Breaking

Ανοιχτή επιστολή προς την Α.Θ.Π. Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο ΟΗΕ, εδώ και μια 10ετια, καλεί τα κράτη μέλη του να σεβαστούν την ιδιωτικότητα και το δικαίωμα στην ψηφιακή τεχνολογία χωρίς παρεμβάσεις και παρακολουθήσεις

Αποκάλυψη ΣΟΚ: Πόρισμα κόλαφος του ΟΗΕ καταγγέλει και αποκαλύπτει ποιοι και με ποιες μεθόδους μας παρακολουθούν

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Για 3η συνεχόμενη ημέρα η συκοφαντικη δυσφήμηση και διαστροφή της αλήθειας

Η αποκατάσταση της αλήθειας ως προς το χθεσινό (16.11.2021) εις βάρος μου δημοσίευμα του Μιχαήλ Ιγνατίου

Τα κρίσημα ερωτήματα που τίθενται από την επιστολή του Αμερικανού ΥπΕξ κ. Antony Blinken -της 12ης Οκτωβρίου '21- προς την Ελλάδα

CIA : ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ!

CIA : ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ! { NTOKOYMENTO }

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ (2) Επιστολή (καταγγελία) προς τον Έλληνα Υπ. Εθνικής Άμυνας (Ευάγγελο Μεϊμαράκη)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ (2) Διαβάστε την μυνητήρια αναφορά προς τον Άρειο Πάγο για την Κυπριακή Τραγωδία

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ : Ελληνική Δημοκρατία γιατί αρνείται πεισματικά την παραπομπή των υπευθύνων της Εθνικής Τραγωδίας

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ (2) : Επιστολή προς τον Έλληνα Υπ. Δικαιοσύνης (2008)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ (2) Επιστολή καταγγελία προς τον Έλληνα Υπ. Δικαιοσύνης Σωτήριο Χατζηγάκη (2008)

Έρχεται μεγάλη πείνα (!) πρωτοφανής στην ανθρώπινη ιστορία

Η δική μας μεγάλη Πατρίδα Κύριε Ερντογάν! {Open letter to Turkish President Recep Tayip Erdogan}

Αυτά που ζούμε(...) και αυτά που έρχονται... το 2021

Quō vādis AMERICA? Τι φέρνει η3η Νοεμβρίου 2020 για τις ΗΠΑ

Που πορεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;

Η 24ης Ιουλίου ημέρα εθνικού πένθους και Ορθόδοξης περισυλλογής. Ημέρα Εθνικής Ενότητας και Ομοψυχίας.

Αν ήταν σήμερα Αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος θα σείοταν όχι μόνον η πλατεία συντάγματος αλλά ολόκληρη η Ευρώπη! Στο άκουσμα και μόνον της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί!

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Όλοι είμαστε έρμαια των κατασκόπων. Πρωτίστως οι πολιτικοί!

(ΑΛΛΕΣ) ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ / ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΕΥΠ-ΚΥΠ) / ΣΤΟΙΧΕΙΑ / 10 Ιουλίου 2014

Απροστάτευτοι πολιτικοί και πολίτες στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις-Σε σοβαρότατο κίνδυνο το απόρρητο κρίσιμων εθνικών πληροφοριών- Τιμωρήθηκαν οι υπεύθυνοι ή τους καλύπτουν κομματικές “ομπρέλες”;

Του ειδικού συνεργάτη

Αποτέλεσμα εικόνας για spy intelligenceΠριν από χρόνια είμασταν οι πρώτοι που θέσαμε θέμα για την σοβαρή πιθανότητα λειτουργίας ενός κυκλώματος παρακολούθησης μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Τότε είχαμε επισημάνει την ύπαρξη ειδικών συσκευών παρακολούθησης (γνωστές ως βαλιτσάκια) που φέρονταν μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου (κατά την επίσκεψη στην ΔΕΘ του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου) να υπάρχουν και να λειτουργούν από την ΕΥΠ, ενώ υπήρχαν ήδη δημοσιεύματα για χρήση παρόμοιων συσκευών στον ιδιωτικό τομέα για βιομηχανική παρακολούθηση και όχι μόνον.

Με το πέρασμα του χρόνου και μέσα από δηλώσεις ανθρώπων του χώρου έγινε γνωστή η συγκεκριμένη δραστηριότητα σε εκτεταμένη μορφή, ενώ υπήρξαν και υπόνοιες (χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθούν) για χρήση των συγκεκριμένων συσκευών (βαλιτσάκια) και από ανθρώπους κρατικών υπηρεσιών οι οποίοι προσέφεραν παράνομα υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα… Μάλιστα, σε πρόσφατο δημοσίευμά μας, που αφορούσε την “θωράκιση της Βουλής” λόγω κινδύνου υποκλοπών, καταδείξαμε όχι μόνο την αδράνεια των αρμοδίων αρχών -και φυσικά την άγνοια των πολιτικών κομμάτων-, αλλά καταδείξαμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την σοβαρότητατη πιθανότητα υποκλοπών επί εθνικών θεμάτων που χειρίζεται η κυβέρνηση ή που συζητούνται σε ειδικές επιτροπές του Κοινοβουλίου (άλλωστε, στην σχετική αναφορά υπήρξε έμμεση ομολογία πως ήδη υπήρξαν υποκλοπές οι οποίες δεν θα επαναληφθούν), εγείροντας έτσι το πλέον σοβαρό ερώτημα: Γιατί οι υπεύθυνοι είχαν “αθωράκιστη” την Ελληνική Βουλή; Και αφού επέτρεψαν να συμβούν υποκλοπές, συνεχίζουν να βρίσκονται στη θέση τους;

Σήμερα με μία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών το θέμα επανέρχεται στην χειρότερη δυνατή μορφή του, αφού το καταληκτικό συμπέρασμα της συγκεκριμένης αρχής είναι πως γίνονται παρακολουθήσεις σε όλη την Ελλάδα με κοριούς, βαλιτσάκια και βαν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα του ΑΠΕ, στο μικροσκόπιο της ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) μπαίνουν οι παρακολουθήσεις με φορητά μέσα παρακολούθησης -βαλιτσάκια και βαν- από ιδιώτες. Το φαινόμενο τείνει να προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδίως για την εκτεταμένη χρήση του από επιχειρηματίες και ιδιωτικά γραφεία παρακολούθησης, με δεδομένη και την παραδοχή των παρόχων ότι «τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών δεν αντιλαμβάνονται αν παγιδεύεται το σήμα τους στον αέρα».

Αποκαλυπτικά της αδυναμίας ελέγχου στην εκτεταμένη χρήση των φορητών μέσων παράνομων παρακολουθήσεων από ιδιώτες, είναι τα όσα άκουσαν σήμερα οι βουλευτές- μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από τα μέλη της ΑΔΑΕ. Από την ακρόαση της ΑΔΑΕ προκύπτει ότι σήμερα, δεν ελέγχεται η εισαγωγή και διάθεση αυτού του εξοπλισμού που μπορεί να αποκτήσει ο οποιοσδήποτε, καθώς διάταξη που ίσχυε στο παρελθόν, απαλείφθηκε στη συνέχεια με το νόμο 4070/2012 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες «από τους αρμοδίους του υπουργείου Μεταφορών». Γιατί όμως δεν προχώρησε η ψήφιση μιας διάταξης που θα έβαζε κανόνες στην διακίνηση τέτοιου εξοπλισμού; «Φαίνεται πως ώθησαν σε αυτό τους αρμοδίους, οι δυσκολίες που θα ανέκυπταν με τις παραβιάσεις του πλαισίου για το ελεύθερο εμπόριο» είναι εκδοχή που έδωσε στα μέλη της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ, Κωνσταντίνος Μαραβέλας. Αλλά και οι ίδιοι οι νομικοί της ΑΔΑΕ αναφέρουν πως υπάρχουν νομικά εμπόδια ελέγχου είτε στα τελωνεία είτε στα εμπορικά καταστήματα που διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό.

Είχαν προηγηθεί οι επισημάνσεις βουλευτών στην ΑΔΑΕ ότι το φαινόμενο έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η τεχνολογία επιτρέπει σε ιδιώτες να έχουν έναν τέτοιο εξοπλισμό για παρακολουθήσεις σταθερών και κινητών τηλεφώνων. Η Αρχή επεξεργάζεται ένα ειδικό project και έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τους παρόχους οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να ανταποκριθούν, διότι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μπορούν να διασφαλίσουν ότι προστατεύουν τους συνδρομητές τους. Η ΑΔΑΕ θα επιχειρήσει να προσεγγίσει και τις κατασκευάστριες εταιρείες, προκειμένου να δει πως θα είναι δυνατό να αποτραπεί η χρήση μηχανημάτων παρακολούθησης από ιδιώτες, κυρίως για τα κινητά δίκτυα.

Υπόνοιες για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων

Η ακρόαση της ΑΔΑΕ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αξιοποιήθηκε από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση, προκειμένου να επαναφέρει το ζήτημα της απρόσκοπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βούτσης επικαλέστηκε τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας της Αρχής, που δείχνουν αύξηση 40% με 50% στις παραγγελίες άρσης απορρήτου για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και αύξηση 15% για ποινικές υποθέσεις και επισήμανε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι «έχει δημιουργηθεί κανάλι παρακολουθήσεων». Ο κ. Βούτσης μίλησε για ραγδαία αύξηση των παραγγελιών για άρση του απορρήτου, αύξηση που όπως είπε, φτάνει το 70% και αναρωτήθηκε τι σημαντικό έγινε μεταξύ του 2012 και του 2013 ώστε να υπάρξει τέτοια ραγδαία αύξηση των παραγγελιών. Ο κ. Βούτσης όχι μόνο αναφέρθηκε και σε πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, αλλά είπε στην ΑΔΑΕ ότι και ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει με μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημέρωσε πάντως τον κ. Βούτση ότι ως προς τον κ. Σκουρλέτη δεν υπήρξε καταγγελία που να αφορά συγκεκριμένο τηλέφωνο ή σύνδεση. Είπε επίσης ότι η ΑΔΑΕ έχει απευθυνθεί και στο γραφείο του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση. «Μπορείτε, αν σας δοθεί το νούμερο τηλεφώνου, να διαπιστώσετε αν υπάρχουν ίχνη παρακολούθησης; Γιατί αν μπορείτε, σας το λέω ευθέως ότι θα κάνω χρήση» είπε ο κ. Βούτσης και σχολίασε ότι πλέον, «ο κάθε κύριος μπορεί να τοποθετεί κλωβό επικοινωνιών έξω από το σπίτι του και όταν περνάς από εκεί διακόπτεται κάθε επικοινωνία μέσω τηλεφώνου». «Έχουμε προβλήματα. Το έχουμε πει με όλους τους τρόπους. Με συγχωρείτε κιόλας, δεν μπορούμε να αισθανόμαστε και ηλίθιοι να το λέμε και να μας απαντάνε “απευθυνθείτε στον εισαγγελέα”. Όταν σε αυτή τη χώρα υπάρχει και το προηγούμενο με τον πρώην πρωθυπουργό» πρόσθεσε.

Αύξηση στις παραγγελίες άρσης απορρήτου

Ερωτήματα αναφορικά με τους λόγους αύξησης των παραγγελιών άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας έθεσαν όλα σχεδόν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών. Οι απαντήσεις που πήραν όμως, από την ΑΔΑΕ δείχνουν πως η Αρχή δεν μπορεί να κάνει κανέναν έλεγχο σκοπιμότητας, παρά μόνο νομιμότητας και αυτός είναι δειγματοληπτικός. «Τα αιτήματα προέρχονται από την ΕΥΠ ή την Αντιτρομοκρατική ή και το ΣΔΟΕ. Οι εισαγγελικές διατάξεις είναι πολύ συνοπτικές. Αναφέρουν μόνο ένα νούμερο και εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να ελέγξουμε τους αιτούντες. Ο έλεγχος νομιμότητας συνίσταται κυρίως στο πότε λήγει η παρακολούθηση» είπε ο κ. Μαραβέλας, ο οποίος πάντως απέκλεισε παράνομες παρακολουθήσεις από τις Αρχές.

Διαβάστε σχετικά:

Έκθεση πεπραγμέων ΑΔΑΕ του έτους 2013

Μέρος 1ο <http://content-mcdn.imerisia.gr/pegasus/Multimedia/pdf/2013_chapter04_id3354452.pdf>

Μέρος 2ο <http://content-mcdn.imerisia.gr/pegasus/Multimedia/pdf/2013_chapter02_id3354453.pdf>

Πηγή

*Δημοσιεύτηκε στο Greek American News Agency στις 10.07.2014Previous Post

Ανυπεράσπιστη η Βουλή για υποκλοπές και διαρροές, επίκειται θωράκιση

Next Post

Για την τραγωδία της Κύπρου υπάρχουν ευθύνες όχι μόνο στους Αμερικανούς και Βρετανούς

0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

Ανυπεράσπιστη η Βουλή για υποκλοπές και διαρροές, επίκειται θωράκιση

Προστατεύουν την Βουλή, προληπτικά μέτρα κατά της κατασκοπείας Γράφει...

9 July 2014
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία