Breaking

Η αποκατάσταση της αλήθειας ως προς το χθεσινό (16.11.2021) εις βάρος μου δημοσίευμα του Μιχαήλ Ιγνατίου

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Τα επακόλουθα της συνάντησης Τσίπρα -Τραμπ και το αύριο της Ελλάδας

EDITORIAL / ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ / ΗΠΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / 30 Οκτωβρίου 2017

Επιτυχημένη η επίσκεψη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, κρίσιμο να εξετάσουμε  τι έδωσε και τι πήρε η χώρα

Σχετική εικόναΠως θα κεφαλαιοποιηθεί η επιτυχημένη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύοσα«..οι σχέσεις Ελλάδος , Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, βρίσκονται στο καλύτερο και υψηλότερο δυνατό επίπεδο μετά το τέλος του ΒΠΠ»  σημείωσαν με έμφαση από κοινού και ο κάθε ένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο,  οι δυο ηγέτες, Ελλάδος και ΗΠΑ, Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλτ Τράμπ στις κοινές δηλώσεις τους στον «κήπο των ρόδων» του Λευκού Οίκου. Δηλώσεις που έγιναν αμφότερα με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις  μετά το τέλος των διαδοχικών συναντήσεων των δυο ανδρών στο οβάλ γραφείο,  αλλά και της μεικτής διακυβερνητικής που έλαβε χώρα μετά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Μια κοινή διαπίστωση που όσοι βρεθήκαμε, από την πολυπληθή Ελληνική Δημοσιογραφική αποστολή στον Λευκό Οίκο από νωρίς το πρωί της Τρίτης 17 Οκτωβρίου 2017 είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε ιδίοις όμασοι. Ειδικά όσοι έχουμε καλύψει αντίστοιχες επισκέψεις, τουλάχιστον από την εποχή του Κώστα Καραμανλή ή και άλλες προηγούμενων Πρωθυπουργών της Ελλάδος από το 1975  που ήδη πια έχουν περάσει στη ιστορία και αμφότερα στα κρατικά αρχεία Ελλάδος και Αμερικής.  Η σημειολογία των κινήσεων από την ώρα που έφτασε το μαύρο επίσημο θωρακισμένο κυβερνητικό  τζίπ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι και της αποχωρήσεως του από τον Λευκό Οίκο ή και την αναχώρηση του από το Μπλερ Χάουζ λέει και διδάσκει πολύ περισσότερα. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε δυο λεπτά νωρίτερα και ανέμενε μέχρι το ρολόι να δείξει 12:30 ακριβώς ώστε να εισέλθει στον Λευκό Οίκο για την συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Λευκός Οίκος κατά την διάρκεια της υποδοχής του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ήταν κυριολεκτικά  σε κατάσταση alert ! Με το ειδικό τιμητικό άγημα του Λευκού Οίκου, την πολυπληθή φρουρά με τμήματα από  όλες τις κρατικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες που τίθενται κυριολεκτικά σε συνεγιαρμό σε κάθε επίσκεψη ξένου ηγέτη,  να πλαισιώνει τον αύλειο χώρο το Λ. Οίκου από την στιγμής εισόδου μέχρι και την αναχώρηση του, να δίνουν τον τόνο της επισημότητας του επίσημου προσκεκλημένου μέχρι τελικής αποχώρησης από την Ουάσιγκτον ήταν αυτό όλο το κλίμα που σου συμπλήρωνε την εικόνα όσων ανέφεραν και οι δυο αντίστοιχα στις κοινές δηλώσεις τους.  Και  είναι αλήθεια ότι αυτή η επίσκεψη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από κάθε άποψη και σε κάθε επίπεδο [ πολιτικό, διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό] ,  ίσως στο μέλλον να αποδειχθεί ιστορικού χαρακτήρα!

Υπόθεση που θα παραμείνει υπόθεση,  με βάση το άριστο  κλίμα που εισπράξαμε  μέχρι την στιγμή που μετά από 30 ή 50 χρόνια, να   ανοίξουν τα γνωστά αμερικανικά αρχεία για να δούμε αυτή την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο,   step by step  όλα τα στάδια από την προετοιμασία μέχρι την ολοκλήρωση της επίσκεψης και δούμε σε πλήρη εξέλιξη  όσα  συμφωνήθηκαν, αφού μοιάζει πράγματι να  μπήκαν τα θεμέλια για μια ουσιαστική και συνεχή αναβαθμισμένη γεωστρατηγικά  σχέση μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.   Οι δυο ηγέτες, Ελλάδος και ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν εκτενώς με επίκεντρο μια διευρυμένη ατζέντα και πέραν αυτής που ανακοινώθηκε, επισφραγίζοντας ουσιαστικά όσα επί μήνες νωρίτερα, από τον Μαιο του 2017 όπως είχαν αποκαλύψει τα Ε αλλά και νωρίτερα με πρόπλασμα εργασίας την καλή προετοιμασία που είχε κάνει ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το επιτελείο του, αφήνοντας στην αποκλειστική ευθύνη  του  Υπουργού Νίκου Παππά, όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα συνολικά της επίσκεψης στις ΗΠΑ (Σικάγο και Ουάσιγκτον).

Η εικόνα, και το όλο κλίμα αποτυπώνονταν ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή της υποδοχής του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο μέχρι το τέλος και την αναχώρηση του από αυτόν.

Στον «κήπο των ρόδων» με την Ελληνική και Αμερικανική σημαία αντίστοιχα να πλαισιώνουν τους δυο ηγέτες, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους,  τις πολλαπλές θερμές χειραψίες του Αμερικανού Προέδρου – και το μυαλό μοιραία πάει στη αντίστοιχη ψυχρή υποδοχή της Καγκελάριου Μέρκελ – ήταν το αποκορύφωμα για το επισφράγισμα του θετικού κλίματος που υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Μια συνάντηση που προετοιμάζονταν προσεχτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας   εδώ και πολλούς μήνες και  παρά τα περί του αντιθέτου όσα  υποβολιμαία  έχουν γραφεί, όχι μόνον σε αντικυβερνητικά ΜΜΕ αλλά και σε άλλα  main stream media,  φάνηκε να διαψεύδονται οικτρά! Εκθέτωντας όσους υπέγραφαν τέτοιες «εικασίες» χάριν πολιτικών και άλλων  σκοπιμοτήτων.

Νωρίτερα, τουλάχιστον 3 ώρες είχαν καταφθάσει οι δημοσιογράφοι αλλά και τα μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής.  Με τα μέτρα ασφυκτικά δρακόντια, σε σημείο παραλογισμού,  παράλληλα με τους κυβερνητικούς που εισέρχονταν στο Λευκό Οίκο από τις άλλες εισόδους, ειδικά για κάθε περίπτωση επισκέπτου, στο Λευκό Οίκο είχαν καταφθάσει και οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

Όλοι μας συνοδεία των επικεφαλής της υπηρεσίας επικοινωνίας και Τύπου της Ελληνικής πρεσβείας κ. Ευθύμη Αραβαντινού και Άρη Παπαγεωργίου αντίστοιχα, που με άψογο και επαγγελματικό τρόπο, νωρίτερα αρκετές ημέρες σε συνεργασία με την υπηρεσία διεθνών σχέσεων της ΓΓ Τύπου,  είχαν κάνει όλη την προπαρασκευαστική δουλειά για την είσοδο όλων των εκπροσώπων του Τύπου από Ελλάδα και τους επιτόπιους ευρισκόμενους στις ΗΠΑ ανταποκριτές και συνεργάτες ελληνικών ΜΜΕ, φθάσαμε και αφού περάσαμε από τα διεισδυτικά μέτρα ασφαλείας μας οδήγησαν στο χώρο όπου θα αναμέναμε κάθε φορά για να καλύψουμε την συνάντηση.    Όλα ήταν έτοιμα! Μας έδωσαν τα ειδικά καρτελάκια και μας οδήγησαν στο press office του Λευκού Οίκου. Σε λίγα λεπτά  ήμασταν στο χαρακτηριστικό γραφείο που ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος κάνει τις πρώτες δηλώσεις υποδοχής του κάθε επίσημου προσκεκλημένου για τις πρώτες δηλώσεις ο Ντ. Τράμπ αμέσως έκανε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να νιώσει πιο άνετα από τις πρώτες του λέξεις.   Ντόναλντ Τραμπ: Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Είναι τιμή να έχουμε κοντά μας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Τσίπρα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει. Και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των στόλων και συγκεκριμένα των αεροπλάνων F-16, ενός εξαιρετικού αεροσκάφους, όπου και θα υπάρξει μεγάλη αναβάθμιση.Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνάντηση θα έχουμε συναντήσεις με τους συνεργάτες μας και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε  και για επιπλέον τρόπους, με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει καλοί και πιστοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι, και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Αλέξης Τσίπρας:  Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Ντόναλντ Τραμπ: Αυτό είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια. Αλέξης Τσίπρας:  Επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν η Ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες όλοι μας μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, είναι τιμή για μένα. Σας ευχαριστώ! Ντόναλντ Τραμπ: Η τιμή είναι δική μου. Σας ευχαριστώ!

Αποτέλεσμα εικόναςΚατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο ηγέτες ανέφεραν:Ντόναλντ Τραμπ: Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι σπουδαίο που σας δεχόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρισκόμαστε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα πολύ γνωστός χώρος. Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας σχετικά με την Ελλάδα. Η σχέση που έχουμε είναι εξαιρετική, σχέση πολλών ετών. Έχετε περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μία πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε αριθμό ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις. Πρέπει να σας αποδώσουμε τα εύσημα για αυτό. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος. Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας και θέλω να σας ευχαριστήσω. Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα. Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ καταρχάς για τη φιλοξενία σας και ελπίζω κάποια στιγμή να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την Ελλάδα. Είστε πάντοτε καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες αγαπούν τις ΗΠΑ, τη χώρα σας, αλλά έχετε και πολλούς Έλληνες στις ΗΠΑ, πράγμα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, την πολιτική. Και έχετε και πολλούς υποστηρικτές εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ πολύ.

Αυτό που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ανακαλεί η δημοσιογραφική  μνήμη συγκριτικά με τις προηγούμενες επισκέψεις των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά τον Άυγουστο του 2013, σε μια νεκρή από κάθε άποψη Ουάσιγκτον και μέσα σε ένα ασφυκτικά στενό πρόγραμμα και χωρίς καμία απολύτως σχέση με αυτό που συνέβη με τον Αλέξη Τσίπρα στις 17 Οκτωβρίου 2017.   Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρεου τον Μάιο του 2010, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων για εθνική παλιγγενεσία της Ελλάδος το 1821   και παρά την χημεία των δυο ανδρών για την οποία έγινε πολύ λόγος εν τούτοις η υποδοχή ήταν «στεγνή» και άκρως τυπική χωρίς ιδιαίτερες αβρότητες  παρά το θερμό κλίμα.

Στις 20 Μαϊου 2005, μια ημέρα πριν την ονομαστική εορτή του Έλληνα πρωθυπουργού για την οποία ο Τζώρτζ Μπους του εύχεται μια ημέρα νωρίτερα εν τούτοις το κλίμα ήταν φανερά ψυχρό από όσα είχαν προηγηθεί. Και φυσικά και αυτή η συνάντηση καμία σχέση με αυτή την επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.  Δεν υπήρξαν κοινές δηλώσεις.  Ο  Έλλην Πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις υπό βροχή σε μια μικρή ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων και με ακόμα λιγότερους Αμερικανούς εκπροσώπους των αμερικανικών ΜΜΕ. Δηλ τους μόνιμα διαπιστευμένους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τον Λευκό Οίκο.  Αλλά ανατρέχοντας ακόμα και πιο πίσω σε προηγούμενες επισκέψεις παρά το ιδιαίτερα θερμό κλίμα όπως μεταξύ του Κων/νου Καραμανλή και του Τζίμυ Κάρτερ το 1978 ήταν πολύ νωπές οι μνήμες από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και μοναδικό θέμα συζήτησης των δυο ανδρών στους κήπους του Λευκού Οίκου τα νέα δεδομένα στην περιοχή.  Ούτε όμως και η συνάντηση των δυο φίλων, του Κωναστίνου Μητσοτάκη με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ιούνιο του 1990 με τον Τζώρτζ Μμπους τον πρεσβύτερο μπορεί να συγκριθεί με την υποδοχή  που έγινε στον Αλέξη Τσίπρα από καμία άποψη ούτε συμβολισμών – που παίζουν πολύ στην διπλωματική  σκακιέρα – ούτε σε πολιτικό επίπεδο και όσα δηλώθηκαν αμφότερα και παρά το όντως θερμότατο κλίμα μεταξύ των δυο  οικογενειών [ Μητσοτάκη και Μπους]. Όσο και αν ανατρέξουμε πίσω στην ιστορία και στα στιγμιότυπα που έχουν καταγραφεί, από το 1946 μέχρι το 2017 αυτή η επίσκεψη έμελλε να στεφθεί με επιτυχία –τουλάχιστον σε επίπεδο σκηνικού και κλίματος αλλά και υποδοχής γενικότερα –   παρά  τις μεγάλες αντιφάσεις που κρύβει στο εσωτερικό της.

Ένας ιδιόρρυθμος  Αμερικανός Πρόεδρος με μια έντονη και εκρηκτική προσωπικότητα και καθόλου προσιτός –σχεδόν αντικείμενο μίσους – από τα Αμερικανικά ΜΜΕ ,  υποδέχεται ένα αριστερής προέλευσης Έλληνα Πρωθυπουργό. Ένας ακραίων απόψεων Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχεται τον πρώτο – ίσως κουμουνιστή – Έλληνα Πρωθυπουργό  που γνωρίζει να συνθέτει μέσα από τις έντονες αντιθέσεις θέσεων και απόψεων.  Ένας κουμουνιστής  σφίγγει με τόση θέρμη το χέρι ενός οικονομικά  ακραίου φιλελεύθερου. Ένας Αμερικανός Πρόεδρος θιασώτης του απόλυτου προστατευτισμού τα «βρίσκει» άψογα και πολύ καλά με έναν πρώην ακτιβιστή αριστερό οπαδό της σοσιαλιστικής και κουμουνιστικής ιδεολογίας.

Τι κέρδισε όμως η Ελλάδα από αυτή την θερμότατη υποδοχή είναι το εύλογο ερώτημα. Και πως αποκωδικοποιείται όλο αυτό το θετικό κλίμα;  Και κυρίως πως θα κεφαλαιοποιήσει η Ελλάδα όλη αυτή την διεθνή θετική προβολή μετά από μια επταετία δεινών και  δυσχερειών αλλά  και πολιτικά πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μετατρέψει σε θετικό κεφάλαιο όλο αυτό  θετικότατο σκηνικό;  Πέρα από τις όποιες ερμηνείες και εικασίες  μπορεί ο κάθε ένας,  να κάνει,  αναλύοντας την σημειολογία όλης της θετικής  εικόνας που εξέπεμψαν οι ΗΠΑ – και αυτή η επισήμανση θέλει προσοχή,  οι ΗΠΑ και όχι ο Ντόναλτ Τράμπ ή οποιοσδηποτε και ήταν ο αρχηγός του Λευκού Οίκου-  που έτσι και αλλιώς δίνει από μόνη του όλο αυτό το λαμπερό και θετικό σκηνικό τα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση,  και κυρίως προς την Τουρκία,  που εδώ και καιρό ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τα διεθνή αλλά και τοπικά βαθύτερα  γεωπολιτικά συμφέροντα  των ΗΠΑ στην μείζονα και ευρύτερη περιοχή της Νέας Μέσης Ανατολής. Ωστόσο το όλο σκηνικό που στήθηκε για την υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν είναι άσχετο και με όσα διαδραματίζονται στους κόλπους των ΗΠΑ. Εστάλη    επίσης ένα  ξεχωριστό και  ξεκάθαρο μήνυμα  προς την ηγεσία της Ε.Ε με βασικό αποδέκτη την Γερμανία που αποτελεί οιωνεί την ηγέτιδα δύναμη στους κόλπους της Ε.Ε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κοτζιάς usaΑυτό όμως που είναι το προφανές και προκύπτει αβίαστα, είναι πως από όλο αυτό το σκηνικό όπως διαμορφώθηκε   step by step το όλο σκηνικό στην περιοχή με επίκεντρο την Ελλάδα, είναι ότι η Ελλάδα :
– αναβαθμίσθηκε Γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά- οφείλει και μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ως σταθερός πυλώνας ασφαλείας στα Βαλκάνια αλλά και στην Μεσόγειο. – Μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου με όλες τις διπλωματικές δράσεις που αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα. Ήδη για το τέλος Οκτωβρίου   όπως ενημέρωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς προετοιμάζεται  η 2η διαθρησκευτική συνάντηση με την συμμετοχή θρησκευτικών ηγετών και από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από χώρες όπως το Ιράν, η Ιορδανία το Ισραήλ αλλά  και η Αίγυπτος που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην υπό διαμόρφωση Νέα Μέση Ανατολή. – Όπου χρειασθεί η Ελλάδα εφόσον διατίθεται να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο να αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο για χώρες όπως οι αραβικές που η χώρα από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου διατηρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών που επίσης θα προθυμοποιούνταν να παίξουν ένα  τέτοιο ρόλο.  Ρόλος που μπορεί να ενισχυθεί και από τις υπάρχουσες δομές της Ορθοδόξου Εκκλησίας όπου η ελληνόφωνη Ορθοδοξία διατηρεί εδώ και αιώνες μεγάλο πλεονέκτημα παρά τα όσα προβλήματα υπάρχουν με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.  Δράση,  που αν το εννοήσουν διπλωματικά και πολιτικά  στις αρμόδιες διευθύνσεις του Ελληνικού  ΥΠΕΞ  μπορεί να παίξει καθοριστικό και αποφασιστικό ρόλο και για την ίδια την Ελλάδα αναβαθμίζοντας την έτι περαιτέρω στην περιοχή της μείζονος και ευρύτερης Νέας Μέσης Ανατολής.

Όμως από όλα αυτά, όπως   είναι σε θέση να γνωρίζουν τα Επίκαιρα από άριστα και πολύ καλά ενημερωμένες πηγές  –και πάντα μόνον από αμερικανικές πηγές –  και πέρα από όσα εγράφησαν ή θα γραφούν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα εξής: – ο Αμερικανός πρόεδρος τελικά θα αποδεχθεί την πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που του απηύθυνε και θα έρθει στην Αθήνα – ίσως και εντός του 2018 – έχει δοθεί εντολή να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα απευθείας οικονομικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα – να δοθεί κάθε δυνατή τεχνικής (ή άλλης φύσεως)  παροχή στην Ελλάδα στην περίπτωση εκτάκτου ανάγκης  όταν, αν και όποτε υπάρξει. Οποιασδήποτε μορφής ανάγκη αλλά και βοήθεια μη αποκλειομένης ακόμα και αυτής της απευθείας  οικονομικής. – Να αναβαθμισθεί  στρατιωτικά η βάση της Σούδας αλλά και όπου αλλού δοθεί τέτοια δυνατότητα από την Ελλάδα.  Αναβάθμιση τέτοια και ανάλογη με αντίστοιχες βάσεις στην Ευρώπη ή άλλου ώστε να είναι σε μάχιμη  θέση και όχι μόνο  διαμετακομιστική βάση και βάση ανεφοδιασμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας από επιτόπιο – αλλά όχι στρατιωτικό-  προσωπικό που θα χρησιμοποιείται για εργασίες υποστήριξης και μόνον.    – Λόγω της ευαίσθητης θέσης της χώρας και της πληθώρας εισροής πληθυσμών από Μουσουλμανικές χώρες να υπάρξει ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ σε επίπεδο κρατικών μυστικών υπηρεσιών, ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και κάθε άλλη δράση αποτροπής και πρόληψης χτυπημάτων από το  ISIS ,   Al Qaeda που οι αμερικανοί πιστεύουν πως πλέον, μετά την αναδιοργάνωση της  θα παίξει νέο ακόμα πιο επικίνδυνο ρόλο με θεαματικά χτυπήματα σε χώρες της δύσης.- Στον τομέα των εξοπλισμών να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα τεχνικής και κάθε άλλης μορφής δυνατότητα παροχής ή δυνατόν και με δωρεάν συμβατικούς εξοπλισμούς που  λόγω της  ραγδαίας εξέλιξης αυτών των  υψηλών προδιαγραφών  μέσων, ακόμα και εντελώς νέα σχεδόν αχρησιμοποίητα όπλα – και που στην Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμα, απαραίτητα !   – Στενότερη συνεργασία στους κόλπους του ΝΑΤΟ,  και τέλος – Να υπάρξει ακόμα  στενότερη εφεξής  συνεργασία Ελλάδος  – ΗΠΑ στους τομείς : Άμυνας, Ενέργειας, Επενδύσεων,  Ασφάλειας και Τουρισμού.

Πηγή

*Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα “Νέα Πρωινή” στις 30/10/17






Alexstefanopoulos ΣΠ




Previous Post

Το Παράπονο και η πικρία του Αρχ. Αμερικής Δημητρίου για τον Έλληνα Πρωθυπουργό

Next Post

«G. Papadopoulos» και «Papadopoulos Gate»: μία υπόθεση, δύο υποστάσεις





0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

Το Παράπονο και η πικρία του Αρχ. Αμερικής Δημητρίου για τον Έλληνα Πρωθυπουργό

Ένα 24ωρο από την ολοκλήρωση του επίσημου ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού...

21 October 2017
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία