόεδρο παράλληλα θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και άλλες συναντήσεις όχι μόνο των υπουργών που θα συνοδεύουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τους αντίστοιχους ομολόγους τους αλλά παράλληλα με τις συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, θα πρέπει αν προετοιμαστούν κατάλληλα και αντίστοιχα συναντήσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Όχι για επικοινωνιακούς λόγους αλλά για ουσιαστικούς για αυτό και θα πρέπει όλα αυτά να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας…
  2. Καλή και ουσιαστική προετοιμασία σε κάθε επίπεδο (διαδικαστικό, διπλωματικό, πολιτικό ακόμα και κοινωνικό γιατί χρειάζεται και αυτό). Η πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον όπως και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη (σχεδόν) πάντα κάνουν πολύ σωστή και τη κατάλληλη προετοιμασία.  Ένα τέτοιο ταξίδι δεν ενδείκνυται να γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. έχει άκρως πολιτικά και αρνητικά αποτελέσματα.
  3. Ουσιαστική πολιτική (και έμμεση ) οικονομική ατζέντα. Με ρεαλιστικά αιτήματα αλλά και «προσφορές»… Ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μιλήσει –με βάση το διεθνές πρωτόκολλο στην δική του την Ελληνική  γλώσσα! Ως είθισται για τους αρχηγούς κρατών (είναι πρωθυπουργοκεντρική προεδρευόμενη δημοκρατία το πολίτευμα μας). Λίγα λόγια. Κοφτές προτάσεις.
  4. Πλήρης φάκελος για κάθε τομέα. Συγκεκριμένες προτάσεις και προτεινόμενα  project.
  5. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ: Μακριά από διαρροές! Κάνουν κακό και προσφέρουν τα εντελώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πολλές φορές επηρεάζουν  αρνητικά και τα report της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το State Department   πολλές φορές δεν είναι καθόλου κολακευτικά… διόλου θα έλεγα… Αντιθέτως οι πολλές διαρροές, και δημοσιεύματα, με το ένα η το άλλο σενάριο που τροφοδοτούνται από ελληνικές κυβερνητικές «πηγές» έχει αποδειχθεί ότι έχουν εντελώς αρνητικά καθώς έχουν θεωρηθεί πως ασκούν πιέσεις πιο πολύ για να γίνει αυτό καθ αυτό το ταξίδι παρά για την ουσία και τα πιθανά επιθυμητά πολιτικά αποτελέσματα.
  6. Καλή χρήση και γνώση τουλάχιστον  των δυο –αν όχι και πιο πίσω – προηγούμενων επισκέψεων στο Λευκό Οίκο και γενικότερα την Ουάσιγκτον  (τυχών) λαθών αλλά και παραλείψεων από προηγούμενες συναντήσεις από την  έναρξη της προετοιμασία τους μέχρι περατώσεως τους. Η  πολύτιμη  γνώση και (προηγούμενη) πολιτική εμπειρία είναι αναντικατάστατες και σε καμία περίπτωση  δεν μπορούν να καλύψουν με τίποτα τις όποιες, κάθε φορά  πολιτικές στοχεύσεις. Είναι μόνον χρήσιμες και ωφέλιμες προς αποφυγή λαθών αλλά και απόδοση – επίτευξη στόχων.
  7. Καλή πολιτική ατζέντα. Με πολιτικά, στρατιωτικά  αιτήματα αλλά και με τα ανάλογα  αντισταθμιστικά, ορατά στο άμεσο μέλλον αποτελέσματα  και, οφέλη. Έχει αποδειχθεί ότι οι Αμερικανοί διαχρονικά και  στο σύνολο τους και ανεξάρτητα πολιτικής προελεύσεως (ρεμπουμπλικάνοι – δημοκρατικοί) αμφότερα σέβονται τα μάλα όποιον διαπραγματεύεται σκληρά  πρώτα ζητώντας και μετά δίνοντας. Τότε και μόνον τότε υπάρχει DEAL! Ειδικά ο Donald Trump είναι ένας τέτοιος συνομιλητές αν και αυτοί που αποφασίζουν εν τέλει είναι άλλοι… Το  ίδιο και ο Τίλερσον.
  8. Αν θέλει η κυβέρνηση να τύχει ουσιαστικής προσοχής των Αμερικανών θα πρέπει το κυβερνητικό κλιμάκιο ανά τομέα να συνοδεύεται και από τους ανάλογους ανθρώπους εκπροσώπους φορέων και κυρίως επιχειρήσεων. Δηλ. δεν νοείται να πηγαίνεις να ζητάς επενδύσεις –και δει στον τομέα της ενέργειας – και να μην έχεις μαζί σου το κατάλληλο team επιχειρηματιών από κάθε τομέα. Και συμβουλευτικά αλλά και ουσιαστικά για να κλείσουν συμφωνίες. Φυσικά υπάρχει το προηγούμενο του Γιώργου Παπανδρέου που ναι μεν είχε κλείσει τέτοιες συμφωνίες αλλά καμία και δεν προχώρησε και όλες έμειναν κενές  χωρίς περιεχόμενο, υπογραφές… Θέλει δηλ. δουλειά και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού μόνο για επικοινωνιακούς λόγους!
  9. Αντίστοιχα χρειάζεται το κατάλληλο υπουργικό κλιμάκιο που θα συνοδεύει τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ούτε πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο  σε σημείο πρόκλησης σκανδάλου αλλά ούτε και –μόνον- η γνωστή παρεούλα… Δηλ. αναγκαστικά θα πρέπει να είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο υπουργός Εθ. Οικονομίας. Και ο  Οικονομικών. Ο Υπουργός Ενέργειας. Ενδεχομένως και ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη γιατί στην ατζέντα πάντα υπάρχουν και τα ζητήματα της διεθνούς (αλλά και εγχώριας) τρομοκρατίας.  Αυτοί αρκούν .  Ειδικά η Υπουργός Τουρισμού δεν ενδείκνυται λόγω των πολλαπλών συνεχών  και διαδοχικών ταξιδιών της στην Νέα Υόρκη. Αντιθέτως η Υπουργός Πολιτισμού και πρέπει και  επιβάλλεται!    Ούτε περισσότεροι ούτε και λιγότεροι.
  10. Τέλος , στο πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού και πρέπει και ενδείκνυται να υπάρξουν : Α) μια ανοιχτή όχι κομματική συγκέντρωση  ανοιχτή προς την Ομογένεια.  Χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς κομματική ατζέντα. Είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Β) καμία κομματική συγκέντρωση! Έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί αρνητικά στους κόλπους της ομογένειας. Αντιθέτως υπουργοί ή κομματικοί παράγοντες μπορούν να συναντήσουν τους ομοϊδεάτες τους και τα κομματικά και επιτελικά στελέχη τους. Γ) συναντήσεις με επιφανείς ομογενείς και επιχειρηματίες. Δ) πέρα από τις καθιερωμένες συναντήσεις  με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ,  αν και τούτη την στιγμή δεν ενδείκνυται λόγω της σοβούσας κρίσης καθώς θα εκληφθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως στήριξη προς τον κ. Δημήτριο. Αντιθέτως, και αυτό θα είναι και το πρωτότυπο αλλά και ουσιώδες μια συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με όλα τα μέλη της (τοπικής) επαρχιακής Συνόδου. Έτσι αποφεύγονται πολλοί κίνδυνοι και ελαχιστοποιούνται (τυχόν) αρνητικά αποτελέσματα.  Ε) φυσικά συναντήσεις με τα επιτελεία μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ και  προσεχτικές συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. ΣΤ) «κλειστές» συναντήσεις και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας Υπουργών –όχι του Πρωθυπουργού δεν είναι ούτε μεταπράτης ο εκάστοτε Έλλην Πρωθυπουργός ούτε τουριστικός πράκτωρ ούτε επιχειρηματίας – με αντίστοιχα σοβαρά και ελεγμένα αμερικανικά διεθνούς κύρους  funds αλλά και think tanks.  Z) μια και μόνον ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού με diner προς Αμερικανούς και ΕλληνοΑμερικανούς (τυχόν ενδιαφερόμενους) επενδυτές! Εκδήλωση που θέλει χρόνο και καλή  ουσιαστική προετοιμασία.  ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στους ΓΥΡΩΛΟΓΟΥΣ, τους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ  ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΠΛΑΣΣΑΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΕΣ Ή ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ!

Υστερόγραφο: και μόνο η σχέση καθ’ οιονδήποτε τρόπο επίσημα ή και ανεπίσημα  με τέτοια αμφίβολης προελεύσεως ατόμων (ή και φορέων σφραγίδα) ανθρώπων της κυβέρνησης, πόσο μάλλον του Έλληνα πρωθυπουργού, με τέτοια άτομα μειωμένου κύρους και χαρακτηρισμένων στις αμερικανικές αρχές για το ένα ή το άλλο πολιτειακό (ή και ομοσπονδιακό) αδίκημα, πληροφορία που φτάνει με ταχύτητα φωτός στο State Department  και το Λευκό Οίκο, κάνει μόνον κακό! Και επηρεάζει τα πάντα.

Πηγή

*Δημοσιεύτηκε στη Νέα Πρωϊνή στις 18.09.2017


Alexstefanopoulos ΣΠ
Previous Post

Η πορεία προς την Ουάσινγκτον: Μιχάλης Καρλούτσος

Next Post

"Κλείδωσαν'' οι ημερομηνίες: 17 με 22 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας

0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

Η πορεία προς την Ουάσινγκτον: Μιχάλης Καρλούτσος

Ο Ελληνοαμερικάνος σταδιακά εδραιώνεται στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Michael...

3 September 2017
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία