Breaking

Η αποκατάσταση της αλήθειας ως προς το χθεσινό (16.11.2021) εις βάρος μου δημοσίευμα του Μιχαήλ Ιγνατίου

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Μιχάλης Χαλκιάς: Ο Ελληνικός Κόσμος, το Έθνος σύσσωμο οφείλει να συνενωθεί!

EDITORIAL / GREEK LOBBY / ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ / ΘΕΜΑ Ι / ΠΡΟΣΩΠΑ / 16 Μαΐου 2020

“Ενότητα. Ομοψυχία. Αδελφοσύνη. Ανιδιοτέλεια. Αυτά είναι τα όπλα μας μπροστά στην λαίλαπα της Παγκοσμιοποίησης. Γνώση.” έλεγε και  ξανά έλεγε,  τόνιζε με έμφαση  όπου και αν βρισκόταν ο Χιώτης,  Ευπατρίδης και γνήσιος Αυθεντικός Έλληνας αξιομακάριστος   Μιχάλης Χαλκιάς.

Σήμερα, σε τούτο το μικρό προλογικό σημείωμα μου παραθέτω το τρίτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης που μου είχε παραχωρήσει όντως και αληθώς κατ αποκλειστικότητα τον Ιούλιο του 2010 μετά από θερμές παρακλήσεις επί διετία (2008 -2010).  Όταν μιλούσε ο Μιχάλης Χαλκιάς ήταν χείμαρρος. Καταπέλτης! με Λόγο καθαρό. Ζωντανό. Παροιμιώδης. με συνεχείς αναφορές και παραπομπές στους Μεγάλους του Ελληνικού Κόσμου Πλάτωνα, Αριστοτέλη. Παρμενίδη. Σωκράτη. Ισοκράτη. Θουκυδίδη. Όμηρο. Από τα όσα καταθέτει, ως βίωμα ζωής και αληθινή κατάθεση Ψυχής τούτο που διακρίνει ο αναγνώστης είναι η συνειδητοποιημένη αφοσίωση του στα μεγάλα ζητήματα ύπαρξης και συνέχειας του Ελληνισμού ανά τον πλανήτη. Δεν θα πω περισσότερα , σας αφήνω στον ζωντανό και ειλικρινή Λόγο Του Μιχάλη Χαλκιά. Απολαύστε τον.   

ΜΙΚΡΟ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟ  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΛΚΙΑ

συνέχεια από το προηγούμενο    ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Μ.Χ.

Νέα Υόρκη, Brooklyn  Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Να έρθω λίγο στον Μιχάλη τον Χαλκιά, ο οποίος έχει ασχοληθεί αρκετά με τα ομογενειακά και τα τελευταία χρόνια, κάπως απογοητευμένος και πικραμένος έχει αποτραβηχτεί. Έχετε μεγάλη εμπειρία από τα κοινά της ελληνικής κοινότητας γενικότερα. Ήθελα να μου πείτε την άποψή σας για το πώς βλέπετε να προχωράει η ελληνική κοινότητα. Ενώ κάθε ένας από εσάς είναι πραγματικά ένα βιβλίο, το οποίο πρέπει να κοσμεί τις βιβλιοθήκες του μέλλοντος όλως των ελλήνων σε κάθε σημείο του πλανήτη, εντούτοις συλλογικά ως κοινότητα ελληνική, ενώ θα περιμέναμε να έχουμε περισσότερη δύναμη και επιρροή, περισσότερα αποτελέσματα στα εθνικά μας ζητήματα για παράδειγμα, δεν την έχουμε. Εσείς τι απάντηση έχετε να δώσετε; Τι είναι αυτό που μας κάνει και δεν έχουμε την δύναμη  να επηρεάσουμε ώστε να μας λαμβάνουν υπόψη τους  στα κέντρα αποφάσεων, στα κέντρα λήψης εξουσίας στην Washington και σε άλλα σημεία της Αμερικής, οι έλληνες δεν λαμβάνονται και πολύ υπ’ όψιν.

Έχετε πολύ δίκιο αλλά οι Έλληνες λαμβάνονται υπ’ όψιν ως άτομα. Είναι μεγάλοι, έχουν πυγμή, έχουν τρόπο, έχουν διάθεση, έχουν γνώση, είναι επιστήμονες, πανεπιστήμονες, επιχειρηματίες σοβαροί. Το θέμα όμως είναι το ομογενειακό. Η Ελληνική κοινότητα. Θα κάνω μια αναγωγή στο παρελθόν για να καταλάβουμε την σημερινή κατάσταση.   Παραπλανήθηκε ο έλληνας. Έχτισε τα κοινοτικά κέντρα, και χτίζοντας αυτά, δίπλα παρόμοια έχτισε και έναν ναό. Χτίζοντας τον ναό, νόμιζε ότι πάντα θα υπήρχε και το κοινοτικό κέντρο για τις φροντίδες τις κοινοτικές, τις ατομικές του ελληνισμού. Του έλληνα. Με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα άλλαξαν. Και τώρα τα κοινοτικά κέντρα αρπάζονται από τους Σλάβους, από τους άραβες και από τους ρώσους που είναι πιο πολλοί από μας και τα ελληνικά κέντρα θα καταντήσουν να είναι αδιάφορα. Απάτριδα κέντρα που θα είναι απλά ορθόδοξα κέντρα. Έτσι οι έλληνες δεν έχουν εκείνη την συσπείρωση γύρω από την κοινότητα και η εκκλησία έκανε την δική τους δουλειά πολύ σωστά. Και εγώ δεν έχω πρόβλημα που η εκκλησία προωθεί τον εσταυρωμένο Χριστό, αυτή είναι η δουλειά της και πρέπει να την κάνει αυτή τη δουλειά σωστά. Οι έλληνες πώς θα κάνουν εκείνοι τη δουλειά τους για να διατηρήσουν την εθνικότητά τους. Την γλώσσα τους, τα ήθη και τα έθιμα τα ελληνικά, δίπλα στα χριστιανικά έθιμα. Ξέρω ότι φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Newsmax που διαβάζω θα γίνει μια συνάντηση στην Ευρώπη, που οι προσήλυτοι οι ξένοι που είναι φανατικοί, οι ορθόδοξοι λένε να το ξεκάνουν αυτό το εθνικό. Πρέπει να ξεχάσουμε την ελληνικότητα. Εδώ είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι της Αμερικής. Μας θέλουν Χριστιανούς Ορθόδοξους της Αμερικής. Έχουν δίκιο. Πολύ σωστό. Αυτό θα συμβεί. Εμείς τι κάνουμε; Έχουμε ταγούς; Έχουμε αρχηγούς; είμαστε συσπειρωμένοι με κάποιο τρόπο; Είμαστε οργανωμένοι; Δεν είμαστε! Και έτσι λοιπόν, βρισκόμαστε πάνω στα πέντε κύματα, κλυδωνιζόμαστε εδώ και εκεί, χωρίς να έχουμε συνείδηση του τι ακριβώς συμβαίνει ως προς το μέλλον μας.

Πού οφείλεται το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ηγεσία; Γιατί μέχρι τώρα αυτός που ηγείται της ελληνικής κοινότητας είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Αυτό εσείς πώς το βλέπετε;

Ο εκάστοτε  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κάποτε έκανε την δουλειά σωστά. Αλλά ποτέ δεν θέλησε να αφήσει αυτό το παιδί(σ.σ την ομογένεια και τους πολιτικούς  λαϊκούς εκφραστές της)  να μεγαλώσει να γίνει άντρας. Είναι ορισμένοι γονείς που μεγαλώνουν το παιδί και πάει 40 ετών και ακόμα είναι παιδί. Έπρεπε, λοιπόν, ο Αθηναγόρας και η παρέα εκεί, ο Μιχαήλ και κυρίως ο μακαριστός Ιάκωβος   να αφήσουν το παιδί αυτό, την ομογένεια, να μεγαλώσει με την ελληνικότητά του και να περιβληθεί με κάποιον οργανισμό, αλλά δεν το θέλησαν αυτό. Τα ήθελαν όλα δικά τους. Ήθελαν να είναι οι καθοδηγητές σε όλα τα θέματα. Η μύτη τους χωμένη παντού. Και εδώ οι απλοί έλληνες οι παλιοί έκαναν το λάθος να είναι προσκολλημένοι σε αυτή την σκέψη την εκκλησιαστική. Του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου, επισκόπου, ιερέα κλπ. Είναι ωραίες αυτές οι σκέψεις. Αλλά είναι μόνο ωραίες. Δεν είναι πρακτικές σκέψεις. Και έτσι, λοιπόν, η εκκλησία συνεχίζει τον διττό αυτόν ρόλο, τον ψεύτικο, κατά τον οποίο μαζεύει τόσα εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δολάρια πηγαίνουν στην Αφρική ή σε άλλες ηπείρους για τους φτωχούς, τους μαύρους, τους κόκκινους, τους κίτρινους, και προωθούν τον χριστό τον εσταυρωμένο. Και αυτή την στιγμή τα ελληνικά σχολεία εδώ, υποφέρουν, δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους δασκάλους τους, οι δάσκαλοι υποφέρουν, δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα προς το ζην τους. Δεν υπάρχει τίποτε το ελληνικό από άποψης γλώσσας ή σπουδής δεν προωθείται και αυτά είναι παράξενα σχήματα. Είναι παράδοξα σχήματα. They should just give up. Tell the Greeks go and do the right things. What you suppose to do for yourself and wake up. Because you are loosing your ethnicity. Οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να είναι ρώσοι, οι γερμανοί έχουν το δικαίωμα να είναι γερμανοί, οι πορτορικανοί να είναι πορτορικανοί, οι Έλληνες δεν μπορούμε να είμαστε Έλληνες;

Γιατί δηλαδή τα εγγόνια μου στο New Jersey να μην μιλάνε ελληνικά; Όταν η κόρη μου μεγάλωσε με τα ελληνικά και όταν ο γαμπρός μου μεγάλωσε με τα ελληνικά στην Κοίμηση με τους παπάδες τους έλληνες-έλληνες, και τώρα βρέθηκαν όλοι στο New Jersey και μιλάνε αγγλικά. Γιατί μιλάνε αγγλικά; Διότι οι νέοι, οι έλληνες οι εξ ελλάδος στο New Jersey θέλουν να δείξουν αμερικανομάθεια ότι ξέρουν αγγλικά για να μην τους λένε ότι είναι immigrants και είναι υποχρεωμένοι να μιλάνε στα αγγλικά. Τώρα οι αμερικανογεννημένοι έλληνες μιλάνε αγγλικά, λόγω αμάθειας. Αλλά ο γαμπρός μου μιλάει τέλεια τα ελληνικά και η κόρη μου μιλάει τέλεια τα ελληνικά. Πώς είναι καταδικασμένοι στην εκκλησία να μιλάνε μόνο τα αγγλικά και γιατί προωθούν μόνο τα αγγλικά; Δεν υπάρχει δάσκαλος και δεν μπορούν τα εγγόνια μου να μάθουν ελληνικά στο New Jesrsey, αλλά τα παίρνουν και τα μαθαίνουν τουλάχιστον χορό. Εντάξει ο ελληνικός χορός είναι σπουδαίο συνδετικό με την πατρίδα μας, αλλά στη γλώσσα η εκκλησία εκεί τι κάνει; Όταν ήρθαν στο Prospect hallοι τσολιάδες από την Ελλάδα, έναν χρόνο, δεύτερο χρόνο, τρίτο χρόνο, αυτοί οι λεβέντες οι έλληνες, ποια από τις εκκλησίες εδώ στο Brooklyn βγήκε έξω να φωνάξει και να πει, να υποχρεώσει τους έλληνες να τους πει ότι «εκείνη την Κυριακή πρέπει οπωσδήποτε να πάτε σε εκείνο το ελληνικό κέντρο θα είναι οι έλληνες οι τσολιάδες, οι λεβέντες που έρχονται ειδικά για να δούνε τα παιδιά». Κανείς δεν το έπραξε αυτό. Ήρθαν οι τσολιάδες εδώ και το Grand Ballroom επάνω ήταν άδειο. Είχε λίγο κόσμο.

Σας ακούω και δεν θέλω να σας διακόψω γιατί λέτε συγκλονιστικές αλήθειες…

Με κάνετε να παραμιλάω…

Όχι, λέτε αυτά που πρέπει να ακούσουν και στην Ελλάδα, να ακούσουν οι έλληνες. Αυτό το wake-up που είπατε εμένα με κάνατε να ανατριχιάσω. Και ίδως θα έπρεπε να γίνει κεντρικό σύνθημα του ελληνισμού. Πώς όμως; Αυτά όλα που λέτε κ. Χαλκιά είναι διαπιστώσεις από την εμπειρία την πολύχρονη που έχετε και την ενασχόλησή σας. Σας ακούω και ως άνθρωπο που είστε πατέρας, που είστε παππούς. Το wake-up Πώς θα γίνει; Τι πρότείνετε εσείς; Πώς μπορεί να γίνει; Μείναμε στις διαπιστώσεις. Αυτά που λέτε είναι συγκλονιστικές αλήθειες πρέπει να τα ακούσουν και στην Ελλάδα, πρέπει να τα ακούσουν και εδώ οι ομογενείς, πώς όμως μερικά πράγματα θα διορθωθούν;

Πρέπει οι παλιότεροι από εμάς να παραιτηθούν, διότι έχουμε πολλούς έλληνες, σπουδαγμένους εδώ που έχουν έρθει από την Ελλάδα στην Αμερική, έχουν σπουδάσει, κατέχουν απόλυτα την ελληνική γλώσσα, ξέρουν απόλυτα την ελληνική σκέψη, έχουν ελληνικό φρόνημα. Πρέπει αυτοί οι μορφωμένοι άνθρωποι να αναλάβουν τα ηνία της ομογένειας. Και ο μόνος τρόπος είναι αυτός (κλαίει…). δεν μπορούμε οι αγράμματοι εξ ημών να είμαστε οι υπεύθυνοι μιας ομογένειας.

Σέβομαι την συναισθηματική φόρτισή σας, γι’ αυτό και διέκοψα. Με συγκινείτε και μένα, αλλά και με εκφράζετε στα γραπτά μου εδώ και μια δεκαετία. Σας βλέπω δακρύζετε, συγκινείστε, αλλά τι μπορεί να γίνει;

Έχουμε γιατρούς. Έχουμε δικηγόρους. Έχουμε μηχανικούς. Έχουμε σπουδαίους άνδρες που ξεκίνησαν από την Ελλάδα, ήρθαν εδώ, συμπλήρωσαν τις σπουδές τους, είναι κορυφή στις σπουδές τους, απόλυτα γνώστες της ελληνικής, της αγγλικής και άλλων γλωσσών, καθηγητές στα πανεπιστήμια. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να προσκληθούν να αναλάβουν ορισμένες υπευθυνότητες στην διαχείριση των ελληνικών θεμάτων. Πρέπει να τους καλέσουμε ως ειδήμονες στα θέματά τους, στα θέματα διδασκαλίας, της σπουδής. Οι άνθρωποι αυτοί διδάσκουν σε διάφορα πανεπιστήμια σε ολόκληρη την Αμερική. Να δείτε βιβλία εδώ ελλήνων στα αγγλικά για τα θέματα της ημέρας της Αμερικής, που να λέτε έλληνες είναι αυτοί; Τόσο σπουδαίοι γραφιάδες είναι οι έλληνες; Και βέβαια είναι. Προωθούνται; Όχι. Τους μιλάμε; Όχι. Τους πλησιάζουμε; Όχι. Είναι όλοι στα σκοτεινά. Γιατί όλοι αυτοί οι έλληνες οι σπουδαίοι του είναι δίγλωσσοι, να είναι σκοτεινά; Λοιπόν, είναι καιρός, έχει περάσει ο καιρός που πρέπει όλοι αυτοί οι άνθρωποι να προσκληθούν. Να τους ζητήσουμε συγνώμη που τους αγνοήσουμε και να τους πούμε ότι πρέπει να αναλάβουν γενικότερα στα διαχειριστικά της ομογένειας.

Ποιος θα το κάνει αυτό κ. Χαλκιά;

Η ομοσπονδία στην Αστόρια που τώρα συνήλθε και είναι όλοι φρέσκοι και ορεξάτοι και όλοι είναι ενοχλημένοι από την κατάθλιψη αυτή των ελληνικών θεμάτων της Ελλάδας και εδώ γενικά, είναι ευκαιρία να προσκαλέσουν όλους αυτούς, τους ξέρουν ποιοι είναι, οι οποίοι –οι έλληνες αυτοί οι σπουδαίου- κρύβονται και δεν θέλουν να προσβληθούν από έναν απλό έλληνα που έχει το μακρύ του και το κοντό του που δεν ξέρει τι λέει. Και αυτό, όχι γιατί είναι κακός, αλλά γιατί δεν έχει τις βάσεις τις επιστημονικές, δεν έχει την γνώση.

Εννοείτε από αυτούς που είναι στην Ομοσπονδία;

Από αυτούς που είναι στην Ομοσπονδία. Είναι χρυσοί άνθρωποι, ωραιότατοι άνθρωποι, περίφημοι οικογενειάρχες, επιτυχημένοι άνθρωποι στην ζωή τους αλλά πρέπει να κάνουν λίγο στην μπάντα, να προσκαλέσουν το νέο αίμα, τους νέους ανθρώπους. Λέω νέους, αλλά οι άνθρωποι είναι μιας ηλικίας, μιλάω για 30δες, 40δες, 50δες.

Νέους ως προς την Ομοσπονδία, γιατί εκεί υπάρχουν για 30 χρόνια τα ίδια άτομα.

Τα ίδια άτομα. Είμαστε στην εποχή της παρέας από τον καθεδρικό της Νέας Υόρκης που δεν ήθελαν να ξεκολλήσουν. Πήγε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και έλεγε το μακρύ του και το κοντό του στους New York Times περί ορθοδοξίας, τα μπέρδεψε, τα έκανε όπως τα έκανε, μίλαγε για θεολογία, τα μπέρδεψε, έβαλε και το Άγιο πνεύμα, μίλησε και εναντίον της ελληνικής γλώσσας, αντέδρασε ο κόσμος, μαζευτήκαμε πάνω από 1000 άτομα να κάνουμε συλλαλητήριο στην 5η Λεωφόρο και αν συνεχεία απέναντι από την Αρχιεπισκοπή και το προξενείο. Και όλα αυτά γιατί είχαμε μια ζέση, μια λαχτάρα. Θέλαμε να προωθήσουμε το ελληνικό. Αλλά δεν δημιουργήθηκε τίποτε το σοβαρό ποτέ. Ήταν οι μπράβοι τότε στον παράδεισο και αρπάξαν κάτι λεβέντες και τους άρπαξαν, τους σβούριξαν, τους  κλωτσοπάτησαν…

Ποια χρονολογία όλα αυτά…;

Στην δεκαετία του ’70. Τους κλωτσοπάτησαν εκεί στον παράδεισο στο δεύτερο πάτωμα, διότι ήταν τα κόμματα. Ήταν οι λεβέντες οι από εδώ και οι λεβέντες οι από εκεί. Οι άλλοι ήταν έλληνες που είχαν κάτι ελληνικό να πούνε. Και δεν είχαν να κάνουν με την παρέα αυτών που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της εκκλησίας. Η εκκλησία να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Κανένας δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα συμφέροντά της. Αλλά όταν διαβάζω ότι 6,5 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν μέχρι χθες, σύμφωνα με τον Κήρυκα, και ακόμα δεν έχει τελειώσει το θέμα με τις ανωμαλίες, τις οποίες τις έζησα το ‘61, ’62, ’63, ’64 ως φοιτητής που αποφοίτησα από την θεολογική σχολή. Κάτι λεβέντες ως εκεί πάνω, πουστριά, οι οποίοι έψαχναν να βρουν παιδιά άλλα εκεί να τα κάνουν, τι να τα κάνουν. Τελικά αφού έγινε μεγάλη φασαρία τους έδιωξαν, πάνε στο Harvard, στο Yale και σε άλλα πανεπιστήμια, εφόσον ήταν έξυπνοι, σπούδασαν, πήραν διπλώματα και μετά γύρισαν στην θεολογική σχολή να διδάξουν. Να συνεχιστεί δηλαδή το κακό. Με την ανωμαλία του καταστρέφει του αλλουνού τα παιδιά σε μια εκκλησία, και αντί να τον ξεπαστρέψουν και να τον διώξουν, τον στέλνουν σε άλλη κοινότητα. Και σε άλλη κοινότητα. Και σε άλλη κοινότητα. Και συνεχίζεται το κακό. Για στάσου, ρε Αρχιεπίσκοπε, για στάσου, ρε δεσπότη, για στάσου, ρε κύριε εσύ που καταστράφεις τα παιδιά μας. Αφού το ξέρεις ότι αυτός εδώ ο κύριος είναι με το όνομα, είναι γνωστός από το ’61, ’62, ’63, ’64. Και μετά τον αφήνεις να επιστρέψει καθηγητής, να προωθεί τις ανωμαλίες τις σεξουαλικές, γιατί; Για να καλύψει ο ένας του άλλου τις αμαρτίες; Εμείς μεγαλώναμε και φοβόμαστε να κοιτάξουμε ένα κορίτσι στα μάτια, γιατί ήταν αμαρτία. Ήταν αμαρτία να κοιτάξουμε μιας κοπέλας το πόδι της. Και αυτοί να πηδιώνται μεταξύ τους; Και μετά να επιτρέπουν σε μια θεολογική σχολή αυτά τα αίσχη; Να τα επιτρέπουν στους παπάδες και να καταντήσεις δηλαδή να είσαι ανώμαλος; Πού ακούστηκε αυτό το πράγμα;

Όσο περνάει η ώρα μαζί σας, τόσο πιο έντονο γίνεται το ενδιαφέρον, γιατί είστε καταπέλτης ειλικρίνειας σε όλα όσα λέτε. Μιλήσατε σαν να είχατε μπροστά σας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, με εξομολογητική διάθεση. Παρόλο που μου είναι δύσκολο να συνεχίσω την συνέντευξη, βλέποντας σας να δακρύζετε συνεχώς, τι θα του λέγατε; Τελείωσε η κληρικολαϊκή και σας άκουσα να μιλάτε με πάθος, με δάκρυα…

Έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις σε όλους αυτούς που παίρνουν τα χρήματα ότι θα προωθήσουν την ελληνικότητα, την ελληνική γνώση, την ελληνική σπουδή, και δεν το έπραξαν ποτέ.

Ναι, έχουν φτιάξει και ένα ταμείο για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό, για τον οποίο δεν ξέρει κανείς ακόμα τίποτε…

Τα χρήματα πηγαίνουν στην Αφρική, πηγαίνουν σε βίλες στην Αφρική, σε παιδάκια εκεί στην Αφρική με τους ιερείς με τους παχυλούς μισθούς και τις ωραίες γεύσεις. Τα λεφτά πάνε εδώ και εκεί. Αφ’ ης στιγμής τα λεφτά φεύγουν από την Αμερική και πάνε στο εξωτερικό, εξαφανίζονται. Τα χρήματα εξαφανίζονται σε αποστολές. Όπως η CIA και οι άλλοι τα λεφτά τα εξαφανίζουν, όπου τα έξαφανίζουν, έτσι εξαφανίζονται και τα λεφτά των εκκλησιών. Και στην περίπτωσή μας της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, που ο κάθε έλληνας πλούσιος ευσεβής θέλει να βοηθήσει τους ιερούς σκοπούς της Αρχιεπισκοπής –και καλά κάνει ο άνθρωπος- αλλά πρέπει να βεβαιωθεί ότι ένα ποσοστό από τα χρήματα πρέπει να πάει σε κάποιο πανεπιστήμιο ή σε κάποια σπουδή που να έχει να κάνει με την ελληνική σκέψη, μόρφωση.

Το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας όλων των Ελλήνων, και δεν μιλάω μόνο για σας, δεν έχει καταφέρει η ελληνική κοινότητα να έχει ένα δικό της πανεπιστήμιο, αυτό πώς το σχολιάζετε; Γιατί με όλα αυτά που μου λέτε είναι αποτέλεσμα όλης αυτής της πραγματικότητας που διαπιστώνετε τόση ώρα με πάθος και ένταση.

Είναι ντροπή. Οι εβραίοι έχουν το AIPAC και κοντρολάρουν όχι μόνο την Αμερική αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Με έναν μόνο οργανισμό. Έχουν και τα άλλα σωματεία τους. Και δεν είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τους ραβίνους. Οι ραβίνοι μόνο προβλήματα δημιουργούν. 70.000 ραβινόπληκτοι δημιουργούν όλα τα προβλήματα για όλους τους άλλους τους εβραίους, διότι είναι φονταμενταλιστές. Λοιπον, πρέπει οι έλληνες να κάνουμε το σωστό. Οι σπουδαγμένοι έλληνες να συσπειρωθούν με τους άλλους τους έλληνες και πρέπει η εκκλησία να μας δώσει συγχωροχάρτι και να μας απελευθερώσει και να μας πει: «λεβέντες κάντε την δουλειά σας». Και να μην έρχεται στο Σταθάκειο και να κατακλέβουν την συνεδρίαση. Είναι μια συνεδρίαση των σωματείων για να μπορέσουν να μιλήσουν. Να συνδιαλεχθούν. Και αντί να συδιαλεχθούν οι άνθρωποι εκεί ύστερα από τον κόπο της ημέρας, έρχονται για να μιλήσουν για κάποιο σχέδιο, έρχεται ο ιερέας –πάντα καλοδεχούμενος-, έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος –πάντα καλοδεχούμενος- και κλέβει την βραδιά. Δεν μπορεί να πάει να κλέψει την βραδιά, ούτε στο ξενοδοχείο το Hilton, ούτε σε όποιο άλλο. Δεν μπορεί να πηγαίνει εκεί να προσυλητίζεται, να αρπάζει κάτι που ανήκει στο λαϊκό. Δεν μπορεί ο παπάς να πηγαίνει σε μια συγκέντρωση, να ανεβαίνει και να παίρνει τα ηνία και να λέει, και να λέει και να λέει και να γιορτάζει όχι τον πόλεμο του 40, την ένδοξη αυτή περίοδο, τον αγώνα και τον βασανισμό του έλληνα, ή το 1821, αλλά ότι τάχα… η ελληνική αφίσα έλεγε για το Hellenism. Τι δουλειά έχει το Hellenism με το 1821 ή το 1940 κάτω στο downtown Manhattan με 250-300 ανθρώπους και έναν παπά επάνω να μιλάει –λόγιος, σπουδαίος ιερέας, λόγιος, φίλος μου μου από την θεολογική σχολή, ήμουν ο κουρέας του, ο Ευγένιος- και να έχει πάρει την βραδιά και να την έχει κάνει δικιά του. Και να μιλάνε για τι; Όχι για τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, την Μπουμπουλίνα, τον Κανάρη, για τον άλλον που το σφαγίασαν, τον άλλον που τον έβαλαν και τον έκαψαν, τον Διάκο, γιατί δεν λέγονται αυτά; Επιτρέπεται;

(δεν είναι θυμωμένος. Απλώς είμαι “κουρδισμένος”.)

Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή αυτά που είπατε, κυρίως στο τέλος. Είπατε 2-3 φορές ότι η εκκλησία πρέπει να αφήσει αυτό το παιδί να μεγαλώσει…

Να σταθεί στα πόδια του…

Αυτό σημαίνει πως η ομογένεια θα πρέπει να έχει ηγέτη δικό της, πολιτικό άνδρα; Ή πολιτικό οργανισμό;

Εννοείται! Αυτό συμβαίνει με κάθε άλλη εθνική οντότητα εδώ και σε ολόκληρη την υφήλιο. Οι λαϊκοί πρέπει να κοιτάξουν τα λαϊκά. Και οι χριστιανοί θα πρέπει να κοιτάξουν την χριστιανική τους ατζέντα. Σωστά πράττουν, καλώς πράττουν αλλά δεν μπορούν να λένε «δώστε μας ένα εκατομμύριο και θα δώσουμε και στους Έλληνες». Αυτό δεν συμβαίνει. Δεν προωθούν σε κάποια επιστήμη, δεν δίνουν στα πανεπιστήμια για έδρα ελληνικής αρχαιότητας. Δίνουν στα πανεπιστήμια για Βυζαντινής αρχαιότητος.

Δόθηκαν χρήματα για να γίνει έδρα αρχιεπισκόπου Δημητρίου στο Fordham.

Κ. Χαλκιά, με συνεπήρε πολύ ο λόγος σας, γι’ αυτό και προσπάθησα να σας διακόψω όσο λιγότερο γίνεται. Εσείς πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής κοινότητας στην Αμερική;

Οι Έλληνες θα οργιάσουν επιστημονικά, επαγγελματικά αλλά με περιορισμένη ελληνική ταυτότητα. Όπως και οι έλληνες στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα με την ταυτότητά τους κια φοβούνται να πούνε ότι είναι έλληνες, διότι –λένε- είναι ρατσιστικό. Από πού και ως πού είναι ρατσιστικό; Είσαι έλληνας και πρέπει να είσαι περήφανος που είσαι έλληνας. Όπως είναι περήφανος και ο εβραίος, και πήγαινε στα εβραϊκά sites να δεις πώς οι εβραίοι αντιμετωπίζουν την σημερινή πραγματικότητα. Είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Ενώ δεν έχουν πόλεμο, τους βλέπεις με τις σημαίες τους κτλ. Από πού και ως πού οι ισραηλίτες δείξαν ηρωικοί σε πολέμους και σε αγώνες; Ποτέ! Αλλά οι έλληνες είμαστε από την γέννα μας, από την σκούφια μας, από το DNA είμαστε πολεμικοί. Είμαστε άνθρωποι της ελευθερίας. Είμαστε άνθρωποι που στεκόμαστε για το ορθό, το σωστό και θυσιαστήκαμε ξανά και ξανά γι’ αυτό. Να μην μοπούμε να πούμε σήμερα ότι είμαστε έλληνες, διότι το θέλει ο κ. Χρυσοχοϊδης; Εκείνος κάθε μέρα να ντροπιάζει τον έλληνα, να λέει στον αστυνομικό να μην έχει την σημαία στην επωμίδα του. Γύρισα από την Κίνα και να βλέπω τους κινέζους να είναι 5 πόδια ο καθένας και να νιώθουν σαν να είναι 10 πόδια, και να στέκονται δίπλα στην σημαία και είναι περήφανος για την εθνικότητά του. Και πηγαίνω στην καραϊβική, στην Αρούμπα και βλέπω τον άλλον να καμαρώνει και να είναι περήφανος για την εθνικότητά του. Και να μην μπορεί ο έλληνας να πει ότι είναι έλληνας, διότι θα προσβληθεί κάποιος άλλος που είναι μαύρος, κόκκινος, κίτρινος; Αυτά είναι σαχλαμάρες. Αυτά είναι αηδίες. Οι έλληνες πρέπει να ανθιστούν. Πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση και πρέπει εμείς εδώ οι έλληνες της Αμερικής να λάβουμε μια θέση, οργανωμένη θέση και να πούμε στον κ. Χρυσοχοϊδη και στην κ. Δραγώνα να σταματήσει να μας λέει ότι κατά λάθος γίνονται και ότι είμαστε έλληνες. Μας είπαν τον 18ο αιώνα ότι είμαστε έλληνες και το πιστέψαμε. Και βέβαια είμαστε έλληνες και το αποδείξαμε. Αφού κάναμε τόσους πολέμους, τόσες μάχες, μάθαμε να κερδίζουμε. Και κερδίσαμε το 1821. Και γιατί κάθε άλλο χρόνο να έχουμε επανάσταση; Γιατί ο άλλος ο πλούσιος ο κρητικός ο λεβέντης με τα βαπόρια του, με τα καράβια του που πήγαινε στον Εύξεινο Πόντο πάνω κάτω με χρήματα πολλά να τον βάλουν κάτω οι τούρκοι να του βγάλουν την πέτσα; Γιατί; Για το χριστιανισμό το έκαναν ή γιατί ήταν μουσουλμάνος; Γιατί ήταν έλληνας πατριώτης. Και του έβγαλαν την πέτσα, ίντσα με ίντσα, πόντο με πόντο και δέχτηκε το θανατο, αυτός που δεν είχε ανάγκη από κανέναν. Είχε τόσα πολλά χρήματα αυτός ο κρητικός ο λεβέντης. Λοιπόν, είμαστε έλληνες από το DNA μας. Και μάλιστα πολλοί από εμάς είμαστε από την Ιωνία. Διότι τους έλληνες τους καθάρισαν τον 5ο αιώνα και έπρεπε τον 9ο αιώνα να έρθουν φρέσκοι νέοι έλληνες που έφερε ο βυζαντινός αυτοκράτορας, νέο αίμα ελλήνων και ξέκανε τους αλβανούς και τους γιουγκοσλάβους στην Πελοπόννησο. Έκανε σε αυτούς ό,τι είχαν κάνει στους έλληνες. Τους καθάρισε όλους και έφερε φρέσκους έλληνες από την Ιωνία, οι οποίοι ήταν πέρα για πέρα έλληνες. Είμαστε έλληνες και ήμασταν έλληνες και δεν μπορεί μια κυρία Δραγώνα να λέει το μακρύ της και το κοντό της. Η αγράμματη, η αστοιχείωτη, η ασυναίσθητη που έχει το θράσος να λέει σε ένα βλάκα ότι είναι βλάκας. Λες σε έναν βλάκα ότι είναι βλάκας και μετά λες σε έναν έξυπνο ότι είναι βλάκας, από πού και πώς; Δεν γίνεται. Κανένα στοιχείο πάνω για την θέση της να σεβαστεί τον έλληνα. Πώς τον ξεφτιλίζεις τον έλληνα. Ποιος είσαι εσύ ρε κύριε πολιτικέ; Πού κρύβεσαι εσύ; Αφού τα θέματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Είναι τρεις οργανώσεις που κοντρολάρουν τα πάντα και τους πάντες. Με τους τραπεζίτες και με την διεθνή εταιρία που σου αρμέγει το αίμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει λοιπόν, καθένας να αντισταθεί σε αυτή την κατάσταση της Ελλάδας και να σταθεί ηρωικά.

Αν θα πάνε 7.000 στρατός στην Ελλάδα, θα δείτε τι θα συμβεί. Θα ξυπνήσουν οι έλληνες. Όταν θα πάνε αυτοί και θα τους χτυπήσουν τα κωλομέρια και θα τους μάθουν τρόπους τους έλληνες, θα ξυπνήσουν οι έλληνες. Και αυτοί θα δουν πόσο στριμένοι είναι οι έλληνες και πόσο ηρωικό φρόνημα έχουν. Και θα μάθουν το μάθημά τους. Δεν μπορείς εσύ να πας στην Αργεντινή και να κάνεις αυτό που τους έκαναν. Βγήκαν οι γυναίκες έξω και τα παιδιά και οι άνδρες και τους άλλαξαν τον αδόξαστο. Έτσι θα κάνουν και οι έλληνες που είναι πραγματικά ηρωικοί. Θα βγουν έξω και θα δούνε πού θα πάνε οι 7.000 μάγκες. Όπου πήγαν οι Γερμανοί, όπου πήγαν οι Ιταλοί και όπου πήγαν οι ρώσοι στο Αφγανιστάν. Πώς μπορείς να πηγαίνεις στο Αφγανιστάν και να κάνει ό,τι θέλεις, ρε Ρώσε; Πολεμούν οι άνθρωποι μέχρι την τελευταία ρανίδα από το αίμα τους όταν το θέμα είναι πατριωτικό. Επιτέλους αν θα έρθουν οι 7000 θα είναι η βλακωδεστάτη πράξη των ιθυνόντων. Και οι 7000 αυτοί θα αντιμετωπιστούν από 7 εκατομμύρια έλληνες λεβέντες που θα τους βγάλουν τα μάτια. Είμαι θυμωμένος;

Είστε οργισμένος δίκαια και μιλάτε με απόλυτη ειλικρίνεια. Ακούγοντάς σας και εμείς και όλοι οι υπόλοιποι από το διαδίκτυο αισθάνονται ότι τους εκφράζετε. Ο ελληνισμός εδώ στην Αμερική είναι μια μεγάλη δύναμη. Πώς μπορεί να έχει μια ουσιαστική παρέμβαση; Και πριν μου πείτε αυτό, καταλαβαίνω την άποψή σας για το οργανωμένο λόμπι το δικό μας. Θέλω όμως να μου το περιγράψετε. Έχουμε οργανωμένο λόμπι;

Όχι. Οι Τούρκοι όμως έχουν οργανωμένο λόμπι. Ξοδεύουν τόσα πολλά χρήματα. Βλέπω το foreign affairs και συνέχεια υπάρχει η διαφήμιση της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας και άλλων εταριών της Τουρκίας, και το περιοδικό αυτό είναι το κατ’ εξοχήν όργανο ενός εκ των τριών οργανισμών που κοντρολάρουν εδώ τα παγκόσμια γεγονότα. Όχι, οι έλληνες δεν κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας γιατί δεν είμαστε οργανωμένοι. Καθόλου οργανωμένοι θα έλεγα. Ένας λεβέντης χιώτης, Καρδαμιλήτης, ο Λιβανός, ο οποίος ήταν πάμπλουτος και είχε πολλή αγάπη, αν και γεννημένος εδώ στην Αμερική μάζεψε τα παιδάκια στο κέντρο εκεί στην Αστόρια και τα σπούδασε και τους έμαθε πώς να ενεργούν πολιτικά, πώς να ενδιαφέρονται για την πολιτική ζωή και τους βλέπεις τώρα –πέθανε ο άνθρωπος, αλλά άφησε πίσω του ολόκληρη στρατιά από χιωτάκια, από λεβέντες άνδρες τώρα, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα κοινά, για τα πολιτικά θέματα, τα αμερικάνικα και αυτά που έχουν να κάνουν με την ελληνική πραγματικότητα της Ελλάδας-. Και αυτό είναι ένα ωραιότατο παράδειγμα ορθροφροσύνης και ανδρισμού ενός έλληνα πλούσιου, του Λιβανού, ο οποίος έκανε τόσο μεγάλο αγώνα για κάθε ελληνικό θέμα στην Washington DC, προσωπικά να πηγαίνει εκεί με τους προέδρους, να τους δίνει λεφτά. Αλλά ήταν ένας άνθρωπος ισχυρός και έκανε μόνος του αυτή την ππροσπάθεια, όπως κια άλλοι έλληνες μόνοι τους. Αλλά από άποψη οργάνωσης, δεν είμαστε οργανωμένοι. Διότι οι έλληνες από την Ελλάδα οι πολιτικοί μας δεν το επεδίωξαν βλακωδώς. Δεν το επεδίωξαν σωστά να υπάρχει μια συγκροτημένη ομάδα ατόμων. Να τους δώσω εδώ ένα σωρό εφημερίδες να δουν πώς ενεργούν οι φίλοι μας οι εβραίοι. Οι εβραίοι είναι φίλοι μας δεν είναι εχθροί μας. Μας δείχνουν το τρόπο ενεργείας, ανδρισμού, λεβεντιάς. Διαβάζεις τις εφημερίδες πώς λειτουργούν και λες «τι εθνικότητα είναι αυτή! Τι ανδρισμός, τι αίμα ρέει μέσα στις φλέβες τους!». Αν και έχουν λάθος σε πολλά θέματα, πηγαίνουν και προωθούν τυφλά τα συμφέροντά της πατρίδας τους, πολλές φορές σε βάρος άλλων, αλλά δεν πειράζει. Εμείς οι έλληνες δεν ξέρουμε. Είμαστε κουφοί. Το αίμα μας έχει πάθει κάτι. Μίλησα σήμερα με κάποιον και μου λέει «κάτι έχει πάθει ο έλληνας στην Ελλάδα. Έχει πάθει μια ύφεση». «ναι» του λέω «είναι καλοκαίρι. Οι άνθρωποι είναι χαζοί να κάνουν την φασαρία το καλοκαίρι;». οπότε οι έλληνες έχουν αγανακτήσει. Βαρέθηκαν να τρέχουν, να φωνασκούν. Έχει πάθει κάτι ο έλληνας. Αλλά για να πάνε οι 7000 εκεί και να δούμε τι θα γίνει. Θα τους φάνε έναν-έναν μέρα και νύχτα. Όχι στα κορφοβούνια, αλλά μέσα στην πόλη.

 

Εγώ σας ευχαριστώ που ήρθατε. Είναι αξιόλογο και ενδιαφέρον το ότι ενδιαφερθήκατε να έρθετε εδώ στο Brooklyn που είμαστε αρκετοί Έλληνες. Το να ενδιαφερθείτε να έρθετε εδώ να μας δείτε, είναι ευχάριστο. Έπρεπε τα διάφορα εδώ Μέσα Επικοινωνίας τα ελληνικά να το κάνουν αυτό τακτικά. Με όλους τους Έλληνες. Όχι για μένα συγκεκριμένα. Για όλους του Έλληνες, διότι κάθε έλληνας έχει την ιστορία του και ευτυχώς έχει μια ιστορία επιτυχίας μετά από έναν μεγάλο αγώνα. Και πρέπει λοιπόν οι Έλληνες, τα παιδιά μας να ξέρουν πώς ο κ. Τάδε από τίποτε πρόκοψαν και πώς σπούδασαν και πώς πέτυχαν ό,τι πέτυχαν. Αυτό είναι μια υποχρέωση των Μέσων επικοινωνίας των ελληνικών και είναι ευχάριστο πως εσείς ακολουθείτε αυτή τη γραμμή βλέπω και είναι χαρά μου που ήρθατε να μας δείτε.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ  ΣΧΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ 


Alexandros Stafanopoulos
Previous Post

Μ.Χαλκιάς: "Είμαστε μπασταρδεμένοι Ευρωπαίοι πολίτες, αν δεν ξέρουμε κατ’αρχήν να είμαστε Έλληνες Πολίτες"

Next Post

Η Αγία Σοφία (ξανά μετατρέπεται σε ) Τζαμί

0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

Μ.Χαλκιάς: "Είμαστε μπασταρδεμένοι Ευρωπαίοι πολίτες, αν δεν ξέρουμε κατ’αρχήν να είμαστε Έλληνες Πολίτες"

ΜΑΪΟΣ 2020 ΜΙΚΡΟ (ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟ) ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΑ Δεν θα ήθελα...

16 May 2020
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία