Ονομαστική μείωση του χρέους και μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, παράλληλα με ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι επιγραμματικά η πρόταση του Αμερικανού William R. Rhodes για την Ελλάδα, ενός από τους κορυφαίους τραπεζίτες παγκοσμίως, πρώην ηγετικού στελέχους της Citigroup και της Citibank στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην συνάδελφο Δέσποινα Συριοπούλου για το Capital.gr.
Ο Γκουρού της CITIBANK μιλάει για την Ελλάδα
Με εμπειρία που ξεπερνά τα 50 και πλέον χρόνια στον τραπεζικό κλάδο, ο W. Rhodes πρωτοστάτησε τη δεκαετία του ’80 στις διαπραγματεύσεις (και συμφωνίες) για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Τζαμάικα, Μεξικό, Περού και Ουρουγουάη) και όχι μόνο, κερδίζοντας δίκαια μεγάλη φήμη στους κύκλους της παγκόσμιας οικονομικής διπλωματίας. Με αναδιαρθρώσεις χρέους που κυμαίνονται συνολικά από 500 έως 700 δισεκατομμύρια δολάρια, ο κορυφαίος Αμερικανός τραπεζίτης περικλείει την εμπειρία του σε λίγες μόνο φράσεις, που περιέχονται στο βιβλίο του “Banker to the world”: Σε μια κρίση ο χρόνος είναι εναντίον σου. Οι κίνδυνοι από μια κρίση που διαχέεται είναι πάντοτε παρόντες. Το κλειδί για να συγκρατήσεις και στη συνέχεια να διαχειριστείς τις κρίσεις έγκειται στην υπομονή στις διαπραγματεύσεις, στην επιμονή, στην κατανόηση της κουλτούρας και των πιέσεων των διαπραγματευτών, να ηγείσαι την κατάλληλη στιγμή, να δράττεσαι των ευκαιριών και να γνωρίζεις ακριβώς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κλείσεις τη συμφωνία.
Ο Rhodes διαπραγματεύθηκε με πολλούς ηγέτες, από τον Γιασέφ Αραφάτ, μέχρι τον νεοεκλεγέντα τότε ηγέτη της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα, τον Λεχ Βαλέσα και τον Φιντέλ Κάστρο. Από τον τελευταίο μάλιστα έλαβε ένα κουτί πούρα Cohibas, όταν ο Kουβανός ηγέτης στοιχημάτισε ότι θα αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τον Ορτέγκα. Χρειάστηκαν έξι χρόνια για να στεφθεί η συμφωνία με επιτυχία, (και να λάβει ο Rhodes το “έπαθλο” από τον Κάστρο), μια συμφωνία που ωστόσο δεν τηρήθηκε. “Όσο εξελίσσεται η κρίση, με λίγη τύχη, ο κατάλληλος άνθρωπος εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή” γράφει για τον 80χρονο Rhodes ο πρώην επικεφαλής του Federal Reserve, Paul Volcker, με τον οικονομολόγο Martin Feldstein του πανεπιστημίου Harvard να επισημαίνει ότι ο Rhodes επηρέασε τις αμερικανικές και εξωτερικές πολιτικές στο εμπόριο, στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στην επίλυση προβλημάτων εξωτερικού χρέους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Ετικέτες: Οικονομία