Breaking

Η αποκατάσταση της αλήθειας ως προς το χθεσινό (16.11.2021) εις βάρος μου δημοσίευμα του Μιχαήλ Ιγνατίου

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Ξετυλίγεται μια νέα Εκκλησιαστική κρίση;

EDITORIAL / ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΘΡΗΣΚΕΙΑ / ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ / ΣΚΑΝΔΑΛΑ / ΣΤΟΙΧΕΙΑ / 9 Δεκεμβρίου 2017

Μια νέα κρίση φαίνεται πως σοβεί, το ερώτημα είναι εάν μπορεί να αποφευχθεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για αρχιεπισκοπή αμερικήςΣε μια νέα, εντονότατη και μεγάλη εκκλησιαστική κρίση –και πάλι αυτή την φορά μετά την τελευταία μεγάλη κρίση της περιόδου 1995 – 1999 με αποκορύφωμα, τότε την «αποπομπή» του π. Αρχ. Αμερικής Σπυρίδωνα (Παπαγεωργίου) – φαίνεται πως έχει εισέλθη, ξανά,  η Ιερά Αρχ. Αμερικής.  Αιτία, φαινομενικά, η εκλογή της πλήρωσης της κενής θέσης στην Μητρόπολη Σικάγου μετά την εκδημία του Μητρ. Κυρού Ιακώβου στις αρχές του περασμένου Ιουνίου(2017). Εκ τότε, αρχής γενομένης από την εκλογή για την ανάδειξη νέου Μητρ. Σικάγου στις 6 Ιουλίου και μέχρι σήμερα ( Οκτ. 2017) η Ιερά Αρχ. Αμερικής, μοιάζει να  ταλανίζεται συθέμελλα, ειδικώς μετά την απόρριψη εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 13 Ιουλίου της εκλογής του επισκόπου Ζήλων από την τοπική (μικρά) επαρχιακή Σύνοδο της Ιεράς Αρχ. Αμερικής για την θέση του νέου Μητρ. Σικάγου.

Ο λόγος που η Πατριαρχική Σύνοδος, στην οποία υπάγεται –πνευματικά αλλά και-  διοικητικώς  η Ιερά Αρχ. Αμερικής, όπως χαρατκηριστικά αναφέρονταν στην σχετική ανακοίνωση και επιστολή προς την μικρά τοπική επαρχιακή Σύνοδο της Ιεράς Αρχ. Αμερικής, είναι ότι θα πρέπει ο κατάλογος των υποψηφίων Αρχιμανδριτών προς Αρχιερατεία -και εξ αυτών προς εκλογή νέου επισκόπου Σικάγου-  κατ αρχήν να διευρηνθεί αξιοκρατικά  και να επικαιροποιηθεί και με άλλα ονόματα που επίσης έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ανάδειξη-και εκλογή τους- ως Επισκόπου- Μητροπολίτη.  Θεωρήθηκε ο κατάλογος πλημελής και ελειπής! Και με βάση τα δεδομένα του καταλόγου  των Αρχιμανδριτών που καταρτίστηκε –παρακαλώ – από τον ίδιο τον Επίσκοπο Ζήλων (sic) υπό την ιδιότητα του Αρχιγραμματέα της (μικράς) τοπικής  επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχ. Αμερικής !

Ο δε Επίσκοπος Ζήλων, κ. Σεβαστιανός,  δεξί χέρι και «προτατευόμενος» του Αρχ. Αμερικής κ. Δημητρίου φαίρεται να «προετάχθει» και να προκρίθηκε  σκανδαλωδώς, έναντι άλλων συνυποψηφίων του Αρχιμανδριτών και μάλιστα με περισσότερα προσόντα αλλά και μεγαλύτερη διοικητική πείρα.

Μια «εκλογή» που έτσι και αλλιώς προκάλεσε και εντός της μικράς επαρχιακής συνόδου σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και έντονες τριβές μεταξύ των Επίσκοπων (Μητροπολιτών) που διαποιμάνουν της εννέα(+1) Ιερές Επισκοπές-Μητροπόλεις της Ιεράς Αρχ. Αμερικής.

Αυτό που κατ ουσίαν δηλ, ζήτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με απλά λόγια είναι,  αφενός να ανοίξει ο κατάλογος των προς αρχιερατεία Αρχιμανδριτών και αφετέρου αυτό να γίνει με διαφάνεια αλλά και αξιοκρατία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλ, αυτό που «είπε» ο κ. Βαρθολομαίος, και μάλιστα με κάθε τρόπο και ξεκάθαρα  αλλά και δια ζώσης προς τον Αρχ. Αμερικής κ. Δημήτριο είναι  ότι “δεν μπορεί η εκλογή ενός Μητροπολίτη να είναι υπόθεση ενός κλειστού club”!  για αυτό και πρότεινε την διέυρηνση του καταλόγου των αρχιμανδριτών ακόμα και με ήδη εκλεγμένους Επισκόπους σε άλλες Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι νωρίτερα είχαν μακρά θητεία ως κληρικοί της Ιεράς Αρχ. Αμερικής.

Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος, που φαίνεται ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του, έχει σχηματίσει το profile όχι απλά του νέου Μητρ. Σικάγου αλλά και  την πλήρη και  ακριβή  «εικόνα» του Αρχιερέα που θα αντικαταστήσει –ούτως ή άλλως – τον  ήδη κουρασμένο Αρχ. Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριο(Τρακατέλη),  στις κατ ιδίαν συνομιλίες που είχε και με τον κ. Δημήτριο αλλά και με την αντιπροσωπεία που κατέφθασε στο Φανάρι στις αρχές Σεπτεμβρίου «φωτογράφισε» με πολύ γλαφυρά χρώματα τα χαρακτηριστικά και του νέου Μητροπολίτη που επιθυμεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την πλήρωση της κενής θέσως στη Μητρόπολη Σικάγου αλλά προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα «δείχνοντας» και τα νέα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο διάδοχος του κ.Δημητρίου, όταν και όποτε τεθεί ή ανοίξει –καθ οιονδήποτε τρόπο- θέμα διαδοχής ή πλήρωσης (συνήθως λόγω εκδημίας ή αιφνίδιου παραιτήσεως)…

Αποτέλεσμα εικόνας για οικουμενικός πατριάρχης βαρθολομαίοςΟ Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σύμφωνα με πληροφορίες των ΄΄Ε΄΄ φέρεται να είναι αποφασισμένος αυτή την φορά, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν το 1999, όπου η Αρχ. Αμερικής έφθασε στο χείλος της καταστροφής με το διχασμό που προεκλήθει κυρίως στο Ποίμνιο όπου ήταν πολύ αγαπητός  μετά την αποπομπή του Αρχ. Σπυρίδωνα(τον Άυγουστο του 1999), να ελέγξει πλήρως της εξελίξεις και τα γεγονότα στην Ιερά Αρχ. Αμερικής.

Θα ασκήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχονται –όπως έλεγε στα Ε- πολιός Ιεράρχης και άριστος γνώστης των της Αμερικής,  πριν φθάσουν  στα όρια όχι απλά ενός ακόμα μεγάλου διχασμού, αλλά σε αυτό που χρόνια τώρα φοβάται το  Οικουμενικό Πατριαρχείο, -και κάποιοι μάλιστα σε κάθε κρίση, μικρή η μεγάλη, φροντίζουν να το υπενθυμίζουν- και επικρέμεται, και μάλιστα πολύ υπαρκτή,  ως απειλή, που δεν είναι άλλη από το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας ( ή καθεστώς ημιαυτονομίας όπως π.χ. ισχύει για την Αρχ. Κρήτης).

Ζήτημα για το οποίο το Οικουμενικό  Πατριαχείο είναι κάθετα και σφόδρα αντίθετο!  Εν τέλει το ζητήμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Σικάγου, έχει παγώσει προς το παρόν μέχρι νεωτέρας και να πέσουν οι τόνοι…

Στο βάθος όμως το ζήτημα που φαίνεται να τίθεται ευθέως και μετ επιτάσεως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι μόνο με αφορμή την πλήρωση της κενής θέσης στην Μητρ. Σικάγου , αυτή καθ αυτή, η αντικατάσταση(ομαλή) διαδοχή του κ. Δημητρίου…

ΒΟΧ

Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ στην Αρχ. Αμερικής.

Εδώ και χρόνια, ήδη από το 2010, όπως είχε αποκαλυψει το GreekAmericanNewsAgency υπήρχαν σοβαρότατα οικονομικά  προβλήματα  στους κόλπους της κεντρικής οικονομικής επιτροπής της Ιεράς Αρχ. Αμερικής. Σοβαρά ελλείματα. Κονδύλια που έλλειπαν από κωδικούς και προκειμένου να συμπληρωθούν μεταφέρονταν συνήθως χρήματα από τα ταμεία,άλλων  πιο οικονομικά εύρωστων κωδικών, όπως π.χ τους κωδικούς για την Ελληνόγλωση Παιδεία ή άλλα  έσοδα που παρουσίαζαν πλεονάσματα.

Προβλήματα που «ως δια μαγείας» ενόψει των –ανά διετία – κληροκολαϊκών συνελεύσεων λύνονταν…Οι αριθμοί μάλιστα  έδειχναν να ευημερούν… Ορισμένοι δε  κωδικοί παρουσίαζαν  και πλεονάσματα.

Να σημειωθεί ότι στην Ιερά Αρχ. Αμερικής το κύριο και βασικό λόγο –κυρίως στα οικονομικά – έχουν οι λαϊκοί καθώς , κάθε ενορία είναι ξεχωριστή εταιρία (corporation) με μετόχους τα μέλη(members) που ετησίως συμβάλουν με ένα ποσό ή και κατά περίπτωση ανάλογως κάλυψης  αναγκών.

Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για κάθε,μια από τις εννέα(+1 αυτήν της Αρχ. Νέας Υόρκης) που διαποιμάνει ο εκάστοτε Αρχ. Αμερικής που είναι και ο  πρόεδρος της τοπικής επαρχικής Συνόδου αλλά και πρόεδρος  αντίστοιχα του κεντρικού  οργανισμού της –τιμητικώς φέρων τον τίτλο της – Ιεράς Αρχ. Αμερικής.

Τα συσωρευμένα ελείματα, στην κεντρική διοίκηση του εταιρικού  οργανισμού της Ιεράς Αρχ. Αμερικής –της εταιρίας δηλ που προϊστται με την ιδιότητα του προέδρου(president)  και πάλι τύποις, γιατί κατ ουσίαν τις αποφάσεις λαμβάνει το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο που συνήθως αποτελείται από οικονομικά εύρωστους και επιφανείς ΕλληνοΑμερικανούς- της οποίας ηγείται ο εκάστοτε Αρχ. Αμερικής, και εν προκειμένω ο κ. Δημήτριος, ελείματα   τα οποία φαίνεται να ξεπερνούν τα 8 ½  εκατομύρια δολάρια!

Ελλείματα που συσωρεύτικαν εδώ και χρόνια και μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα Ε , αρκετές φορές καλύπτοταν  είτε από ρευστοποίηση κληροδοτημάτων ή  και από χρήματα ή δωρεές που είχαν δοθεί ή συλλέγονταν –πάντα με νόμιμο τρόπο καθώς εκεί ελέγχονται τα πάντα από το πανίσχυρο IRS- για πολύ  συγκεκριμένους και εξιδεικευμένους  λόγους.

Ένας τέτοιος κωδικός(Account) ήταν το ειδικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου μετά την ολοσχερή καταστροφή του την 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ταμείο που έχει συσταθεί ειδικώς για αυτό τον σκοπό: την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου σε σημείο και χώρο που έχει υποδηχθεί από την αρμόδια κεντρική λιμενική υπηρεσία (port authority) στην οποία ανήκει η χώρος που έχει παραχωρηθεί για  την ανέγερση του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Έργο που πολλές φορές έχει εξαγγελθεί και αναγγελθεί αλλά που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί παρά το γεγονός ότι τα χρήματα –και μάλιστα το ποσό που έχει συλλεγεί από δωρεές αλλά και ειδικές εκστρατείες με χρήματα των  πιστών, φαινεται  όχι απλώς να υπερ καλύπτει αλλά να είναι  πέραν των προσδοκόμενων αλλά και κατά πολύ πάνω των  όσων απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών ανέγερσης αγιογράφισης κτλ.

Θέμα που πολλές φορές έχει απασχολήσει τον Αμερικάνικο Τύπο με καταγγελίες, και μάλιστα από κρατικές –πολιτειακές  αρχές, που αναφέρουν πως οι αρμόδιοι έλεγχοι από τους αντίτοιχους θεσμούς έχουν δείξει σοβαρότατα ελείματα στο συγκεκριμένο ταμείο! Προσφάτως στον τοπικό ομογενειακό τύπο  αλλά και στα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ έγινε λόγος για σοβαρό ελειμμα και σε αυτό το ταμείο. Μάλιστα γίνεται λόγος για έλειμα 15 εκατομυρίων δολαρίων.

Ωστόσο με σχετική –αλλά όχι σαφή και ξεκάθαρη για το επί της ουσίας ζήτημα που έχει (ξανά ) τεθεί για πολλοστή φορά- προ ημερών   εξέδωσε σχετική ανακοίνωση διάψευσης η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Η σχετική ανακοίνωση «απαντούσε»  σε σχετικό δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα»  αλλά μόνον για το ζήτημα του ταμειακού ελλείματος του Αγίου Νικολάου αλλά ουδέν λόγος για το επίσης μεγάλο έλειμμα των περίπου 8,5 εκατομυρίων δολαρίων που αντιμετωπίζει  ο κεντρικός διοικητικός οργανισμός υπό τον Αρχ. Δημήτριο της Ιεράς Αρχ. Αμερικής.

Αποτέλεσμα εικόνας για εθνικός κήρυκας νέα υόρκηςΠάντως αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως   δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εθνικός Κήρυξ ( ιδιοκτησίας Α.Διαματάρη / Οικογένειας Μητσοτάκη) με συνεχή, ενίοτε χωρίς βάση, διχαστικά όλως προκλητικά ή και παντελώς ψευδή και συκοφαντικά,   δημοσιεύματα επιχειρεί την ολοσχερή (εκ νέου)  εκκλησιαστική αποσταθεροποίηση,  επομένως  απειλεί και την κοινωνική συνοχή της ΕλληνοΑμερικανκής κοινότητας.

Δημοσιεύματα που πάλι «ως διαμαγειας» ξεχνούν τα πάντα και ο Εθνικός Κήρυξ γεμίζει της σελίδες του με ολοσέλιδες έγχρωμες καταχωρίσεις και από την κεντρική διοίκηση της Ιεράς Αρχ. Αμερικής αλλά και από τις λοιπές εννέα Μητροπόλεις χωρίς να υπολογίζονται ποτέ τα πάγια  έσοδα από τις κατά τόπους περίπου 480 ενορίες ανά τις ΗΠΑ οι οποίες προβάλλουν με 100αδες καταχωρίσεις τις θρησκευτικές και πολιτισμικές τους δράσεις…

Εκτός αν υπάρχει «γραμμή» από τους Μητροπολίτες των ΗΠΑ για την ενίσχυση και άλλων μικρών τοπικών ομογενειακών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ…

Οπότε, σε αυτές τις περιπτώσεις, όλως περιέργως, πάντα –μα πάντα – ξεσπά μια νέα (μικρή ή μεγάλη) εσωτερική εκκλησιαστική ένταση στους κόλπους της ΕλληνοΑμερικανικής Κοινότητας…

Και όσο τα δημοσεύματα του Εθνικού Κήρυκα πληθαίνουν τόσο η κρίση «μεγαλώνει»… Μόλις μειωθούν τα δημοσιεύματα «ως εκ θαύματος» εξαλείφεται και η κρίση… Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Μόνο που κάθε φορά τα πρόβληματα ή τα  πάσης φύσεως διοικητικά ή και ηθικά σκάνδαλα κρύβονταν κάτω από τα κόκκινα χαλιά των  Ιερών Ναών, τόσο μεγαλύτερο ήταν το επόμενο εκκλησιαστικό ζήτημα που ανέκυπτε…

Αυτό ακριβώς το «πρόβλημα» και αυτές τις απολύγουσες και καταλύγουσες απολήξεις είναι που θέλει να αποκόψει ως άλλο γόρδιο δεσμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την επιλογή και εκλογή –κατ εκλογή – του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής ο δρόμος της διαδοχής του οποίου φαίνεται να έχει ανοίξει για τα καλά .  Μια διαδρομή που κατ ανάγκη περνά μέσα και  από την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου.

BOX

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής αποτελείται από:

Πρόεδρος

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Μέλη

+Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος (Εκοιμήθη 2/6/17) εκκρεμεί η εκλογή νέου Ιεράρχη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πιττσβούργου Σάββας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντα Αλέξιος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντητρόιτ Νικόλαος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος

 

Πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ τ. 387 – 01.12.2017


Alexstefanopoulos ΣΠ
Previous Post

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: "Δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης"!

Next Post

Μια μαγευτική περιπλάνηση στις παρυφές της φαντασίας

0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: "Δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης"!

Αν και ο Αρχ. Δημήτριος αρνείται τις φήμες περί επικείμενης αντικατάστασής...

4 December 2017
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία